Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Manchester City 100 millió fontos középpályása visszaszólt az őt kritizáló szakértőknek

Takács Márton

Publikálva 28/10/2022 - 11:45 GMT+2

A Manchester City 100 millió fontos középpályása, Jack Grealish elmondta, hogy néha legszívesebben azt válaszolná az angol média azon képviselőinek, akik őt továbbra is kritizálják, hogy hagyják őt békén.

Jack Grealish leginkább a partvonalon kívülre szorul a Manchester City mezében

Fotó: AFP

Az angol válogatott Jack Grealish reagált az őt érő negatív véleményekre.
"Ez az ember nem cselez sokat, nem megy át sok emberen. Toszogatja a labdát jobbra-balra, amiben tök király. Nagyon gyenge a befejezésekben, előkészítésekben sem igazán erős."
Nem, nem ezen a véleményen akadt ki Jack Grealish, főleg, hogy a Premier Leak-ben megszólaló szereplők mondandóját – így a fentebb idézett Soós Márkét – nem hallhatta, pedig ráférne.
2021 nyarán Grealish lett az angol labdarúgás legdrágább játékosa, amikor 100 millió fontot fizetett érte a Manchester City az Aston Villának. Nem csak az őt kritikával illetők mondják jogosan, hogy még nem hozta meg a kívánt hozamot a rekordot jelentő befektetésből.
Eleve, ha egy labdarúgó ilyen sokba kerül, ráadásul napjaink legerősebb csapatában focizik - már amikor pályán van -, akkor pláne nagyobb reflektorfény esik rá, média sokat foglalkozik vele, ami akkor is megviselheti a játékost, ha mindig jót írnának, mondanának róla.
Úgy tűnik, ez a helyzet most Grealish esetében is, miután felszólította a brit szakértőket - különösen Graeme Souness-t -, hogy hagyják őt békén, és engedjék, hogy csak a futballra koncentrálhasson.
Grealish először vágott vissza Sounessnek annak szeptemberi nem túl hízelgő megjegyzései után.
picture

Jack Grealish és az ő elképesztő vádlija

Fotó: AFP

"Jacknek van egy olyan cselező képessége, amivel csak nagyon kevés játékos rendelkezik, és ez a fajta képesség felcsigázza az embert, de a végén teljesítenie is kell. Nem csak arról van szó, hogy két játékoson átgázolsz, majd eladod a labdát.
Nekem nincs bajom Grealish-sel, senkivel sincs bajom. Szerintem jó játékos, technikailag fantasztikus, de az, hogy igazán jó technikája van, csak egy része a játéknak." – hangzott el Souness véleménye az előző hónapban a talkSPORT cikke szerint.
Grealish erre reagált most elég intelligens módon.
"Sokszor úgy érzem, hogy pontosan ugyanazokat a dolgokat csinálom, mint a többi játékos, de az emberek azért beszélnek róluk, mert én csinálom őket... Pontosan ezt mondtam Souness-szel kapcsolatban is: mindig van valami mondanivalója rólam" - nyilatkozta Grealish a L'Equipe-nek.
"Ő pedig úgy reagált, hogy nem tudom elviselni a kritikát. Manapság mi, labdarúgók, ha megengedjük magunknak, hogy reagáljunk arra, amit rólunk mondanak, úgy állítanak be minket, mintha olyan emberek lennénk, akik nem bírják a kritikát." – folytatta az angol szélső a goal.com cikke szerint.
picture

Jack Grealish hallgatja Pep Guardiola eligazítását

Fotó: AFP

Tovább is van, mondja még.
"Néha azt szeretném mondani nekik az angol média képviselőinek, hogy hagyjanak egy kicsit békén, és koncentráljanak valaki másra, hogy én a saját játékomra koncentrálhassak. Mert mindig van körülöttem ez a zaj, amit cikkek vagy más dolgok generálnak. Ez kétségtelenül összefügg a játékstílusommal és azzal, hogy a világ egyik legnagyobb klubjában játszom. Gondolom, az az összeg is hozzájárul ehhez a figyelemhez, amit a Manchester City fizetett értem az Aston Villának."
A Grealish-t ért kritikák nagy része a Manchester City statisztikáin alapul. A Premier League-ben 51 mérkőzésén eddig hét gólt szerzett és négy asszisztot jegyzett. De az már nincs megfogalmazva, hogy keveset játszik a Cityben, és egyáltalán nincs olyan vezérszerepe a világklasszisok között, mint amilyen a Villában volt.
Ebben a szezonban 12 meccsen játszott eddig, összesen 750 percet töltött a pályán a lehetséges 1080-ból. A PL-ben a nyitó fordulóban a West Ham ellen volt csak végig a pályán, a Bajnokok Ligájában is csak egy alkalommal, a Koppenhágával vívott mérkőzésen lehetett 90 percet a gyepen.
picture

Grealish lendületben

Fotó: AFP

És itt érkezünk el a cikk elején megfogalmazott idézethez.
A magyar Premier Leak podcast félelmetesen felkészült és naprakész szakértői között heves vita alakult ki a szeptember 23-i, Továbbra is a Brightonról pofáznak című adásában. A Spíler TV szerkesztője, Vályi Bence képviselte a legmegengedőbb álláspontot.
"Grealish a City taktikájában egy nagyon fontos ember. Guardiola is elmondta milliószor, hogy a modern fociban a legértékesebb képesség, ami lehet egy játékosnak, az, hogy ha jól vezet labdát, jól cselez, ha magára tudja vonni a védők figyelmét, és túl tud rajtuk jutni. Ezek azok a játékosok, akik egy olyan nagy csapatnál, mint a Manchester City - amely csapat ellen 20-ból 20 alkalommal beseggelnek az ellenfelek - különbséget tudnak jelenteni, el tudnak vonni másról területet, figyelmet, meg tudnak verni egy plusz embert, amiből emberelőny tud kialakulni.
Idén Grealish sokkal jobban be tudott rendezkedni a Manchester Cityben, mint tavaly, amikor sokszor nagyon üres zónákban mozgott. Tényleg azt érezte az ember, hogy feleslegesen tartja magánál a labdát, hogy csak megakasztja a Manchester City támadásait, de egyrészt idénre változtatott annyit a City, hogy ez kevésbé esik le róluk, másrészt meg ebben sokkal hatékonyabbnak látom majdnem minden meccsen."
A Spíler TV szakértője, Soós Márk vitába szállt kollégájával.
"Nagyon nem értek egyet. Az, hogy tavalyhoz képest most Grealish jobb lenne a Cityben, vagy jobban beleillene - szerintem most esik ki ebből a Cityből éppen. Kevesebb progresszív passza, megindulása és kialakított lövése van. Már tavaly is sokszor azt lehetett érezni, hogy kerékkötője a sebességnek. Szerintem nem lesz túl sokat a pályán, és a nagy meccseken nem lesz ott. Egész egyszerűen ez a csávó arra jó, hogy biztosítsa a Cityt. Arra, hogy a Haalandra túlpörgő Cityt valaki visszahúzza.
Egy 100 millióért hozott játékosnak azt mondják, hogy 'figyelj, te vagy a fék a csapatban, és az a fék, amit én akarok nyomkodni'. Ha erre kérik, akkor rosszul használják. Értem, hogy ezt meg tudja csinálni, de több is kijöhetett volna belőle, ha mondjuk nem a Manchester Cityhez igazol."
picture

A dühös Grealish

Fotó: AFP

Erre a vonatra ült fel Szabó Peet, aki szintén a Spíler TV-n szakért.
"Grealishnek egy feladata van, kettő. Amit Márk is mondott, hogy lassítsa a játékot. És, hogy menjen be a tizenhatoson belülre. Olyan kicsi területekre, ahol megvan a technikai képzettsége, hogy megtartsa a labdát, és hogy jó döntéseket hozzon ezekben a szituációkban. És ezt hozza. Nekem nem ezzel van a bajom. Hanem azzal, hogy nagyon le vannak korlátozva azok a játékosprofilok a szélen a Manchester Cityben, amikkel lehet variálni. Elmentek azok a szélsők, akik a differenciát tudják jelenteni, mélységet tudnak keresni. Elment Sané, Sterling és Jesus is.
Ha ott van egy csapatban Mahrez és Grealish, akik mindketten lábra kérik a labdát, majd elkezdik azt cipelni, elkezdenek befelé indulni, az egyszerűen sok, mert statikus lesz tőle a csapat. Grealish-t maximum akkor tudják használni, ha a másik oldalon Foden van. Mert nincsen más.
Grealish csak abban a szerepkörben fér most el, amit Guardiola szán neki: hogy lassítsa a játékot, legyen meg a biztonság, kis területen vidd be, tartsd meg, oszd ki (nem feltétlen az utolsó passzt), de juttasd jó helyre a labdákat.
A City viszont emiatt nem eléggé kiszámíthatatlan. Limitáltabbak az opciók, mint az előző szezonban."
picture

Grealish civilben

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés