Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Liverpool egykori ukrán csatára az invázió miatt otthagyta moszkvai klubjának edzői állását

Takács Márton

Publikálva 03/03/2022 - 19:58 GMT+1

A Bayer Leverkusen, a Liverpool és a Hertha egykori támadója, Andriy Voronin felbontotta a Dinamo Moszkvánál érvényben lévő segédedzői szerződését az Ukrajnában zajló orosz invázió miatt. Családjával együtt Németországba utazott, onnan próbálja segíteni hazája védekezését, és elmondta, nagyon büszke Ukrajnára.

Andriy Voronin a 2012-es Európa-bajnokságon az ukrán válogatott mezében

Fotó: AFP

Andriy Voronin azonnal felmondott a Dinamónál, majd elküldte melegebb éghajlatra Vlagyimir Putyint.
A Liverpool korábbi támadója, az aktív játéktól 2015-ben visszavonult Andriy Voronin az elmúlt két évet a Dinamo kispadján töltötte az edzői stáb tagjaként. Előtte, 2010 és 2014 között a moszkvaiaknál futballozott, és ott akasztotta szögre a focicsukáit.
A 42 éves tréner játékosként 75 alkalommal szerepelt az ukrán válogatottban, most pedig azért hagyta el az orosz klubot, mert támogatja hazáját, amely továbbra is próbálja felvenni a harcot az orosz katonai erőkkel szemben.
A Dinamo egy rövid közleményt adott ki, amelyben megerősítette Voronin távozását: "A Dinamo labdarúgóklub és Voronin másodedző megállapodtak a szerződés felbontásáról, mindkét fél egyetértésével.”
Voronin eközben a BILD-nek nyilatkozott a távozásáról szóló döntéséről:
Nem dolgozhattam tovább abban az országban, amely bombázza a hazámat.
picture

Andriy Voronin 2007 és 2010 között focizott a Liverpoolban

Fotó: AFP

Az ukrán szakember, aki a múlt héten kitört háború után családjával Németországba utazott, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is szólt néhány keresetlen szót.
Arra a kérdésre, hogy mit tehet Németország Ukrajna megsegítésére, Voronin azt válaszolta: "Állítsák meg azt a rohadék Putyint, és segítsenek a menekülteken. És küldjenek fegyvereket, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Nagyon büszke vagyok az országunkra. Gyönyörű városaink vannak, nagyszerű embereink.
Tovább fogunk harcolni. És győzni fogunk. De az ár nagyon magas. A sok halott... 2022-ben élünk, nem a második világháborúban.”
Voronin arról is beszélt, hogy milyen megpróbáltatásokat élt át ő és családja a Moszkvából való menekülés során, és kifejtette, hogy minden lehetséges módon segíteni kívánja Ukrajnát, miközben a konfliktus továbbra is tombol.
picture

Voronin hátat fordított Oroszországnak

Fotó: AFP

"Kijutottunk Moszkvából, mielőtt teljesen lezárták volna. Nem tudtunk leszállni Düsseldorfban, ezért Amszterdamon keresztül repültünk. Apám, az anyósom, a feleségem és a gyerekeim most itt vannak velünk.
Négy napja nem vagyok jól. Sőt, nagyon rosszul vagyok. Amikor látom a képeket a hazámból. Amikor látom a híreket. Az egész olyan valószerűtlen, mint egy film. Egy horrorfilm.
Én csak segíteni szeretnék. Pénzzel. Bármivel. És nem tudom, hogy kimondhatom-e: De ha most Ukrajnában lennék, valószínűleg én is fegyvert tartanék a kezemben.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés