Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az ember, akiről a hazájában a mai fiatalok nem hiszik el, hogy valaha a Chelsea-ben focizott

Takács Márton

Frissítve 19/08/2022 - 18:13 GMT+2

A Chelsea egykori uruguayi középpályása, Gustavo Poyet felidézte, mennyit változott a londoni klub, mióta 25 évvel ezelőtt Londonba igazolt. Egy olyan Chelsea-hez szerződött 1997-ben amelynek szerencséje épp abban az évben fordult meg. A görög labdarúgó-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya az egyesület jelenlegi helyzetéről is kifejtette véleményét a Guardiannek.

Gus Poyet szerette az ilyen és ehhez hasonló látványos mozdulatokat

Fotó: AFP

Gus Poyet mesélt a 25 évvel ezelőtti és a mai Chelsea-ről.
De Goey, Petrescu, Poyet, Zola, Flo, Desailly, Deschamps, Leboeuf, Di Matteo. A ’90-es évek második felében nagy egyéniségek alkották a Chelsea-t. Játékos-edzőként pedig olyan fickók irányították a csapatot, mint a labdarúgóként egyaránt Bajnokok Ligája-győztes Ruud Gullit és Gianluca Vialli.
Közülük most Gus Poyet, a görög válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya mesélt londoni emlékeiről a Guardiannek. Az 54 esztendős uruguayi 1997 és 2001 között focizott a Chelsea-ben, úgy emlékszünk rá, mint aki kiváló atletikus képességekkel rendelelkezett, rengeteget futott a középpályán, és közben a nagy/fontos gólok mestere volt.
1999-ben Zola pazar passzából lőtt a Sunderlandnek gólt úgy, hogy a lövés előtt mindkét lába a levegőben volt, látványos találata FA-kupa-döntőbe juttatta a Kékeket a Newcastle ellenében 2000 áprilisában. Ő szerezte az európai Szuperkupa-győzelmet jelentő találatot, és azt a gólt, amellyel a Chelsea kvalifikálta magát az első Bajnokok Ligája-szezonjára.
Társaival KEK-et nyert 1998-ban úgy, hogy a Real Zaragoza játékosaként már 1995-ben is a csúcsra ért ebben a sorozatban – az Arsenal ellen.
2001 és 2004 között a városi rivális Tottenham játékosa lett, később volt edző a Spursnél, a Leedsnél, a Brighton & Hove Albionnál, a Sunderlandnél, nem csoda, hogy Angliát – és Londont – az otthonának tekinti.
Ahogy a fenti névsorból is látszik, már akkor nagymértékben nemzetközi volt a Chelsea játékoskerete. Olasz, francia, román, holland, norvég és nigériai légióssal is rendelkezett a klub, na meg uruguyaival. Ez hasonló a jelenlegi helyzethez.
picture

Poyet a kép bal szélén ülve örül a KEK-győzelemnek

Fotó: AFP

Poyet nyilván még mindig figyeli a Premier League mezőnyét, és távcsövét főleg a Stamford Bridge-re irányítja.
A nyáron távozók között a legfőbb veszteséget a domináns szerepet játszó középső védő, Antonio Rüdiger jelentette, aki a Real Madridhoz igazolt. Azt, hogy az ő hiánya mekkora űrt fog okozni, még nem tudni - bár Poyet attól tart, hogy jelentős lesz.
„Több okból is óriási lesz. Mindent lenyelt, és Lampard alatt várta a lehetőségét. Aztán Tuchel alatt erősen tért vissza, és megmutatta a világnak az értékét. És nézzük meg, hova megy, a Real Madridhoz. Ez nem olyan, mintha hazamenne és visszavonulna. Az egyik legjobb klubhoz megy, ha nem a világ legjobb klubjához. Egy ilyen szintű játékos hiányozni fog nekik. Ez egy lehetőség valaki másnak, de nem hiszem, hogy bárkit is Rüdigerhez hasonlíthatnánk.” – mondja Poyet.
picture

Rüdiger távozása nagy veszteség a Chelsea-nek

Fotó: AFP

Nem Rüdiger az egyetlen nagynevű játékos, aki a nyáron távozott a Chelsea-től. Romelu Lukaku, akit egy évvel ezelőtt 97,5 millió fontért szerződtetett a Chelsea, egy gyenge szezon után kölcsönben visszatért az Interhez.
Poyet, aki 143 alkalommal lépett pályára a Chelsea színeiben, úgy véli, óriási szégyen, hogy Lukaku visszatérését a Stamford Bridge-re bukásként fogják értékelni.
„Októberben és novemberben a Chelsea elvesztette Lukakut, Lukaku pedig elvesztette az esélyt, hogy visszatérjen a Chelsea-hez" – véli Poyet. "Az első két hónapban kiemelkedően teljesített. Friss volt, mozgékony, és erős, közvetlen, nagy hatást gyakorolt a csapatra.
Amikor volt egy kis sérülése, és megcsinálta azt a híres interjút (amelyben Lukaku azt mondta, hogy nem elégedett a helyzetével a Chelsea-nél – a szerk.), onnantól kezdve úgy tűnt számomra, hogy a klubon belüli kapcsolatok és érzések mindenki számára megnehezítették a dolgokat - különösen Lukaku számára. A játékos nem jutott vissza ugyanarra a szintre. Valami nem működött.”
picture

Lukakunak nem ment a Chelsea-ben az előző idényben

Fotó: AFP

Az uruguayi úgy hiszi, Thomas Tuchel a megfelelő menedzser a Chelsea-hez, de csalódott volt amiatt, hogy a csapat milyen mélyre zuhant az elmúlt szezonban, miután a bajnoki címért való reménnyel kecsegtetett az idény első heteiben.
„Úgy gondoltam, hogy a Chelsea tavaly arra játszott, hogy az élen zárja a Premier League-et. Miután megnyerték a Bajnokok Ligáját és szerződtették Lukakut, azt hittem, hogy a PL-címért fognak küzdeni. Nem így történt. De közel voltak ahhoz, hogy trófeákat nyerjenek, és a Chelsea-nek ott kellene lennie, ahol van: trófeákért játszani. Biztos vagyok benne, hogy az új emberekkel megpróbálják meghozni a megfelelő döntéseket, hogy megpróbáljanak címeket nyerni az idei szezonban.”
A jelenlegi egy új korszak a Chelsea számára, miután 19 évig Roman Abramovich irányított. Poyet emlékszik a Chelsea életére, mielőtt az orosz megérkezett a milliárdjaival. A középpályás 1997-ben szerződött a klubhoz, a Real Zaragozától érkezett, még Ken Bates tulajdonosi érája alatt játszott a Chelsea-ben, és egy évvel azelőtt távozott, hogy Abramovich felbukkant volna.
picture

Poyet szeme a labdán

Fotó: AFP

„Amikor ott játszottam, nagyon jó csapatot alkottunk, nagyon jól futballoztunk, trófeákat nyertünk, de valami hiányzott. José Mourinho érkezése nagyon fontosnak bizonyult a Chelsea számára, a vele való kombináció látványos és abszolút kulcsfontosságú lett.”
A 90-es években Ken Bates alatt lassan haladt a fejlődés, de így is egyre jobbak lettek. Aztán Abramovich alatt a Chelsea egy másik szintre lépett.
Az uruguayi fiatalok el sem hiszik, hogy a Chelsea-ben játszottam, mert erre a Chelsea-re gondolnak! Azt kérdezik: ’Tényleg? Tényleg?!’
Ez mutatja, hogy a Chelsea-nek milyen híre van manapság világszerte. Talán nincs olyan múltja, mint néhány más európai topklubnak, de Abramovichnak köszönhetően ezen a szinten van - és ez nagyszerű.”
picture

A láb mindig kéznél van

Fotó: AFP

Majd rátért az új tulajdonosra, akinek az érkezésével megint új korszak kezdődött a Chelsea-nél.
„Sok szerencsét kívánok neki!” - mondja Todd Boehlyről. „Szükségük van egy kis szerencsére. Pénzt fog költeni, mert nem fog úgy jönni a Chelsea-hez, hogy nem próbál segíteni a csapatnak. A probléma az, hogy az első néhány megmozdulás a legnehezebb. Olyan, mintha összehasonlítanánk, amikor az első autónkat akarju megvenni.
Amelyiket kinézünk, egy kicsit drágább, mint a többi. Ugyanez a helyzet a játékosokkal. Neymarról és Ronaldóról beszélünk, és ez probléma, mert azt kell átgondolni, hogy mi a jobb a csapatnak - az edző és a klub igényeinek kombinációja.”
Poyet négy évet töltött a Chelsea-nél, ahogy most szeretett klubja jövőjébe tekint, egyik aggodalma felülmúlja a többit.
„Ha most összehívnánk 10 Chelsea-szurkolót, és megkérdeznénk tőlük az általuk vélt legjobb kezdő tizenegyet, nem hiszem, hogy kettő ugyanolyat kapnánk válaszul, és ez probléma. A világ legjobb csapataiban a gárda 95%-át ismerjük. Nem hiszem, hogy a Chelsea esetében ezt bárki is tudná, és ez egy kicsit aggasztó.”
A Stamford Bridge-en sok átmeneti időszakot éltek meg a Chelsea-nél, ez a mostani is az.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés