Az ukrán Anatoliy Tymoshchuk nagy árat fizethet, amiért marad orosz klubjánál és hallgat hazája lerohanásáról.
A nemzetközi helyzet fokozódik. Az ukrán labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya, Anatoliy Tymoshchuk továbbra is Oroszországban dolgozik, a Zenit Szentpétervár edzői stábjában.
Az Ukrán Labdarúgó-szövetség (UAF) ezért, és az Ukrajna elleni orosz invázióról való hallgatása miatt meg akarja fosztani a korábbi Shakhtar- és Bayern München-középpályást 144 válogatott mérkőzésétől, valamint az Ukrajnában szerzett összes bajnoki és kupagyőzelmétől. Azt is kérik, hogy vegyék el az UEFA pro licencét, és fosszák meg állami kitüntetéseitől és tiszteletbeli címeitől.
Labdarúgás
Élethosszig tartó eltiltás az ára, ha valaki "károsítja az ukrán futballról alkotott képet"
11/03/2022 14:38
A 42 éves tréner 2017 óta dolgozik segédedzőként az orosz Zenit Szentpétervárnál, és komoly kritikák érték, amiért nem szólalt fel Oroszország Ukrajna elleni támadása ellen. Tymoshchuk a legtöbb válogatottsággal rendelkező ukrán futballista, 2000 és 2016 között 144 alkalommal lépett pályára hazája színeiben.
A széles körben Ukrajna egyik legnagyobb játékosaként számon tartott Tymoshchuk bajnoki címeket nyert a Shakhtar Donyeckkel és a Zenittel, és tagja volt a Bayern München 2012/13-as triplázó, Bajnokok Ligáját, Bundesligát és Német Kupát nyerő csapatának. Ő volt Ukrajna csapatkapitánya a 2016-os Európa-bajnokságon.

Tymoshchuk az ukrán válogatott mezében

Fotó: AFP

Az UAF közleménye szerint "az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kezdete óta Timoshchuk, az ukrán válogatott korábbi csapatkapitánya nem csak, hogy nem tett semmilyen nyilvános nyilatkozatot ezzel kapcsolatban, de nem hagyta abba az agresszor országbeli klubjával való együttműködését sem.
Miközben korábbi klubja, a Bayern München nyilatkozatokat tesz közzé és gyűléseket tart Ukrajna támogatására, Timoshchuk továbbra is hallgat és az agresszor klubjának dolgozik.
Ezzel a tudatos döntéssel Timoshchuk árt az ukrán labdarúgás megítélésének, és megsérti az 1.4. záradékot, az 1. cikk 1. részét, az UAF Etikai és Fair Play-kódexének 4. cikkét."
Az Atalanta középpályása, Ruslan Malinovskyi nekiment Timoshchuknak, akit 2011-ben Ukrajna valaha volt legjobb játékosának választottak, mondván, hogy a 42 éves tréner a saját örökségét teszi tönkre azzal, hogy nem beszél a háborúról.
Malinovskyi két pazar gólt szerzett az Atalanta Olympiakosz elleni 3-0-s győzelme során az Európa-ligában, és egy ’Ne legyen háború Ukrajnában!’-feliratú pólót viselt a meze alatt, amelyet az első találata után mutatott meg.
"Timoshchukról nem tudok, őt kell megkérdezni” - írta Malinovskyi a Twitteren a múlt héten. "Nehéz kommentálni az esetét, de furcsa, hogy miért nem szólalt meg eddig - szerintem nem helyes. Az 100%-ban igaz, hogy már soha nem lesz az ukrán futball legendája. A korábbi eredményei feledésbe merültek."
Timoshchukkal ellentétben a Bayer Leverkusen, a Liverpool és a Hertha egykori támadója, Andriy Voronin felbontotta a Dinamo Moszkvánál érvényben lévő segédedzői szerződését az Ukrajnában zajló orosz invázió miatt. Családjával együtt Németországba utazott, onnan próbálja segíteni hazája védekezését, és elmondta, nagyon büszke Ukrajnára, valamint keményen beszólt Vlagyimir Putyinnak is.

Gáz van, Anatoliy!

Fotó: AFP

Oroszország ukrajnai inváziója több ukrán sportolót is arra késztetett, hogy csatlakozzon nemzetük katonai erőfeszítéseihez, köztük Sergiy Stakhovsky teniszezőt, Oleksandr Usyk nehézsúlyú ökölvívó bajnokot és Vasiliy Lomachenko könnyűsúlyú ökölvívó bajnokot.
A Klitschko testvérek, Vitali és Wladimir, mindketten korábbi nehézsúlyú világbajnokok, szintén hazájukat védik, míg a hét elején Stanislav Horuna, a Tokióban olimpiai bronzérmes karatés a BBC Radio 5 Live-nak beszélt arról, hogy csatlakozik hazája védelméhez Oroszország ellen.
via eurosport.co.uk, BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Russian Premier League
A Liverpool egykori ukrán csatára az invázió miatt otthagyta moszkvai klubjának edzői állását
03/03/2022 18:58
UEFA Bajnokok Ligája
Az utolsó fordulóban előzött a Juve, döntetlenre futotta a Chelsea-től Szentpéterváron
08/12/2021 20:15