Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sokan nevetnek a Liverpool rekordigazolásán, pedig egyáltalán nem rossz a helyzete

Németh Dániel

Publikálva 30/12/2022 - 21:03 GMT+1

Sokan azt várták Darwin Núñeztől, hogy már az első idényében berobban a Premier League-be, ám ez egyelőre nem történt meg. Az uruguayi támadó 11 bajnokin 5 gólt szerzett, így a teljesítménye semmi esetre sem nevezhető tragikusnak. A problémát a helyzetkihasználás jelenti, mivel a támadó vezeti az elpuskázott nagy helyzetek listáját, ám ez egyáltalán nem akkora baj, mint az elsőre látszik.

Foci-vb: Suárez, Cavani és Núñez készül a vb-re

Rengeteg ziccert puskázott el Darwin Núñez ebben a szezonban, de a helyzetbe kerülési képessége bizakodásra ad okot.
Ha valami úgy hápog, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, és úgy is néz ki, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa. Ha ezt a tételt elfogadjuk igaznak (miért ne tennénk), akkor abból az is következik, hogy ha valami első ránézésre kacsának tűnik, de közben más hangot ad ki magából, és máshogy is totyog, akkor ott nem kacsáról beszélünk. Valami ilyesmi a helyzet akkor is, amikor Andy Carroll-lal hasonlítják össze a Liverpool nyáron igazolt támadóját, Darwin Núñezt.
Valamilyen szinten van hasonlóság a két csatár között: mind a ketten magasak, copfban hordják a hajukat, és rengeteg pénzért igazoltak a Liverpoolhoz. Nagyjából ezen a fronton véget is érnek a párhuzamok; Carroll alapvetően egy ódivatú center volt, aki egyedül a fejjátékával emelkedett ki, Núñez viszont egy modern támadó, egészen különleges profillal. Még a gólok is egyértelműen az uruguayinak kedveznek: ő 23 meccsen 9-szer volt eredményes, az angolnak 58 alatt jött össze 11.
Maga a párhuzam alapvetően egy mém: Núñez a vártnál nehezebben kezdett a Liverpoolban, ráadásul a kontextus sem kedvező az ő szempontjából, hiszen Erling Haaland hihetetlen ütemben termeli a gólokat. Miközben az vitathatatlan, hogy a 85 millió fontos vételárhoz képest szerény teljesítményt nyújtott Angliában, minden sorozatot figyelembe véve 23 meccsen 9 gólt és 4 gólpasszt jegyzett, amely távolról sem tragikus, ráadásul kifejezetten biztató tendenciák is megfigyelhetőek.
Az uruguayi csatár elsősorban a kihagyott helyzetek miatt vált a nevetség tárgyává: még az Aston Villa elleni mérkőzésen is, amelyen a meccs legjobbjának választották, számos helyzet maradt a lábában. Volt egy ziccer, aminél rosszul találta el a labdát, egy másik, aminél átlépős cselt választott a lövés helyett. Egy harmadik lehetőségnél kapásból lőtt, pedig talán lett volna ideje lekezelni a labdát előtte, hogy még jobb helyzetet teremtsen magának.
Jürgen Klopp azonban elégedett volt a látottakkal. „Hihetetlen potenciállal rendelkezik. Sebesség. Hozzáállás. Igazi melós játékos. Megvan a fejlődés és a tanulás lehetősége. Nagyon izgalmas” – fogalmazott a német. A potenciál itt a kulcskifejezés: a Liverpool már a nyáron tisztában volt azzal, hogy Núñez személyében nem egy kész játékost vásárol meg, hanem egy nyers tehetséget, aki, bár hatalmas lehetőséggel rendelkezik, fejlesztésre szorul a játék egyes elemeiben.
picture

Darwin Nunez és Jürgen Klopp

Fotó: Getty Images

Ezzel egyébként tökéletesen illik a Liverpool filozófiájába: amióta Klopp irányítja a csapatot, Alisson Becker, Virgil van Dijk, illetve Thiago játszott világklasszis színvonalon a leigazolását megelőzően is. Sadio Mané, Mohamed Salah vagy mondjuk Diogo Jota szintén kiváló játékosoknak számítottak, de aztán Klopp rendszerében teljesedtek ki igazán, és váltak nemzetközi szinten is meghatározó támadókká; először a potenciált látták meg bennük, és aztán sikerült is kiaknázni azt.
Núñez potenciálja vitathatatlanul megvan ahhoz, hogy a világ egyik legjobb támadója legyen. 187 centis magasságához viszonyítva elképesztően gyors, a Premier League mostani szezonjában egyedül Anthony Gordon ért el nála magasabb végsebességet. Korábbi csapatainál, például az Almeriánál, előszeretettel keresték hosszú labdákkal a kontratámadásoknál, mivel ha futóversenyre került sor, kevés védő tudta tartani vele a lépést.
Klopp egykoron egyértelműen a visszatámadásokból indított gyors ellenakciókra építette fel a játékát, mára azonban eltávolodott ettől, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a pozíciós játékra. Núñez azonban messze nem csak egy egyszerű kontracsatár, elképesztő intenzitással is játszik: ebben az idényben csak ketten mutattak be nála is több intenzív sprintet 90 percre kivetítve, a Liverpoolnál pedig magasan ő a legjobb ebben a mutatóban.
Núñez problémái a kapu előtt kezdődnek: az Opta adatai szerint ebben az idényben 12 nagy helyzetet puskázott el, ami az ő esetében 90 percenként 1,56-nak felel meg; ez majdnem a duplája az őt követő Gabriel Jesus 0,81-es átlagának. Mindez kétségtelenül frusztráló, ám összességében van pozitív oldala is: ahhoz ugyanis, hogy valaki ennyi helyzetet ki tudjon hagyni, oda kell kerülni a kapu elé, amihez egészen kiváló érzéke van az uruguayi csatárnak.
Amennyiben újra és újra helyzetbe fog kerülni, jönni fognak a találatok is, mivel idővel várhatóan javulni fog a hatékonysága. Amint arra a Sky Sports elemzése is rámutat, a Premier League-ben azok a támadók tudtak 20-nál több gólt szerezni egy szezonban, akik eljutottak legalább 150 lövésig. A klasszis csatár ugyanis nem feltétlenül a helyzetek befejezése miatt emelkedik ki, hanem a helyzetbe kerülés képességével.
picture

Darwin Nuñez

Fotó: Getty Images

Még a legbiztosabb lábú csatárok is rengeteg nagy helyzetet puskáznak el, Harry Kane például a lehetőségeit 53%-ban váltja gólra. Amennyiben a 259 nagy helyzetét Raheem Sterling értékesítési rátájával párosítjuk (aki rossz befejező hírében áll), akkor 137 helyett 116 gólt jegyzett volna – vagyis még ebben az esetben is bőven klasszis csatárként tartanánk számon. A nagyobb kép tehát Núñeznél is pozitív: a helyzeteknél a mennyiség az elsődleges, és ő ezen a téren nagyon jól áll.
Könnyű megfeledkezni róla, de kezdetben Luis Suárez sem a pontos befejezéseivel hívta fel magára a figyelmet, az első másfél szezonja során alullőtte a várható góljait. Ez a trend aztán egy idő után teljesen megfordult: noha a 90 percre levetített xG-je gyakorlatilag változatlan maradt, a kapu előtt egyre hatékonyabbá vált, a 2013/14-es szezonban például 20.55-ös várható gólra rúgott 31-et. Egy szezonnal korábban hasonló xG-vel 23 találattal fejezte be a szezont.
„A focistáknak az az egyetlen problémájuk, hogy háromnaponta tesztelik őket, és aztán megállapítják róluk, hogy még mindig nem javultak. Nem is dolgoznak velük? Természetesen dolgozunk. Ezekben a helyzetekben fontos a párbeszéd és a nyugalom. Az lenne a probléma, ha nem is kerülne ilyen szituációkba” – fogalmazott Klopp az uruguayi helyzeteire utalva. „Lövöldözni fogja a gólokat, nincsenek kétségeim.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés