Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Középiskolából a Serie A-ig: igazi csiszolatlan gyémántra lelt az AS Roma

Németh Dániel

Publikálva 24/11/2021 - 17:23 GMT+1

Két évvel ezelőtt még egy ghánai középiskolában focizott, de a tehetségét még épp időben kiszúrták, hogy Európából kapjon ajánlatokat. Felix Afena-Gyan a hétvégén történelmet írt, duplájával három pontot szerzett a csapatának, és nem csak dicsérő szavakat, de egy 800 eurós cipőt is kapott José Mourinhótól.

Felix Afena-Gyan

Fotó: Getty Images

Felix Afena-Gyan kevés időt töltött a pályán, de nem tétlenkedett: negyed óra alatt duplázott, ezzel a Serie A történetének első 2003 után született gólszerzője lett.


„Ha minden meccsre nevezhetném ugyanazokat a játékosokat, megtenném. Kockázatos, mert nagy különbség van az első számú és a második számú futballistáink között. Többre számítottam, de ez az én felelősségem” - fogalmazott José Mourinho a Bodø/Glimt elleni 6-1-es vereséget követően. Bár a portugál rögvest leszögezte: magára vállalja a felelősséget, a Roma soron következő, Napoli elleni bajnokiján a nem is annyira burkoltan kritizált játékosokat a lelátóra száműzte.
Azon persze lehet vitatkozni, hogy Mourinho húzása mennyire volt tisztességes. Az egyik fő állítása az volt, a Bodø/Glimt jobb játékosokból áll, mint akikre a Roma kispadján (vagy a rotáció esetén a kezdőben) számíthat, ami már önmagában sem igaz, főleg hogy a szünetben jó párat becserélt az alapemberei közül. Bajos lenne mindezt felelősségvállalásként értelmezni, mivel az egyébként is perifériára szorult, de bőven Serie A-szintű játékosok kerültek a Mourinho-féle busz alá.
Azzal, hogy a Napoli elleni rangadón kiselejtezte őket, csak még nagyobb nyomatékot adott a korábbi állításának: miszerint a kispad gyenge, nehéz belenyúlni a mérkőzésekbe, a rotáció pedig kockázatos műfaj. Mourinho ugyanakkor azt is elismerte, hogy nem számíthat erősítésekre a piacról; a megoldást így aztán házon belül kereste, és még az sem kizárt, hogy – legalábbis egy poszton – talált egyet, aki hosszabb távon is beválhat.

Gyémánt a Primaverában

Ő Felix Afena-Gyan, a rómaiak 18 éves támadója, aki a hétvégén csereként beállva két gólt jegyzett a Genoa elleni, nem kimondottan eseménydús mérkőzésen. A ghánai tehetség a Napolival szembeni meccsen már ott ülhetett a lelátón, majd a Cagliari és a Milan ellen is csereként beállva szavazott neki bizalmat Mourinho. Nem kellett sokat várni az első góljára sem, a harmadik meccsén már eredményes volt, ráadásul ez egyből három pontot ért a fővárosi csapatnak.

Ezzel egyébként ő lett a Serie A-ban az első 2003 után született játékos, aki gólt szerzett.

„Technikailag talán nem kiemelkedő, de nagyon jó érzéke van a gólszerzéshez. Ami viszont egyből magával ragadott, az a fizikuma és az alázata. A fiatalabb generáció tagjai között sok olyan akad, aki azt hiszi magáról, ő már mindent tud. Nos, az ő esetében ennek az ellenkezője igaz” - mondta Mourinho Afena-Gyanról a Cagliari elleni találkozót követően. Azt is hozzátette: személyében olyan támadót találtak, aki egészen új dimenziót adhat a Roma játékának.
picture

José Mourinho és Felix Afena-Gyan

Fotó: Getty Images

„Sok olyan futballistánk van, akik a lábukra kérik a labdát, olyanból viszont kevés akad, aki inkább a területbe szeret befutni. Tetszik benne, ahogyan keresi az üres területeket, illetve ahogyan a pályán dolgozik. A letámadásait, a területek agresszív támadását. Hosszú út vezet odáig, hogy kész termékként kezelhessük, messze vagyunk attól, hogy teljes játékosnak nevezhessük, és sok választ el attól, hogy tökéletes választás legyen egy Romához hasonló csapatnak.”
Mourinho tehát pontosan látja, hogy mekkora tehetség került a kezei közé, ugyanakkor (egyelőre) nem szeretne túl nagy terhet pakolni rá. Legalább ennyire fontos, hogy a jelek szerint Afena-Gyan is tisztában van azzal, lépésről lépésre kell haladnia, nem szabad siettetnie az előrelépést. Ezt jelzi az is, hogy hiába kapott behívót az Etiópia és Dél-Afrika ellen világbajnoki selejtezőmeccsre készülő Ghána keretébe, végül lemondta a lehetőséget.
Ügynöke ezt azzal indokolta, hogy a játékos fejlődése érdekében nem szabad elhamarkodottan beleugrani egy ilyen lehetőségbe. „Koncentráljunk inkább a hosszú távú győzelemre” - írta Oliver Arthur a Twitteren. Afena-Gyan is megindokolta a döntést: „Úgy éreztem, korai lenne elfogadni a behívót, mivel fejlődnöm kell fizikálisan, mentálisan és pszichésen. Emellett azt gondoltam, fontos, hogy Trigoriában maradjak Mourinho irányítása alatt, hogy tovább fejlődjek.”

A középiskolából szúrták ki a tehetségét

Már az is megdöbbentő, hogy a ghánai tehetség ennyire fiatalon (vagy úgy egyáltalán) eljutott az olasz élvonalig, és sikerült letennie a névjegyét a bajnokságban. 2019-ben még középiskolás szinten futballozott, korosztályos csapatokban elvétve játszott, arra pedig semmi esélye nem volt, hogy valamelyik profi ghánai klubnál elhelyezkedjen. Nagyobb figyelmet akkor kapott csak, amikor bekerült az afrikai tehetségeket tömörítő EurAfrica Academyre, ahol már kiszúrták a tehetségét.
picture

Felix Afena-Gyan köszönetet mondott a Romának a Genoa elleni góljai után

Fotó: Imago

Bár próbajátékon szerepelt a Milannál is, a Roma gyorsabbnak bizonyult, pedig Morgan De Sanctis vállalt némi kockázatot a szerződtetésével; tavaly februárban ugyanis az egyik EU-n kívüli helyüket a ghánai tehetséggel töltötték fel. A kapusból lett sportigazgató a római megfigyelőkkel együtt – élükön Simone Lo Schiavóval – egyetértettek abban, hogy megéri meghozni ezt az áldozatot, és könnyen előfordulhat, hogy utólag a legnagyobb húzásaik egyikeként fogják ezt értékelni.
Afena-Gyan kezdetben a Roma U18-as csapatában kapott lehetőséget, áprilistól viszont már egyértelműen a Primavera csapathoz tartozott, időnként pedig a felnőttekkel is közösen edzhetett. U18-as szinten végül hét mérkőzésen öt gól és egy gólpassz volt a mérlege, első – nem teljes – primaverás idényében pedig 14 találkozón négyszer volt eredményes. A fejlődése már az ifiknél is szembetűnő: a mostani szezont bombaformában kezdte, öt meccsen hat gólnál tart.
Ez utóbbit már aligha fogja érdemben növelni, inkább az a kérdés, a felnőtteknél hány góllal zárja majd a szezont. Ha a kezdőbe nem is feltétlenül fogja beverekedni magát az idény második felére, csereként értékes játékperceket kaphat, ez a szerepkör pedig bizonyos szempontból segítheti is: a fáradtabb védelmekkel szemben még inkább kihasználhatja a sebességét. Mivel a Konferencialigában ősszel nem nevezték, ott egyelőre nem számíthat extra lehetőségre.

Az álomcipőt már megkapta

A hétvégi teljesítményének még egy kedves mellékzöngéje is akadtak, utólag kiderült: Mourinhóval kötött egy megállapodást arra az esetre, ha gólt szerezne. „Megígértem neki egy nagyon drága, 800 eurós cipőt, és egyből odajött hozzám, hogy emlékeztessen rá. Holnap reggel az lesz az első dolgom, hogy megveszem neki!” - nyilatkozta a portugál. A kétszeres BL-győztes edző betartotta a szavát, Afena-Gyan már meg is kapta azóta az ő szintjén egyelőre méregdrága cipőket.
Mourinho éves szinten 4 millió eurót (ami a Corriere dello Sport szerint akár a 7-et is elérheti bónuszokkal) keres, karrierje során pedig legalább 120 millió eurót edzősködött össze, neki tehát ez a 800 euró nem nagy tétel, Afena-Gyan viszont éves szinten csak 70 ezer eurót kap a Romától. Ennek a nagy részét ráadásul az olasz sajtó szerint hazaküldi Ghánába, a családja ugyanis nem tartott vele Olaszországba.
Persze ha így folytatja, akkor az anyagiak miatt rövidesen nem kell aggódnia, és egy másik álma is teljesülhet: édesanyja is Olaszországba költözhet.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés