Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ismét bizonytalan De Gea jövője: az MU visszavonta az ajánlatát, és kevesebb pénzt ajánl

Németh Dániel

Frissítve 28/06/2023 - 12:47 GMT+2

David de Gea jelentős fizetéscsökkentésbe is belement, hogy a Manchester United játékosa maradhasson, és úgy tűnt, sikerült megegyezni a részletekről, de a klub visszavonta az ajánlatot. A helyzet azért érdekes, mert a kapus már a szerződést is aláírta, és biztosnak tűnt a jövője Manchesterben. Most viszont azt kell mérlegelnie, hajlandó-e maradni ezek után.

David de Gea aláírta a szerződést, de a Manchester United visszavonta azt - Fotó: Adrian Dennis

Fotó: AFP

David de Gea és a Manchester United megegyeztek a szerződéshosszabbításról, a klub azonban nem írta alá a szerződést, majd vissza is vonta az ajánlatot.
Sokszor láttunk már példát arra, hogy egy játékos és egy klub megegyezett egymással, de aztán az utolsó pillanatban meghiúsult az üzlet, mert valamelyik fél módosítani akart a feltételeken. Olyanról azonban nem sűrűn hallani, hogy egy már aláírt szerződésből hátráljon ki egy klub, ahogyan az David de Gea és a Manchester United esetében történt. Ugyan az Athletic szerint a spanyol kapus kapott egy új, kevesebb fizetést tartalmazó ajánlatot, ám a jövője egyik pillanatról a másikra bizonytalanná vált.
De Geát 2019 szeptemberében a világ legjobban fizetett kapusává tette a Manchester United, melynek értelmében heti 375 ezer fontot tehetett zsebre. Ez a megállapodás azonban az idén nyáron lejár, ami érdekes helyzetet eredményezett: a játékos maradni szeretne az MU-nál, Erik Ten Hag rendszeréhez azonban jobban illene egy labdaügyesebb kapus, vagyis ezen a nyáron megvan a lehetőség a továbblépésre.
Ennek ellenére a klub ajánlatot tett De Gea elé, a kapus pedig beleegyezett a drasztikus fizetéscsökkentésbe, és az Athletic szerint alá is írta a kontraktust. Még mielőtt azonban hivatalossá válhatott volna a hosszabbítás, a klub visszavonta az ajánlatát (a maguk részéről nem is írták alá a szerződést), De Geának pedig most azt kell mérlegelnie, kevesebb fizetésért is hajlandó-e a klubnál maradni, vagy inkább teszteli a piacot. Szaúd-Arábiából konkrét ajánlatot is kapott már.

De Gea kiemelkedő kapus?

De Gea 2011-ben, 20 éves korában igazolt a Manchester Unitedhez, melynek színeiben azóta több mint 450 találkozón lépett pályára. Ebben a periódusban volt olyan időszak, amikor a világ egyik legjobb kapusának számított, a 2017/18-as szezonban 12,5 góltól mentette meg a Manchester Unitedet a várható gólokhoz viszonyítva, amivel egyértelműen ő volt a kulcsa annak, hogy a második helyen zárt a csapat a Premier League-ben.
picture

David de Gea

Fotó: Getty Images

Ezt a szintet azonban egyetlen szezonban sem tudta fenntartani, sőt, az azóta eltelt öt szezonban csak egyszer fordult elő, hogy túlteljesített a várható kapott gólokhoz képest, és ebben az időszakban 2,7-tel kapott több gólt annál, amit a haladó statisztikák átlagos kapusteljesítményként értékelnek. Ez önmagában még nem probléma, De Gea esetében azonban ez a legfontosabb mutató, a védéseken kívül ugyanis mást nem tud hozzátenni a játékhoz.
Ha csak a védési hatékonyságot néznénk, a városi rivális kapuját védő Ederson sem számítana kiemelkedő játékosnak (a mostani idényben 4,7-tel maradt el a várható kapott góltól), cserébe Pep Guardiola rendszerének ő az egyik alappillére a kiemelkedő passzjátéka miatt. A brazil kapus ráadásul bátran mozdul ki a vonalról, legyen szó söprögetésről vagy a beadások hatástalanításáról, vagyis sok olyan szituáció van, ami el sem jut helyzetig, így nem jelenik meg a védési mutatókban sem.
De Gea egyik műfajban sem kimondottan erős, így az ő hozzáadott értéke többé-kevésbé kizárólag azon múlik, mennyi és milyen minőségű védésekkel tud hozzájárulni a csapat teljesítményéhez.
A kapus limitációi a szezon első felében is kiütköztek, amikor Ten Hag kísérletet tett arra, hogy bevonja az építkezésbe – ennek lett az eredménye a Brentford elleni 4-0-s vereség. A holland edző a továbbiakban arra biztatta a kapust, hogy ha nyomás alá kerül, inkább rúgja fel a labdát, ám ez meglehetősen nagy kompromisszum volt Ten Hag részéről. Vagyis előbb vagy utóbb mindenképp váltani kell kapusposzton az MU-nak, ha valóban az edző elképzeléseit szeretné középpontba helyezni.

Mi a prioritás?

Ten Hag első szezonja alapján az MU-nak három fő hiányposztja van: szükség lenne egy lábbal is ügyes kapusra, egy mélységi irányítóra Casemiro mellé, illetve egy gólerős kilencesre. A gond csak az, hogy mindhárom poszt megerősítése költséges feladat, a kapuba kiszemelt André Onana árát például 50-60 millió euróban határozta meg az Inter. Vagyis nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, amiben mind a három posztra el tudják hozni Ten Hag első számú választását.
picture

Andre Onana hozza el a labdát Olivier Giroud elől az Inter-Milan elődöntőben

Fotó: Eurosport

Talán ez a fő oka annak, hogy rövid távon hajlandó az MU megtartani De Geát: a prioritás inkább a középpálya és a támadósor megerősítése lenne, a hátulról történő építkezésnél jelentkező problémákat pedig rendszerszinten próbálná kompenzálni az edző. Az viszont, hogy kihátrált a klub a szerződéshosszabbítás alól arra utal, hogy az MU-n belül sincsenek meggyőződve arról, érdemes akár csak egy-két évre megtartani a spanyol játékost.
Ha Onana vagy a klubbal szintén szóba hozott Diogo Costa túl drágának is bizonyul, olcsóbb megoldásként felmerülhet David Raya, akinek jövőre lejár a szerződése a Brentforddal, és lábbal a PL egyik legjobbjának számít. De ha minden kötél szakad, Dean Henderson visszatérése is terítéken lehet, akinek szintén nem elit a passzjátéka, viszont a tizenhatoson belül sokkal határozottabb a spanyolnál.
Érdekes a helyzet De Gea szempontjából is, aki korábban kijelentette, hogy mindenképpen magas szinten szeretné folytatni a pályafutását, de nem valószínű, hogy az MU legújabb ajánlatánál jobb feltételeket ki tudna alkudni egy másik topklubnál. Egy ajánlat mindenesetre ott van az asztalon, ám ehhez a topligás ambícióiról le kellene mondania, ugyanis Szaúd-Arábiából hívják a lassacskán szokásosnak mondható csillagászati fizetésért.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés