Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Arsenal éhesebb lesz a sikerre az Esti Kornél gitárosa, az OSC pólósa, és a Magvető szerkesztője szerint is

Takács Márton

Frissítve 23/05/2024 - 18:38 GMT+2

Az Arsenal lenyűgöző teljesítményt nyújtva végül két ponttal maradt le a Manchester City mögött a Premier League-ben a második helyen. Az Esti Kornél és a Lázár tesók gitárosa, dalszerzője, Lázár Domokos, a bajnoki bronzérmes OSC vízilabdázója, Baksa Benedek, és a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János személyében három Arsenal-drukker mesélte el honlapunknak, hogyan élték meg a szezont.

Négyen az Arsenal kulcsjátékosai közül: Declan Rice, Kai Havertz, Martin Ødegaard és Leandro Trossard

Fotó: AFP

Lázár Domokos, Baksa Benedek és Szegő János mondta el, milyen volt az Arsenal bajnoki szereplését végigkövetni az idényben.
"Emlékszem, amikor felharsant a hármas sípszó, a térdem enyhén megroggyant. Nem sajnáltam se a csapatot, se a többi szurkolót, csakis magamat sajnáltam, és most már tudom, hogy a futballbánat mindig ilyen."
Az 1968 óta Arsenal-szurkoló Nick Hornby sorai ezek a Focilázból az 1972-es Arsenal-Leeds FA-kupa-döntőről. A kiváló angol író ott volt a Wembley-ben, így közelről látta, ahogy kedvenc csapata 1-0-s vereséget szenved.
Bár egy elveszített bajnoki versenyfutás adja a cikk apropóját, a mottóul választott Hornby-idézet szerencsére nem jellemző a három megkérdezett Arsenal-drukker állapotára, ahogy e sorok írójának helyzetére sem (szintén zenész), mindannyiunkban a büszkeség az erősebb érzés.
picture

Ők is mind büszkék kedvenc csapatukra, az Arsenalra

Fotó: AFP

Közülük a Magvető szerkesztője, Szegő János, és az Esti Kornél, meg a Lázár tesók dalszerző-gitárosa, Lázár Domokos is szerepelt már honlapunk Tesis a világ-interjúsorozatában, ahol mindketten meséltek az Arsenalhoz fűződő viszonyukról.
A friss bajnoki bronzérmes OSC vízilabdázója, a cikkünk megjelenésekor születésnapos Baksa Benedek pedig éppen egy éve, a vele készített interjúban említette a saját, Egerből való elszerződése kapcsán Declan Rice-t és az Arsenalt.
Mindhármuknak ugyanazt a három kérdést tettük fel Mikel Arteta csapatának 2023/2024-es idényével kapcsolatban. (A napokban megjelenő másik cikkben arról is beszél majd a trió, hogy mit jelent nekik a 20 évvel ezelőtt veretlenül bajnokságot nyerő Arsenal).
picture

Mikel Arteta lenyűgöző munkát végez, neki is jár a taps

Fotó: AFP

1. Hogy tetszett az Arsenal teljesítménye, játéka a 2023/2024-es Premier League-szezonban?
2. Számos kiemelkedő egyéni teljesítmény is akadt Mikel Arteta csapatában. Nálad ki, kik voltak a legjobbak idén az Arsenalban?
3. Amennyiben Arteta csapata az öt vereséggel végződő mérkőzése közül (a Newcastle, a West Ham, a Fulham és kétszer az Aston Villa ellen) csak egyet megnyert volna, bajnok. Melyik meccsen ment el szerinted a bajnoki cím?

1.
Lázár Domokos: "Csak a telefonon tudtam nézni az Arsenal-Everton meccset, három mérkőzést próbáltam követni párhuzamosan, a Cityét és a Liverpoolét is. A lefújás után úgy öt percig az ment bennem, hogy ’kevésen múlt, basszus’, de aztán hamar átfordult abba, hogy végig volt reális lehetőségünk a bajnoki címre. És ez nagy teljesítmény a csapat részéről.
Olyan attitűdű Arsenalt láttam, amit legutóbb a 2003/2004-es szezonban. A City eggyel gyengébb volt, mint tavaly, de így is bajnok lett. Artetával együtt úgy gondolom, az Arsenal egyre éhesebb a sikerre, fiatal a keret, jövőre meglehet a bajnoki cím azzal a kicsi plusszal, ami most még hiányzott. Összességében visszakaptuk a 20 évvel ezelőtti Arsenalt."
picture

Lázár Domokos itt talán éppen azon gondolkodik, hogy Martin Ødegaard, vagy inkább Declan Rice játéka tetszett-e neki jobban © Esti Kornél

Fotó: facebook

Baksa Benedek: "Mikel Arteta irányítása alatt élvezhető focit játszik az Arsenal, nekem élmény leülni 90, plusz néhány percre megnézni a meccseket minden héten, egy ideje a taktikai szempontokat figyelembe véve is követem a mérkőzéseket.
Csalódott voltam, hogy nem sikerült megnyerni a bajnokságot, de tudtam régóta, hogy ez lesz. Az előző nyolc forduló óta éreztem, hogy a City nem fog botlani. Holland OSC-s csapattársam, Lars ten Broek City-drukker régóta (legalábbis ő ezt mondja), húztuk egymást ezzel az egész idényben. Simone Rossival pedig minden hétfőn reggel megvitattuk a hétvége focis történéseit.
Azért vagyok szomorú, mert úgy nem sikerült, hogy a bajnokságban a klasszikus top6-os csapatok ellen veretlenek maradtunk, plusz több győzelmünk van, mint az Invincibles-nek, ezért fáj és nehéz megemészteni. Hiszek a 'bízz a folyamatban!'-szlogenben, örülök, ha egy klubnál látszik az építkezés.
Decemberben személyesen láttam az Arsenal-Brighton meccset az Emirates-ben. Két órával a meccs kezdete előtt már ott voltunk a stadionban édesapámmal, előbb, mint a saját vízilabdás mérkőzéseimen. Mellettünk season ticketesek ültek, köszöntek nekünk, nagy élményt jelentett az egész."
picture

Baksa Benedek az OSC második legeredményesebb gólszerzője volt a bajnokságban © Snittman/OSC

Fotó: facebook

Szegő János: "Realista-pesszimista drukker lett belőlem, valamennyire már eltávolodtam az Arsenaltól. Meglepett, hogy ilyen sokáig az élen állt a csapat a bajnokságban, ahogy az is, hogy a BL-ben a negyeddöntőig menetel. Ha tavaly elém tesznek egy papírt ezekkel a leendő eredményekkel, aláírtam volna.
Mikel Arteta idei Arsenalja több pontot szerzett, mint Arséne Wenger veretlen csapata 2004-ben. A sztratoszférába kilőtt Manchester City mögött mindössze két ponttal maradt el az együttes, amelynek mások az erényei, mint Wenger 20 évvel ezelőtti csapatának voltak. Ahogy Hornby is másféle Arsenalnak drukkolt kezdetben. Szép szezon lett belőle, elsősorban a védelem és a középpályások remekeltek, a támadók Saka kivételével már kevésbé, nem úgy, mint a 20 évvel ezelőtti bajnokcsapatban.”
picture

Két nagy koponya, Szegő János és Parti Nagy Lajos - az egyikük biztosan Arsenal-szurkoló © Líra Könyv

Fotó: facebook

2.
Lázár Domokos: "Ødegaard-t említeném először. Figyeltem rá korábban is, még az Arsenalba való érkezése előtt érdekelt a játéka. Az új Zinedine Zidane-nak tartottam fiatalon. Nagyon jó érzéseim voltak vele kapcsolatban, visszahozza a régi időket az olyan karakterű középpályás, mint ő. Sokkal jobban illik az Arsenalba, mint a Real Madridba, nagyon arsenalos a játékstílusa. Ebben a szezonban bebizonyosodott, hogy egészen zseniális a csávó.
Trossard még nagy kedvencem, nem lehetett a padon hagyni, ő is mekkora játékos! Örülök, hogy Havertz is ennyire feljavult, Rice végig stabilan hozta, amiért leigazolták. Brutális a középpálya, döbbenetesen erős. Nem tudnék olyan játékost mondani, aki ne lenne nagyon jó, vagy hasznos. Sakát azért nem emeltem ki az elsők között, mert ő már sztenderden erős évek óta."
Baksa Benedek: "Facebookon követem az Útwengert és a Knows-t is, hasonló úton haladok, mint az ott megfogalmazott vélemények. Ødegaard-t én is nagyon szeretem. Csapatkapitányként csak az érdekli, hogy a csapat nyerjen, védekezésben és támadásban is remek, letámadásban óriási. Modernkori karmester.
Kai Havertz nagyon jó volt a szezon második felében, de nálam Leandro Trossard lett a szezon arsenalos játékosa. Declan Rice olyan, hogy idejött, és úgy focizik, mintha kisgyerekkora óta itt játszana. Világklasszis középpályás, aki nagyon közel van Rodri szintjéhez. Kimagasló teljesítményt nyújt az első itteni meccse óta. Ødegaard De Bruyne-szintet tud hozni, William Saliba pedig jobb volt idén, mint Virgil van Dijk."
Szegő János: "Elsőként Declan Rice-t emelném ki, aztán Sakát, Ødegaard-t és Salibát. Utóbbi többsíkú védőnek tűnik, mint Van Dijk. Az Arsenal védelme egyébként is bitang erős.”
3.
Lázár Domokos: "Úgy gondolom, hogy a Fulham és/vagy a West Ham elleni vereségen múlt. Minden nagycsapat ellen megvolt legalább az iksz. Az első Manchester Uniteddel vívott meccs után, amelyet megfordított az Arsenal, azt mondtam, hogy ez a csapat idén nagyon komolyan ott lesz versenyben a bajnoki címért. Megérdemelték az Arsenal-szurkolók az utóbbi két idényt, főleg ezt a mostanit.”
Baksa Benedek: "Mindenkinek jó, hogy az utolsó fordulóban dőlt el a bajnoki cím sorsa, így még éhesebbek leszünk a következő szezonra. A Fulhamtől elszenvedett vereségen ment el a dolog, ahol vezettünk, mégis kikaptunk. Meglőttük az első gólt, aztán átadtunk nekik mindent.
Sajnálom, hogy pont 'good ebening' Emery Aston Villájától kétszer is kikaptunk, ő egy jó edző, valamiért így kellett történnie. Voltak depresszív gondolataim is, lehet, hogy előbb látok BL-győztes Arsenalt, mint angol bajnok Arsenalt.”
Szegő János: "Ezek már, 'ha a nagymamám is villamos lett volna'-típusú elmélkedések. Ha elöl van egy másik csatár, talán sikerül. A West Ham elleni vereségen múlt talán. Kis különbségű lemaradás lett belőle így is. A nagyobb pech a Bayern elleni betli, azon a párharcon nagyon érződtek a tavaszi szezonnal járó körülmények. A Villa elleni vereségek is hátborzongatóak voltak.”

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés