Gus Poyet mesélt a 25 évvel ezelőtti és a mai Chelsea-ről.
De Goey, Petrescu, Poyet, Zola, Flo, Desailly, Deschamps, Leboeuf, Di Matteo. A ’90-es évek második felében nagy egyéniségek alkották a Chelsea-t. Játékos-edzőként pedig olyan fickók irányították a csapatot, mint a labdarúgóként egyaránt Bajnokok Ligája-győztes Ruud Gullit és Gianluca Vialli.
Közülük most Gus Poyet, a görög válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya mesélt londoni emlékeiről a Guardiannek. Az 54 esztendős uruguayi 1997 és 2001 között focizott a Chelsea-ben, úgy emlékszünk rá, mint aki kiváló atletikus képességekkel rendelelkezett, rengeteget futott a középpályán, és közben a nagy/fontos gólok mestere volt.
Foci-vb
A rosszul öregedő belga aranygeneráció hattyúdala lehet a 2022-es világbajnokság
13 ÓRÁJA
1999-ben Zola pazar passzából lőtt a Sunderlandnek gólt úgy, hogy a lövés előtt mindkét lába a levegőben volt, látványos találata FA-kupa-döntőbe juttatta a Kékeket a Newcastle ellenében 2000 áprilisában. Ő szerezte az európai Szuperkupa-győzelmet jelentő találatot, és azt a gólt, amellyel a Chelsea kvalifikálta magát az első Bajnokok Ligája-szezonjára.
Társaival KEK-et nyert 1998-ban úgy, hogy a Real Zaragoza játékosaként már 1995-ben is a csúcsra ért ebben a sorozatban – az Arsenal ellen.
2001 és 2004 között a városi rivális Tottenham játékosa lett, később volt edző a Spursnél, a Leedsnél, a Brighton & Hove Albionnál, a Sunderlandnél, nem csoda, hogy Angliát – és Londont – az otthonának tekinti.
Ahogy a fenti névsorból is látszik, már akkor nagymértékben nemzetközi volt a Chelsea játékoskerete. Olasz, francia, román, holland, norvég és nigériai légióssal is rendelkezett a klub, na meg uruguyaival. Ez hasonló a jelenlegi helyzethez.

Poyet a kép bal szélén ülve örül a KEK-győzelemnek

Fotó: AFP

Poyet nyilván még mindig figyeli a Premier League mezőnyét, és távcsövét főleg a Stamford Bridge-re irányítja.
A nyáron távozók között a legfőbb veszteséget a domináns szerepet játszó középső védő, Antonio Rüdiger jelentette, aki a Real Madridhoz igazolt. Azt, hogy az ő hiánya mekkora űrt fog okozni, még nem tudni - bár Poyet attól tart, hogy jelentős lesz.
„Több okból is óriási lesz. Mindent lenyelt, és Lampard alatt várta a lehetőségét. Aztán Tuchel alatt erősen tért vissza, és megmutatta a világnak az értékét. És nézzük meg, hova megy, a Real Madridhoz. Ez nem olyan, mintha hazamenne és visszavonulna. Az egyik legjobb klubhoz megy, ha nem a világ legjobb klubjához. Egy ilyen szintű játékos hiányozni fog nekik. Ez egy lehetőség valaki másnak, de nem hiszem, hogy bárkit is Rüdigerhez hasonlíthatnánk.” – mondja Poyet.

Rüdiger távozása nagy veszteség a Chelsea-nek

Fotó: AFP

Nem Rüdiger az egyetlen nagynevű játékos, aki a nyáron távozott a Chelsea-től. Romelu Lukaku, akit egy évvel ezelőtt 97,5 millió fontért szerződtetett a Chelsea, egy gyenge szezon után kölcsönben visszatért az Interhez.
Poyet, aki 143 alkalommal lépett pályára a Chelsea színeiben, úgy véli, óriási szégyen, hogy Lukaku visszatérését a Stamford Bridge-re bukásként fogják értékelni.
„Októberben és novemberben a Chelsea elvesztette Lukakut, Lukaku pedig elvesztette az esélyt, hogy visszatérjen a Chelsea-hez" – véli Poyet. "Az első két hónapban kiemelkedően teljesített. Friss volt, mozgékony, és erős, közvetlen, nagy hatást gyakorolt a csapatra.
Amikor volt egy kis sérülése, és megcsinálta azt a híres interjút (amelyben Lukaku azt mondta, hogy nem elégedett a helyzetével a Chelsea-nél – a szerk.), onnantól kezdve úgy tűnt számomra, hogy a klubon belüli kapcsolatok és érzések mindenki számára megnehezítették a dolgokat - különösen Lukaku számára. A játékos nem jutott vissza ugyanarra a szintre. Valami nem működött.”

Lukakunak nem ment a Chelsea-ben az előző idényben

Fotó: AFP

Az uruguayi úgy hiszi, Thomas Tuchel a megfelelő menedzser a Chelsea-hez, de csalódott volt amiatt, hogy a csapat milyen mélyre zuhant az elmúlt szezonban, miután a bajnoki címért való reménnyel kecsegtetett az idény első heteiben.
„Úgy gondoltam, hogy a Chelsea tavaly arra játszott, hogy az élen zárja a Premier League-et. Miután megnyerték a Bajnokok Ligáját és szerződtették Lukakut, azt hittem, hogy a PL-címért fognak küzdeni. Nem így történt. De közel voltak ahhoz, hogy trófeákat nyerjenek, és a Chelsea-nek ott kellene lennie, ahol van: trófeákért játszani. Biztos vagyok benne, hogy az új emberekkel megpróbálják meghozni a megfelelő döntéseket, hogy megpróbáljanak címeket nyerni az idei szezonban.”
A jelenlegi egy új korszak a Chelsea számára, miután 19 évig Roman Abramovich irányított. Poyet emlékszik a Chelsea életére, mielőtt az orosz megérkezett a milliárdjaival. A középpályás 1997-ben szerződött a klubhoz, a Real Zaragozától érkezett, még Ken Bates tulajdonosi érája alatt játszott a Chelsea-ben, és egy évvel azelőtt távozott, hogy Abramovich felbukkant volna.

Poyet szeme a labdán

Fotó: AFP

„Amikor ott játszottam, nagyon jó csapatot alkottunk, nagyon jól futballoztunk, trófeákat nyertünk, de valami hiányzott. José Mourinho érkezése nagyon fontosnak bizonyult a Chelsea számára, a vele való kombináció látványos és abszolút kulcsfontosságú lett.”
A 90-es években Ken Bates alatt lassan haladt a fejlődés, de így is egyre jobbak lettek. Aztán Abramovich alatt a Chelsea egy másik szintre lépett.
Az uruguayi fiatalok el sem hiszik, hogy a Chelsea-ben játszottam, mert erre a Chelsea-re gondolnak! Azt kérdezik: ’Tényleg? Tényleg?!’
Ez mutatja, hogy a Chelsea-nek milyen híre van manapság világszerte. Talán nincs olyan múltja, mint néhány más európai topklubnak, de Abramovichnak köszönhetően ezen a szinten van - és ez nagyszerű.”

A láb mindig kéznél van

Fotó: AFP

Majd rátért az új tulajdonosra, akinek az érkezésével megint új korszak kezdődött a Chelsea-nél.
„Sok szerencsét kívánok neki!” - mondja Todd Boehlyről. „Szükségük van egy kis szerencsére. Pénzt fog költeni, mert nem fog úgy jönni a Chelsea-hez, hogy nem próbál segíteni a csapatnak. A probléma az, hogy az első néhány megmozdulás a legnehezebb. Olyan, mintha összehasonlítanánk, amikor az első autónkat akarju megvenni.
Amelyiket kinézünk, egy kicsit drágább, mint a többi. Ugyanez a helyzet a játékosokkal. Neymarról és Ronaldóról beszélünk, és ez probléma, mert azt kell átgondolni, hogy mi a jobb a csapatnak - az edző és a klub igényeinek kombinációja.”
Poyet négy évet töltött a Chelsea-nél, ahogy most szeretett klubja jövőjébe tekint, egyik aggodalma felülmúlja a többit.
„Ha most összehívnánk 10 Chelsea-szurkolót, és megkérdeznénk tőlük az általuk vélt legjobb kezdő tizenegyet, nem hiszem, hogy kettő ugyanolyat kapnánk válaszul, és ez probléma. A világ legjobb csapataiban a gárda 95%-át ismerjük. Nem hiszem, hogy a Chelsea esetében ezt bárki is tudná, és ez egy kicsit aggasztó.”
A Stamford Bridge-en sok átmeneti időszakot éltek meg a Chelsea-nél, ez a mostani is az.
via The Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: Tinédzser spanyolok, veterán belgák, Müller és Modric, exek és nextek a pályán
23/11/2022 - 06:29
UEFA Bajnokok Ligája
Alig tért vissza, Lukaku újra megsérült - veszélyben lehet a vb-je is
31/10/2022 - 16:12