Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van der Sar hitt benne, Guardiolát lenyűgözte – kameruni kapussal pótolhatja De Geát az MU

Németh Dániel

Frissítve 13/07/2023 - 15:01 GMT+2

Andre Onana már az Ajaxban felhívta magára a figyelmet extravagáns játékával, és szép sorban mindenkire rácáfolt, aki kételkedett a képességeiben. Edwin van der Sar azok közé tartozott, akik mindig is hittek benne, ezen a nyáron pedig az is elképzelhető, hogy a holland legenda korábbi klubjánál, a Manchester Unitednél köt ki. Ahol David de Gea megüresedett helyét veheti át.

André Onana kimagasló teljesítményt nyújtott a Bajnokok Ligája 2022/23-as szezonjában - Fotó: Franck Fife

Fotó: AFP

David de Gea távozásával eldőlt, hogy új első számú kapusa lesz a Manchester Unitednek.

Sokkal szebb is lehetett volna a búcsú, mindenesetre pár nappal ezelőtt hivatalossá vált, hogy David de Gea 12 év után távozik a Manchester Unitedtől. A 45-szörös spanyol válogatott kapus kapott ugyan szerződéshosszabbítási ajánlatot, sőt, egyszer már meg is állapodott a klubbal, végül ezt az utolsó pillanatban visszavonták. De Geának tehát új klubot, a Manchester Unitednek pedig új kapust kell keresnie, ami nagy lehetőség Erik ten Hag számára.
Pár héttel ezelőtt már írtunk arról, miért nem illett a spanyol kapus Ten Hag elképzeléseihez, és milyen paraméterek mentén keresi az utódját az MU. Ami a legfontosabb: olyan kapusra van szükség, aki nemcsak a védésekkel járul hozzá a csapat teljesítményéhez, de lábbal is magabiztosan tud játékba avatkozni. A legmagasabb szinten ugyanis – és a ManUnited nyilván oda szeretne tartozni – már a kapusoknál is alapkövetelmény a sokoldalúság, ami sosem tartozott De Gea erősségei közé.

Milánóból érkezhet az utód

Ten Hag első szezonja alapján három poszton szorul erősítésre a Manchester United kezdője: egy mélységi irányítóként is használható középpályás, egy mezőnyjátékban is hasznos klasszis befejező és egy modern kapus hiányzott leginkább a hollandnak. Középre már sikerült megszerezni a Chelsea-től Mason Mountot, aki ugyan nem mindenben felel meg a leírásnak, de a sokoldalúságával és a mezőnymunkájával hasznos tagja lehet a rendszernek a következő években.
A másik két hiányposztra Olaszországból nézett ki egy-egy játékost a klub: a támadósort az Atalantában berobbanó Rasmus Højlunddal erősíthetik meg, míg a kapuba az Interrel BL-döntőig menetelő André Onanát szemelték ki. Elsőre talán meglepő lehet, de utóbbi fontosabb lenne Ten Hag szempontjából: Onana az előző szezonban is bizonyította, hogy lábbal a világ egyik legjobbja, amivel óriási fegyver lenne az MU kezében.
Úgy játszott, akár egy védekező középpályás. A védekező középpályások vonalában mozgott. Szenvedtünk.
- állapította meg Pep Guardiola a végül 1-0-ra megnyert BL-döntőt követően.
picture

Andre Onana

Fotó: Getty Images

Már a mérkőzés előtt is kiemelték a szakértők, hogy gondot jelenthet a ManCity számára az Inter háromvédős felállása, és szinte képtelenség az olaszokat nyomás alá helyezni a labdakihozatalok során. A három belső védő mellett ugyanis labdabirtoklás esetén Onanával is mezőnyjátékosként számolhatott Simone Inzaghi, mivel a kameruni kapus időnként mélységi irányítókat is megszégyenítő pontossággal osztogatja a labdát.
Angliában, ahol a csapatok többsége előszeretettel zavarja letámadással az ellenfél labdakihozatalait, az utóbbi években felértékelődtek azok a kapusok, akik extra passzopciót biztosítanak a csapat számára, és anélkül csatlakoznak a játékba, hogy azzal labdavesztést kockáztatnának. Itt nem is annyira a passzpontosság számít, hanem a döntéshozatal: nyomás alatt sokszor gyorsan kell szabadulni a labdától, lehetőleg úgy, hogy az üresen álló társhoz továbbítsa azt a játékos.

Kockázatos, de megéri

„Hosszú ideje nem volt ennyire szenzációs kapusa a ManUnitednek” – mondta a Sky Sportsnak Marcel van der Kraan, holland szakíró. „Az Ajaxban is a labdás képességei miatt volt annyira népszerű. Néhány megoldása szinte már vicces volt, de mindig zseniális dolgokat művelt” – jelentette ki. Onana ezen a téren a legjobb iskolát kapta: 18 éves koráig a Barcelona akadémiáját erősítette, majd az Ajaxhoz igazolt – mindkét helyen nagy hangsúlyt fektetnek a kapusok passzjátékára.
Eleinte túlságosan is magabiztos volt, de Edwin van der Sar hitt benne. Még a scoutok is ódzkodtak tőle, mert úgy gondolták, túlságosan kockázatos a játéka a trükkjei és a cselei miatt. Van der Sar viszont azt gondolta, zseniális lesz.
Van der Sarnak igaza volt, Onana szinte azonnal bevált az Ajaxban, és az elődöntőben véget érő BL-menetelésből is alaposan kivette a részét. Nagyjából ez volt az a pont, ameddig töretlenül fejlődött, ezt követően azonban doppingügybe keveredett (azt állította, tévedésből rossz gyógyszert vett be), ami miatt kilenc hónapot ki kellett hagynia. A visszatérés azonban olyan jól sikerült, hogy az Internél egyetlen szezon elegendő volt, hogy újra a világ legizgalmasabb kapusai között tartsák számon.

Onana vs. De Gea

A Sky Sports a számok terén is összehasonlította a két kapust, amelyek azt mutatják, hogy a legnagyobb különbség valóban a passzjáték terén van közöttük. Onana többször passzol (38-28,5), pontosabban teszi (79,2%-68,3%), több sikeres hosszú átadása van (6,1-4,9), sikeresebb a kirúgásoknál (5-2,8), gyakrabban juttatja a labdát az ellenfél tizenhatosáig (2,3-1,4) és összességében több olyan átadása van, ami után a csapatánál marad a labda.
picture

André Onana

Fotó: Getty Images

Ezen kívül az átadások típusában is megfigyelhető egy lényeges különbség. Amíg De Gea többnyire rövid passzokat vagy hosszú kirúgásokat vállalt (vagyis a gólhelyzetet eredményező labdavesztések kockázatát minimalizálta), Onana előszeretettel és sikeresen hozza játékba a pálya centrumában helyezkedő középpályásokat. A kameruni kapus tehát sokkal változatosabb módon szórta szét a labdákat, ráadásul ezt nagyobb hatékonysággal is tette.
De mi a helyzet a védésekkel? Onana ezen a téren sem marad el a spanyoltól, sőt, a Bajnokok Ligájában csak Ederson rendelkezett nála is jobb védési százalékkal, a várható kapott gólokat pedig az Inter játékosa védte túl a legnagyobb mértékben, 7,6 góltól mentve meg a csapatát. A Serie A-ban kevésbé volt kiegyensúlyozott Onana, 2,46 találattal többet kapott az xG-hez képest, ám ezen a téren De Gea is mínuszban zárta az évet (0,55).
Onanának az előző szezonban több gólhelyzetet megakadályozó mentése volt a tizenhatoson kívül, egy kevéssel hatékonyabb volt a tizenhatoson belül is ezen a téren, és kevesebb gólt érő hibát követett el, míg De Gea több védést mutatott be és több kapott gól nélküli találkozója volt. Ami még érdekesség lehet, hogy a spanyol a kapu két alsó sarkára kapta a legtöbb gólt, míg a kameruninak épp ez a legnagyobb erőssége, a magasan érkező lövéseknél azonban sebezhetőbb volt.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés