Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Arteta megkeverte a lapokat az Arsenal kapusposztján - váltás történt, vagy csak versenyben tartás?

Takács Márton

Publikálva 25/09/2023 - 17:17 GMT+2

Az Arsenal eddigi első számú kapusa, Aaron Ramsdale hajlandó maradni és küzdeni a helyéért a klubnál, miután csapata legutóbbi három mérkőzésén az angol helyett a nyáron kölcsönben megszerzett spanyol David Rayának szavazott bizalmat Mikel Arteta, a londoniak vezetőedzője. Még nem tudni, nagyobb váltás történt-e, vagy csak így tartja versenyben mindkét hálóőrét a menedzser.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik Aaron Ramsdale és David Raya között az Arsenalnál

Fotó: AFP

Aaron Ramsdale helyett az utóbbi három mérkőzésen David Raya védte az Arsenal kapuját. Mire készül Mikel Arteta?
A négyszeres angol válogatott Aaron Ramsdale tavaly az Arsenal biztos pontjának bizonyult. Még az idei szezon elején, a Manchester Cityvel vívott Community Shield-mérkőzésen, és a Premier League első három fordulójában (Nottingham Forest, Crystal Palace, Fulham, Manchester United) is ő védte a londoniak kapuját, de a helyzet egy hete megváltozott.
Az Arsenal legutóbbi három meccsén (Tottenham, Everton, PSV) már a nyáron a Brentfordtól kölcsönvett David Raya szerepelt a kezdőben azon a poszton, Ramsdale tehát elveszítette a helyét, és talán már Mikel Arteta menedzser bizalmát is, aki a hírek szerint most már inkább Rayát tekinti első számú kapusnak.
Arteta azóta megpróbálta tisztázni a helyzetet, dicsérve a Sheffield Unitedtől 2021-ben szerződtetett Ramsdale-t a döntéshez való hozzáállásáért.
A hét elején ezt mondta erről a goal.com cikke alapján:
"Megértem ezt, és ez minden játékosnál nagyon nehéz. Törődöm minden egyes játékossal, azzal is, aki nem játszik, de ez verseny és az a munkám, hogy a csapat számára a lehető legjobb módon hozzam meg a döntéseket.
Aaron nagyon támogató volt a változtatás óta, ezt várom el minden egyes játékostól, hiszen amikor te a pályán vagy, van valaki más, aki nem. Szóval ez mindkét irányban működik. Eddig nagyon, nagyon jó volt. Igen, nehéz, de más játékosokkal is ugyanez a helyzet. Aaron egy kivételes karakter, van egy kisugárzása és aurája, ezt mindannyian tudjuk, és én ezt teljesen megértem."
picture

Az Arsenal spanyol menedzsere, Mikel Arteta és Aaron Ramsdale

Fotó: AFP

Az Eurosport is cikkezett arról, hogy az Arsenal vezetőedzője két kapusát, David Rayát és Aaron Ramsdale-t nem csak a szezon során, de akár egy meccs közben is szívesen cserélné, ha úgy kívánja a játékhelyzet.
A spanyol szakember korábban többször megbánta már, hogy nem volt elég bátor meccs közben kapust cserélni, és hiába tartják ezt furcsának az emberek, szerinte van létjogosultsága az ilyen váltásnak.
Amikor az újságírók arról kérdezték őt, miért a nyáron szerződtetett Raya kezdett az Evertonnal játszott mérkőzésen az eddig nagy hiba nélkül védő Ramsdale helyet, Arteta így felelt:
"Nem nagyon volt ilyenre példa korábban, de nem lehet két ilyen szintű játékosom a keretben úgy, hogy nem használom őket. Davidnak, ugyanúgy, mint Aaronnak és Karl Heinnek, fantasztikus képességei vannak, ezeket pedig ki kell használnunk."
picture

Ramsdale a kispadon

Fotó: AFP

Arteta talán tényleg arra törekszik, hogy meccsről meccsre válasszon a két játékosa közül. Mondjuk eddig 4/3-as leosztásban adott lehetőséget két emberének ezen a kulcsposzton. Most úgy tűnik, mindkét emberét tűzben tartja, hogy bármelyikükre lehessen számítani az Arsenak aktuális mérkőzésének függvényében.
Más kérdés, hogy ez milyen hatással lesz elsősorban Ramsdale lelkiállapotára, és ebből következően a teljesítményére – már amennyiben a közeljövőben ismét lehetőséget kap.
Érdekes párhuzamot lehet találni más sportágakkal. Arteta meccs közbeni kapuscserélési szándéka a kézilabdára hajaz, a két jó képességű hálóőr versenyben tartására pedig a vízilabdában találunk példát.
picture

David Raya lett a kedvezményezett

Fotó: AFP

A bajnoki címvédő, Magyar Kupa-győztes Ferencvárosnál évek óta Vogel Soma az első számú kapus – kimondva.
Mellette most az a Szakonyi Dániel a poszttársa, akire minden helyzetben lehet számítani. Az év elején Vogel sérülésénél kiválóan pótolta az Európa-bajnok Somát Szakonyi, aki kiváló teljesítményének köszönhetően a válogatottban is bemutatkozhatott, és a Világkupa zágrábi selejtezőtornáján is védhetett.
Mivel Vogel Soma évek óta a nyarakat a nemzeti csapatnál tölti, az új idény elején Szakonyi szokott kezdeni helyette. Így történt ebben az idényben is, amikor a korábbi klubjával, a BVSC-vel vívott MK-negyeddöntős párharc mindkét felvonásán a Papayo becenévre hallgató portás kapott lehetőséget – hogy aztán a kupaelődöntőben és a fináléban Vogel vegye át a helyét, aki ott folytatta, ahol a fukuokai világbajnoki döntőben abbahagyta.
A KSI és a Szentes ellen bajnokikon is Szakonyi Dániel védett, hogy aztán Kaposváron már Vogel Soma is vízbe szálljon – nyilván azért, mert szerdán már a Bajnokok Ligája főtábláján van jelenése a Fradinak a montenegrói Jadran Herceg Novi ellen.
Nyéki Balázs vezetőedző tehát mindkét kiváló kapusát meccsben tartja, és súlyozni tud az adott meccsek előtt, hogy épp kinek adjon lehetőséget, miközben a fontosabb partikon nyilván Vogel lesz a kedvezményezett.
picture

Vogel Soma és Szakonyi Dániel brománca Zágrábban is folytatódott © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Valami ilyesmi körvonalazódhat Mikel Arteta fejében is, miközben még nem látni, milyen tendencia alakul ki az Arsenal kapujában.
A goal.com azt is írja, hogy a kapusgondokkal küzdő Chelsea és a Bayern München is figyelemmel kíséri a helyzetet, és ha tudja, lépéséket tesz majd Ramsdale megszerzése érdekében, aki viszont maradna az Arsenalnál, és megküzdene a helyéért.
A mértékadó forrásnak épp nem nevezhető Mirror Football azonban úgy tudja, hogy Arteta úgy tekint Rayára, mint Ramsdale továbbfejlesztésére, ami azt jelenti, hogy valószínűleg a spanyol lesz az első szám kapus.
Bár Ramsdale elvesztette a helyét Rayával szemben, látták, hogy megtapsolta csapattársát, miután a kapus egy remek mentéssel hárított Brennan Johnson helyzeténél a Tottenhammel vívott, 2-2-es döntetlennel véget ért londoni városi derbin.
picture

A Tottenham ellen is Raya védte az Arsenal kapuját

Fotó: AFP

A Liverpool korábbi védője, a televíziós szakértőként tevékenykedő Jamie Carragher ezt viccesnek találta, és gúnyolódott a gesztuson, miközben az Oscar-díjátadókon előforduló jelenethez hasonlította azt.
"Azt hittem, olyan volt, mint az Oscar-díjaknál, amikor valaki elveszíti az Oscart, és elkezdenek tapsolni és mosolyogni a másiknak. Nevettem, amikor ezt láttam. Teljesen le van törve” – mondta Carragher Ramsdale-ről.
A goal.com egy másik cikkében arról olvashatunk, hogy a megjegyzést természetesen nem fogadták tréfásan a Ramsdale-házban, és a kapus édesapja a Twitteren (X-en) szidta a Liverpool-legendát a megjegyzései miatt.
"Szégyen vagy!!!" - írta. "Mutass egy kis tiszteletet!!! A fiamban megvan.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés