Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kapust cserélni meccs közben? Az Arsenal edzője szerint simán lehetne

Szabó Bence

Publikálva 18/09/2023 - 12:44 GMT+2

Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője szerint két kapusát, David Rayát és Aaron Ramsdale-t nem csak a szezon során, de akár egy meccs közben is cserélhetné, ha úgy kívánja a játékhelyzet. A spanyol szakember korábban többször megbánta már, hogy nem volt elég bátor meccs közben kapust cserélni, és hiába tartják ezt furcsának az emberek, szerinte van létjogosultsága az ilyen váltásnak.

Az Arsenal spanyol menedzsere, Mikel Arteta és Aaron Ramsdale

Fotó: AFP

Sérülés nélkül nagyon ritkán látni ilyet, de eljöhet az idő, amikor mindennapos lesz.
A csere intézménye, bár a kezdetekkor benne sem volt a szabálykönyvben, mára a foci szerves részévé vált. Manapság, közvetlenül a koronavírus hatásra, de leginkább a gyorsuló játék miatt a csapatok már öt játékost is válthatnak meccsenként, vagyis teljesen természetes lett, hogy akár a fél kezdőt lecserélik egy találkozó során. Egyvalami azonban még mindig szokatlan ezen a téren: ha valaki a kapusát cseréli le.
Ha nem sérülésről van szó, a meccs közbeni kapuscserék mindig gyorsan beszédtémává válnak. Még akkor is, ha mondjuk egy kieséses párharc büntetőpárbaja előtt dönt így az edző, pláne ha a rendes játékidőben változtat. Azonban nem mindenki érti, miért is akkora dolog ez.
A kérdés legújabban Mikel Arteta, az Arsenal menedzserének sajtótájékoztatóján jött elő, csapata 1-0-s győzelmét követően az Everton otthonában. Pedig Arteta nem is cserélt kapust a meccs közben, az újságírók arról kérdezték, miért a nyáron szerződtetett David Raya kezdett a mérkőzésen az eddig nagy hiba nélkül védő Aaron Ramsdale helyett.
A spanyol edző erre elsőként egy elég kitérő válasszal reagált.
„Senki nem kérdezett arról, Gabriel Jesus miért nem kezdett. Mindenkinél több trófeát nyert ebben a csapatban, beleértve engem is, mégsem kérdezik meg, miért nem tettem be őt a csapatba.”
Ezután kiért a kapushelyzetre.
„Nem nagyon volt ilyenre példa korábban, de nem lehet két ilyen szintű játékosom a keretben úgy, hogy nem használom őket. Davidnak, ugyanúgy mint Aaronnak és Karl Heinnek, fantasztikus képességei vannak, ezeket pedig ki kell használnunk.”
picture

David Raya

Fotó: AFP

Olyanra azért volt több példa az elmúlt évtizedben is, hogy két remek kapus volt egy nagy csapat keretében, a Barcelonánál például időszakosan együtt védett Claudio Bravo és Marc-André ter Stegen, a PSG-nél pedig Gianluigi Donnarumma és Keylor Navas. Ilyen helyzetben a leosztás általában az volt, hogy egyikük a bajnoki meccseket, a másik pedig a kupasorozatokat kapta meg. Arteta viszont lehet, hogy tényleg abban gondolkozik, meccsről-meccsre válasszon a két játékosa közül.
Sőt, az edző ennél egy lépéssel tovább is ment, és itt merült fel a meccs közbeni kapusváltások elképzelése.
„Elég fiatal edző vagyok. Három és fél éve vagyok itt, és eddig kevés dolgot bántam meg. Viszont az egyik az, hogy korábban két meccsen is, amikor a 60. vagy a 85. perc körül úgy éreztem, kapust kéne váltani, nem tettem meg. Nm volt hozzá bátorságom.”
„Megtehetem, hogy leszedek egy szélsőt vagy csatárt, beküldtök a helyükre egy hátvédet és átállunk öt védőre és tartjuk az eredményt. Végül ikszeltünk ezeken a meccseken, én pedig nem voltam boldog. Valaki egyszer úgyis meg fogja tenni, akkor is… furcsa lenne? Miért lenne az? Egy kapusban is megvan a képesség, hogy valami mást hozzon a meccsbe, amikor változtatni akarsz. Szóval tedd ezt.”
Az Arsenal egyelőre ebben a szezonban nem szorult rá, hogy ilyen tényleg szokatlan megoldásokkal próbáljon változtatni a meccsek képén, hiszen ötből négy bajnoki mérkőzésüket megnyerték és megint harcban lehetnek a bajnoki címért. Az is elképzelhető, hogy Arteta nyilatkozata inkább csak a sajtónak szóló ködösítés, a váltás pedig szimplán annyit jelez, hogy a favorizált Raya átvette az elsőszámú pozíciót Ramsdale-től.
A lehetőség mindenesetre ott van a spanyol edző előtt, hogy bátran használja a két kapusát, ezzel pedig akár trendet is teremthetne a jövőre nézve.
Forrás: Eurosport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés