Az olasz bajnokság egyik gólkirály-jelöltje került a 36-szoros bajnokhoz.


Egy dolog biztosan kijelenthető: jelenleg nem Dušan Vlahović Firenze legnépszerűbb embere. A szerb válogatott csatár ragyogó formában futballozott az utóbbi időben, a 2021/22-es szezonban 21 mérkőzésen 17-szer volt eredményes az olasz bajnokságban, teljesítményével a legnagyobb klubok figyelmét is felhívta magára. Köztük volt a csatárgondokkal küszködő Juventus, amely már a télen akcióba lendült, és potom 75 millió euróért szerződtette Vlahovićot.
Labdarúgás
Brutálisan erős csapatot lehetne összerakni a legjobb szabadon igazolható futballistákból
TEGNAP 16:48

De miért mindig a Juve?

Ha valamiből elegük van a Fiorentina-szurkolóknak, az épp az, hogy a legjobbjaik rendre a tiszta szívből gyűlölt Juventusban kötnek ki. Valószínűleg Roberto Baggio a leghíresebb játékos, aki meglépte ezt a váltást a karrierje során (őt ráadásul az akarata ellenére küldték el), de a közelmúltban is akadt két ragyogó képességű futballistája a Fiorentinának, aki a torinóiaknál folytatta a pályafutását: Federico Bernardeschi és Federico Chiesa.
Vlahović eladásával újabb tüske került a lila szívekbe, még a korábbi olasz miniszterelnök, Matteo Renzi is megszólalt az ügyben, és némiképp teátrálisan úgy fogalmazott: Firenze számára ez felér egy gyásznappal. „Mivel élőben vagyunk a tévében, ezért nem szabad káromkodnom. De elképesztően dühös vagyok. Miért adja el mindig a Fiorentina a legjobbjait a Juventusnak? Legalább találnának egy másik klubot” – háborgott a politikus.
Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a szurkolókat, nem véletlen, hogy amikor Rocco Commisso 2019-ben megvásárolta a Fiorentinát, legelső beszédeinek egyikében kijelentette: tanulniuk kell a múlt hibáiból. Az olasz-amerikai üzletember épp Baggio eladását hozta fel példaként, egyúttal kijelentette, hogy a csiszolatlan gyémántként számon tartott Chiesához foggal-körömmel ragaszkodni fog. „Én úgy gondolom, Chiesa a mi bajnokunk, és 100 millió euróért sem adnám el!”
Comissónak nem ez volt az egyetlen hangzatos kijelentése, 2019-ben sztárokat ígért a szurkolóknak, de végül csak egy leselejtezett, a csúcson jócskán túllendülő Franck Ribéryre futotta. (Meg Kevin-Prince Boatengre, aki a 2010-es évek elején tűnt legutóbb jó játékosnak.) Épp úgy, ahogyan nem épült Firenzében a Serie A aranykorát megidéző sztárcsapat, Chiesa is rövid úton a Juventusban kötött ki, bár egy dologban igaza lett Commissónak: tényleg nem 100 millióért adta el.

Federico Chiesa a Fiorentina színeiben

Fotó: Getty Images

Már akkor sokan felkapták a fejüket, mennyire kedvező feltételeket tudott kialkudni magának a Juventus. A torinóiak 2020-ban két év kölcsönnel szerezték meg a szélsőt, amiért az első évben 3, a másodikban 7 millió eurót fizettek, 2022 végén pedig további 40 millióval (bónuszokkal további 10-zel) véglegesíthetik a transzfert. Vagyis a Juventus – hiába a kemény szavak – jutányos áron (legfeljebb 60 millió euróért), könyvelésbarát részletfizetéssel jutott hozzá egy toptehetséghez.

Megkötötték a Fiorentina kezét

A miértekre létezik egy viszonylag egyszerű válasz: a Juventus – a pillanatnyi kisiklás ellenére – hatalmas vonzerőt jelent a fiatal játékosoknak, és hiába lenne érdeklődés a Serie A toptehetségei iránt külföldről, ők Torinóban akarnak játszani. Ez volt a helyzet Manuel Locatelli esetében is, aki szintén feltűnően baráti formátumban lett a Juventus játékosa: a válogatott középpályásnak még a Premier League-ből is voltak ajánlatai, ő azonban közölte a Sassuolóval, vagy a Juve, vagy semmi.
Ez kulcsfontosságúnak bizonyult Vlahović esetében is. A szerb középcsatárt az Arsenal (amely érdekes módon Locatelli körül is kitartóan szaglászott) győzködte a klubváltásról, a szerb viszont a Juventusban akarta folytatni a karrierjét. Közben a Fiorentina számára prioritássá vált Vlahović értékesítése, a szerződéshosszabbítási kísérletek során annyira megromlott a felek között a viszony, hogy a klubvezetés jobbnak látta mielőbb eladni. Még az sem számított, hogy a vevő a Juventus volt.
Ehhez érdekes adalék, hogy Vlahovićért a nyáron a Fiorentina visszautasította az Atlético Madrid ajánlatát, mert – a játékos visszajelzései alapján – bízott abban, hogy megoldható a szerződéshosszabbítás, és még egy-két szezonig Firenzében tarthatják a szerbet. Eleinte jól alakultak a tárgyalások, de aztán néhány apróságon, mint például az aláírási pénz, az ügynöki jutalék, és a későbbi eladásokból származó bevételek, elakadt a folyamat.
Vlahovićot 2023 nyaráig kötötte szerződés a Fiorentinához, ami azt jelenti, hogy ez volt az utolsó átigazolási ablak, amikor nagy pénzt akaszthattak le érte. Nyáron ennek a 75 millió eurónak a töredékére számíthattak volna az idény végén lejáró szerződés miatt, ráadásul ebben a helyzetben mindig megvan az a veszély, hogy a potenciális kérők inkább várnak egy évet, és kifuttatják a szerződését, a Fiorentina pedig egy fillért nem lát a legjobbjából.

Szezonmegmentő csapatújjáépítés folyamatban

Legalább a piac kegyes volt valamelyest a Fiorentinával. Egyrészt a Baselben futballozó Arthur Cabral személyében megtalálták azt a játékost, akiről úgy tartják, képes lehet betölteni a Vlahovićnyi űrt, másrészt a Juventusnak érdekében állt mielőbb középcsatárt szerződtetni. Mivel Cristiano Ronaldo a nyári átigazolási időszak legvégén lépett le Manchesterbe, a klubnak már nem volt ideje pótolni, ezért valódi befejező nélkül maradt.
Massimiliano Allegri Juventusának egyébként is vannak problémái támadásban, az élcsapatokhoz képest kevés helyzetet alakítanak ki, de azokat még rossz százalékkal is értékesítik. Vlahović érkezésével a probléma egyik része megoldódhat: a torinóiak vele sem lesznek kreatívabbak (pláne, hogy Chiesa alsó hangon fél évre kidőlt), de legalább a kialakított helyzetekből nagyobb eséllyel gól lesz. Ez pedig elegendő lehet, hogy a Juve bebiztosítsa a BL-indulást érő top 4-es helyezést.
Vlahović büntetők nélküli várható gól mutatója 8,19 volt az idény első felében, erre lőtte meg a maga 12 gólját, ami kiemelkedően jó teljesítmény. Nagy kérdés persze, hogy ezt a formát a Juventusban is képes lesz-e hozni, azt ugyanis csak nagyobb minta alapján lehetne megállapítani, Vlahović valóban ilyen szintű befejező, vagy átmeneti volt ez a kimagasló forma. Ezzel vállalt egy kis rizikót a Juve, de a vételár azt mutatja: magabiztosak azt illetően, hogy egy jövőbeli világklasszist igazoltak.
A szerb válogatott csatár a rövid és a hosszú távú célokhoz egyaránt tökéletesen illeszkedik. Ebben az idényben hozzásegítheti a Juvét a jövő évi BL-induláshoz, valamint ahhoz, hogy legalább a negyeddöntőig eljusson idén a sorozatban; mindkettő kulcsfontosságú a bevételek növelésében. Hosszabb távon pedig a kialakulóban lévő fiatal mag (de Ligt, Locatelli, Chiesa) egyik meghatározó tagja lehet, sőt, talán a legfontosabb játékosa.
Ez az átigazolás azt is megmutatta: bármennyire is rossznak tűnik a Juventus helyzete, még mindig Olaszország legerősebb, legstabilabb klubjáról van szó. Bár a járvány hatásai komoly gyomrost vittek be a Juvénak, egészen konkrétan 210 millió eurós veszteséget, nagyjából 400 millió eurós tőkeemelést hajtottak végre az utóbbi években, ebből 75 millió eurót a fő részvényes, az Exor fizetett. Véletlen vagy sem, ez épp annyi, amennyit végül Vlahovićért fizettek.

Dybala és de Ligt

Fotó: Getty Images

Ha kicsit tovább akarunk turkálni a zsebekben, azt is figyelembe kell venni, hogy Ronaldo eladásával jelentős összeg szabadult fel a költségvetésben, a portugál ugyanis fizetéssel, adókkal, amortizációval együtt éves szinten 80 millió eurót emésztett fel a büdzséből. Várhatóan néhány nélkülözhetőnek tartott, de piacképes játékostól megszabadulnak a közeljövőben, így járhat az Aston Villa által csábított Rodrigo Bentancur, illetve a Tottenhammel összeboronált Dejan Kulusevski.
Így a végére még egy adalék: ha van valaki, aki szintén bánkódhat Vlahović klubváltása miatt, az a szerződéshosszabbításra váró Paulo Dybala. Korábban mi is írtunk arról, hogy szinte mindenben megállapodtak a felek, de az ügy végére azóta sem került pont, a friss sztárigazolás Vlahović ráadásul jóval kevesebbet (7 millió) fog keresni, mint amennyit a sérülékeny és hullámzó teljesítményű argentin kér. Lehet, hogy ezzel az ő sorsa is megpecsételődött?

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
Könnyed mosoly az egyik, könnyek a másik oldalon – két meghatározó játékosát is elbúcsúztatta a Juve
17/05/2022 12:54
Serie A TIM
A 96. percben hullajtott pontokat a Juventus, elbúcsúztatták a csapatkapitányt
16/05/2022 21:12