A bírálók között vannak a német nemzeti együttes futballistái is, akik - norvég, dán, belga és holland kollégáikhoz hasonlóan - a márciusi vb-selejtezős mérkőzéseken az emberi jogok tiszteletben tartására hívták fel a közvélemény figyelmet. Például azzal, hogy ilyen jellegű feliratokkal ellátott pólókat vettek fel a kezdés előtt a bemelegítésnél, illetve himnuszuk alatt.
https://i.eurosport.com/2021/03/25/3017831.jpg
A The Athletic portálnak adott szerdai nyilatkozatában Rummenigge kifejtette: a futballistáknak joguk van arra, hogy kétségeiket és véleményüket kifejezzék, de meglátása szerint a változás nem elutasítással, hanem párbeszéd végén történhet meg.
Foci-vb
Messi góllal tartotta versenyben Argentínát, Mexikónak sincs minden veszve
EGY ÓRÁJA
"És ez a változás nem egyik napról a másikra következik be, hanem egy folyamat eredménye és időbe telik" - mondta a sportvezető. Hozzátette: bajor klubjának partneri viszonya a Qatar Airways légitársasággal az elmúlt években megmutatta, hogy "a futball, a párbeszéd révén a dolgok jobbá válhatnak".
"Lassan, de biztosan" - hangsúlyozta. Rummenigge emlékeztetett, hogy Katar mindössze ötven éve független nemzet, és az iszlám világ részeként más kulturális, illetve vallási háttérrel bír. Kiemelte: a mostani kérések olyan jogokat érintenek, amelyeket Európában is többszáz éves folyamat végén sikerült elérni. Példaként említette a német büntető törvénykönyv 175. bekezdését, amely büntetőjogi felelősségre vonta a homoszexualitást.
"Ezt 1871-ben vezették be és 1994-ig érvényben volt, míg végül megszüntették" - emelte ki a sportvezető.
https://i.eurosport.com/2020/06/05/2828706.jpg
A vb-házigazdákat az elmúlt években folyamatos kritikák érik a katari stadionok építésén dolgozó vendégmunkások kizsákmányolása, azok rossz munkakörülményei miatt.
Emberi jogi szervezetek egyetértenek abban, hogy az elmúlt időszakban történt már előrelépés ezekben, és ellenzik a vb bojkottját. Ugyanakkor sürgették a nemzetközi szövetséget (FIFA), hogy helyezzen nyomást Katarra a reformok és további intézkedések felgyorsítása, valamint teljes végrehajtása érdekében.
(Forrás: MTI)
Foci-vb
Mbappé kétszer villant, Franciaország továbbjutott
4 ÓRÁJA
Labdarúgás
Szerbia edzésben a Brazíliától elszenvedett vereség után
5 ÓRÁJA