Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Visszatér a Liverpoolhoz a korábbi sikerember, aki Jürgen Klopp utódjánál is fontosabb lehet

Németh Dániel

Frissítve 13/03/2024 - 15:26 GMT+1

Borítékolható volt, hogy Jürgen Klopp távozásának nagyobb horderejű következményei lesznek, Michael Edwards visszatérése pedig azt jelzi: a Liverpool tulajdonosai szeretnének visszatérni a korábbi ösvényre. Ami kulcsfontosságú a jövőt illetően, hiszen így egy már bizonyítottan működő struktúrába illeszthetnek bele egy új edzőt.

Jürgen Klopp távozása fejtörés elé állította a Liverpool tulajdonosait, de úgy tűnik, megtalálták a megoldást

Fotó: Eurosport

A Liverpool tulajdonosai nem felejtették el, mi a sikeres klub titka.

Amikor január végén kiderült, hogy Jürgen Klopp közel tíz év munka után távozik a Liverpooltól, rögtön megindultak a találgatások, ki váltja a német edzőlegendát a padon. Xabi Alonso? Roberto De Zerbi? Ruben Amorim? Julian Nagelsmann? Esetleg valaki más, akire most még nem is gondolnánk, de a klub analitika iránt fogékony részlegei meglátják benne a lehetőséget?
Pedig Klopp távozása kapcsán nem az a legfontosabb kérdés, ki irányítja jövőre Szoboszlai Dominik csapatát, hanem az: milyen felfogásban működik tovább a Liverpool.
A 2010-es évek közepén a klub érdekes időszakon ment keresztül, amelyben tulajdonképpen két táborra szakadtak a döntéshozók. Az egyik oldalon voltak a hagyományos játékosmegfigyelésben, valamint az angol hagyományokra jellemző menedzseri pozícióban gondolkozók, a másikon pedig az újhullámos, analitikában utazó szakemberek.
Talán mondani sem kell, Brendan Rodgers azok közé tartozott, akik nagyobb hatalmat akartak a menedzser kezébe adni, hogy minden egyes igazolásnál az edző víziója legyen a döntő. Bár az északír kompetens szakembernek bizonyult – a 2013/14-es szezonban közel volt a bajnoki címhez – végül elveszítette a házon belüli csatát.
Rodgers mindvégig szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a sokszor különösebb futballmúlt nélkül érkező adatelemzők hasznosak lehetnek a játékoskiválasztás során. Az északír például felesleges igazolásnak tartotta Roberto Firminót, és hiába mutattak neki elképesztő számokat a brazilról, ellenezte a megszerzését. Végül a Liverpool mégis nyélbe ütötte az üzletet, Firmino pedig igazi sikertörténet lett, éveken át megkerülhetetlen láncszemnek számított a csapatban.
picture

Roberto Firmino és Jurgen Klopp

Fotó: Getty Images

Rodgers 2016-os kirúgása után mindenki számára egyértelmű volt a klubon belül, hogy olyan edzőt kell keresniük, aki nyitottabb az adatelemzők észrevételeire, és nem törekszik teljhatalomra az igazolásoknál.
A frissen kinevezett sportigazgató, Michael Edwards egyik első feladata az volt, hogy megtalálja ezt az embert. A listán három név szerepelt ekkor: a Bournemouthnál szép sikereket elérő Eddie Howie, a klubszinten mindent megnyerő Carlo Ancelotti, illetve a Dortmundtól egy szezonnal korábban menesztett, de rendre túlteljesítő Klopp.
Az előre meghatározott paramétereknek végül Klopp felelt meg: Ancelottival ellentétben előszeretettel dolgozott fiatalokkal, és Howie-val ellentétben bőséges Bajnokok Ligája-tapasztalattal rendelkezett.
A Liverpool tulajdonosai egy olyan klubot álmodtak mely, amely nem a riválisok túlköltekezésével, hanem az erőforrásai hatékony felhasználásával próbál érvényesülni. Ehhez kellettek az adatok, amely által olyan összefüggéseket is kiszúrtak, amiket a hagyományos játékosmegfigyeléssel lehetetlen lett volna. Tulajdonképpen ez a rendszer vált a Liverpool fő mozgatórugójává, így az igazolásoknál a döntő szó nem Kloppnál, hanem a sportigazgató Edwardsnál volt.
Edwards nevéhez olyan igazolások fűződnek, mint Mohamed Salah, Sadio Mané, a már említett Firmino, Alisson vagy épp Virgil van Dijk. Pár év leforgása alatt a Rodgers-féle kissé szedett-vedett, többféle szemléletmód alapján összerakott keretet teljesen kicserélték, amelynek Bajnokok Ligája-győzelem, majd Premier League-arany lett a jutalma.
Az egészben azonban az a legdöbbenetesebb, hogy ebben az időszakban a Liverpoolnak gyakorlatilag minden igazolása bejött.
picture

Mohamed Salah a klub történetének egyik legjobb játékosa lett

Fotó: Eurosport

Edwardsnak nem csak az átigazolásoknál volt csalhatatlan szimata, de fantasztikus üzleteket kötött az eladások terén is. 2018-ban 135 millió euróért eladta Philippe Coutinhót a Barcelonának (majd lényegben ezt a pénzt felhasználva igazolta le Van Dijkot és Alissont), de szép profittal sikerült eladnia Jordon Ibét, Brad Smith-t, Danny Wardot, Mamadou Sakhót és Dominic Solankét is.
A klubnál azonban mindig számoltak azzal, hogy az edző befolyása idővel nőni fog a klubon belül, és az évek során valóban egyre több hatalom került Klopp kezébe. Edwards 2022-ben távozott a sportigazgatói pozícióból, majd – miután úgy érzékelte, hogy a klubot korábban remekül szolgáló struktúra megbomlott – az utódjául kinevezett Julian Ward is lemondott. Azóta tulajdonképpen állandó sportigazgató nélkül működik a klub.
A nyári igazolásokat Jorg Schmadtke bonyolította le, ám a döntéseket nem ő, hanem Klopp hozta meg.
A klub amerikai tulajdonosai mindig is el akarták kerülni azt a helyzetet, hogy túl nagy hatalom összpontosuljon az edző kezében, okulva a Manchester United vagy épp az Arsenal példájából. Utóbbinak néhány év alatt sikerült felépítenie egy modern struktúrát, amelyben az edző csak edző, az igazolásokról pedig erre specializálódott szakemberek döntenek, az MU viszont továbbra is kilátástalan helyzetben van, és csak mostanság kezdett el konkrét lépéseket tenni a modernizálódás irányába.
picture

Jürgen Klopp, Mike Gordon és Michael Edwards

Fotó: Getty Images

Pontosan ezért volt prioritás az FSG számára, hogy visszacsábítsák Edwardsot, és újra a korábban működő struktúrát állítsák a középpontba. Edwards elsőre nemet mondott az amerikaiaknak, mivel élvezte a helyzetet, hogy több időt tölthet a családjával, és nem hiányoztak a klub napi működésével járó feladatok.
Mike Gordon (az FSG elnöke) azonban pár héttel később újabb ajánlatot tett, amelyben már nem a Liverpool sportigazgatói állása szerepelt, hanem egy átfogóbb, az FSG focis projektjeit felügyelő szerepkör. Ezt már nem tudta visszautasítani, így többek között az ő feladata lesz megtalálni azt a klubot, amely részese lehet az FGS multiklub-struktúráról szóló elképzeléseinek. És ami a legfontosabb: a Liverpool stratégiáját illetően is döntő fontosságú lesz a szava.
A sportigazgatói pozícióra a Bournemouthnál kiváló munkát végző Richard Hughes a legnagyobb esélyes, aki leghamarabb június 1-jén kezdhet el a Liverpoolnál dolgozni, és bőven lesz teendője, hiszen több kulcsjátékos szerződése lejár 2025-ben.
Azt még nem tudjuk, ki veszi át Klopp helyét a padon, mégis nagyon úgy fest, hogy a legfontosabb elemek már a helyükre kerültek, és a Liverpool jövője hosszú távon biztosított a Premier League élmezőnyében.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés