Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronaldo és Messi legjobb éveit idézi Haaland, sőt, van, amiben le is nyomja őket

Németh Dániel

Publikálva 04/10/2022 - 07:00 GMT+2

Erling Haaland a hétvégén megszerezte pályafutása harmadik mesterhármasát a Premier League-ben, amelyhez mindössze nyolc találkozóra volt szüksége. A norvég támadó már most 14 bajnoki találatnál jár, és még úgy is kinézhet neki egy brutális gólcsúcs, ha visszább vesz a tempóból. A többi sztárcsatárral összehasonlítva ráadásul szokatlanul korán kezdte a gólgyártást.

Erling Haaland

Fotó: AFP

Finoman szólva is rárúgta az ajtót a Premier League-re Erling Haaland.
Erling Haaland a létező legütősebb választ adta azoknak, akik kételkedtek a képességeiben: villámgyorsan hozzálátott a gólgyártáshoz. Teljesítménye talán még azokat is meglepte, akik arra számítottak, hogy a norvég tehetség sikeres lesz a Premier League-ben, 8 forduló alatt 14-szer volt eredményes. Csak összehasonlításképp: tavaly a gólkirályi címhez elegendő volt 23 találat – ha így folytatja, ezt még ebben a naptári évben kényelmesen beállíthatja.
Korábban is írtunk már arról, hogy Haaland szezonkezdete Lionel Messi vagy épp Cristiano Ronaldo karrierjének legütősebb éveire hasonlított, amikor a két világklasszis egymást túllicitálva szórta a gólokat a La Ligában. Van azonban egy lényeges különbség: az argentin és a portugál egyaránt a pályája csúcsán termelt hasonló ütemben, a norvég viszont még csak 22 éves, vagyis bőven benne van a pakliban, hogy ez csak a kezdet.
Ami ijesztő lenne annak ismeretében, hogy 22 éves koráig 152 gólt szerzett a klubjában és további 21-et a norvég válogatott színeiben. Hogy kontextusba helyezzük Haaland teljesítményét, a Goal összegyűjtötte, hol tartottak ennyi idősen az előző évtized legjobb és legeredményesebb támadói.

Lionel Messi

Ha Pep Guardiolát megkérdezik, ki volt a legjobb játékos, akivel együtt dolgozhatott edzőként, gondolkodás nélkül Messit választja. „Haaland lehetne jobb nála, megvan hozzá az akaratereje. Szereti a futballt, a 21 és 22 éves játékosok pedig – talán Messit leszámítva, aki már akkor is előrébb tartott – sosem teljesen készek, mindig van mód a fejlődésre” – fogalmazott a Manchester City edzője.
picture

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi 2010-ben

Fotó: Getty Images

A 21 éves Messi azonban közelében sem volt annak a hatékonyságnak, amit manapság a norvégtól látunk. 112 barcelonai mérkőzésén 44-szer volt eredményes, az igazán nagy robbanás pedig épp ezt követően jött el a karrierjében, amikor 666 mérkőzésen 628 gólt szerzett. Az első Aranylabdáját 23 évesen kapta. A történethez az is hozzátartozik, hogy karrierje első felében Messi távolabb játszott a kaputól, és jellemzően szélsőként kapott lehetőséget, csak később váltott középre.

Cristiano Ronaldo

Messihez hasonlóan Ronaldónak is várnia kellett még egy kicsit az első Aranylabdára, bár 2007-ben már a második helyen zárta a szavazást Kaká mögött. CR fokozatosan alakult át a később megismert gólgéppé, az 50. találatát pár nappal a 22. születésnapját követően szerezte meg, míg az első mesterhármasára további hat hónapot kellett várni. A gólcsap pedig úgy istenigazából Madridban nyílt ki, ahol volt 48 gólos bajnoki idénye is.

Kylian Mbappé

Messi és Ronaldo dominanciája legalább egy évtizeden keresztül meghatározta a labdarúgást, a következő nagy rivalizálás pedig Haaland és Mbappé között alakulhat ki. A párharcuk nagyjából akkor kezdődhetett el, amikor a Paris Saint-Germain sztárja Haaland gólörömén élcelődött a Dortmund legyőzését követően. Ennek már két éve, a rivalizálás azonban egyelőre nem élesedett ki igazán, ami leginkább arra vezethető vissza, hogy elkerülték egymást a BL-ben.
Mbappé viszonylag régóta ott van az élmezőnyben, már a Monaco futballistájaként felhívta magára a figyelmet, 2017-ben megkapta a Golden Boy elismerést. A klubjaikban elért gólok terén egyelőre a francia áll jobban, 286 meccsen 208-szor volt eredményes, a gólátlaga viszont egy picivel elmarad a norvégétól (0.73 – 0.78). Nagyon hasonló számokat produkáltak 22 éves korukig bezárólag is: Mbappé kilenccel kevesebb gólt szerzett, igaz 23-mal több mérkőzésen lépett pályára.

Karim Benzema

Ha manapság kérdeznénk, ki a világ legjobb kilencese, valószínűleg sok voks zuhanna Benzemára, az idei Aranylabda elsőszámú várományosára. Madridban nagyon sokáig CR mögött volt a sorban, de már fiatalon is megmutatta, hogy képes első számú gólfelelősként működni: 21 évesen 148 mérkőzésen 66 gólja volt a Lyonban. Ezzel fel is hívta magára a legnagyobb klubok figyelmét, a Manchester United és a Real Madrid versenyfutását pedig végül utóbbi nyerte.
picture

Karim Benzema és Kylian Mbappé

Fotó: Getty Images

Robert Lewandowski

Lewandowski a pályafutása korai szakaszában nem számított csodagyereknek, kevesen látták benne a jövőbeli világklasszist. Beszédes, hogy az akkoriban Blackburnben dolgozó Sam Allardyce 2010-ben megpróbálta leigazolni, és talán sikerrel is jár, ha nem tör ki az izlandi Eyjafjallajokull vulkán, amely megbénította az európai légi közlekedés egy jelentős részét. (És közvetve a labdarúgás történetére is hatással volt, elég csak az Inter-Barcelona párharcra gondolni.)
Anglia helyett Németország, a Blackburn helyett Dortmund, Allardyce helyett Klopp lett, Lewandowski azonban aligha bánja, hogy így történt. A klubnál töltött négy szezon alatt nyert két Bundesligát, bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, majd aláírt a Bayern Münchenhez. 22 évesen azonban még otthon játszott: a Znicz Pruszków színeiben 21 gólt lőtt a másodosztályban, a Lech Poznańnál pedig 82 meccsen 41 találatot jegyzett.

Zlatan Ibrahimović

A svéd klasszis épp 22 évesen igazolt klubrekordot jelentő 7 millió fontért az Ajaxhoz a Malmőnél eltöltött éveket követően. Akkoriban viszonylag kevesen ismerték, de gyorsan tett arról, hogy ez megváltozzon, rövidesen pedig már Marco van Bastenhez hasonlították. 22 éves koráig 48 gólt szerzett 110 mérkőzésen, az igazán gólerős szezonjaira szonban várni kellett még néhány évet. Ibra hivatalosan 41 évesen is aktív futballista, jelenleg épp a térdműtét után lábadozik.

Alan Shearer

260 találatával máig ő tartja a Premier League gólrekordját, amelyre talán csak Harry Kane jelenthet veszélyt (190). Ám ha Haaland huzamosabb ideig Angliában marad és elkerülik a sérülések, ez könnyedén megváltozhat. „Ha itt marad egy darabig és egészséges lesz, akkor lehet rá esélye” – mondta maga Shearer. „Viszont úgy gondolom, hogy Harry Kane-nek is lehet beleszólása, lehetséges, hogy ő előbb fogja megdönteni.”
picture

Alan Shearer

Fotó: Getty Images

Dacára annak, hogy Haaland a karrierje korai éveit Norvégiában, Salzburgban és Dortmundban töltötte, a Shearerrel folytatott verseny tiszta lappal indul, ugyanis az angol támadó épp 22 volt, amikor elrajtolt a Premier League. Az összehasonlítás most még nagyon korai, mindenesetre érdekességként feljegyezhetjük, hogy az első nyolc mérkőzés alapján Haaland vezet, méghozzá 14-8 arányban.

Sergio Agüero

Haalandnak viszonylag gyorsan sikerült behoznia a lemaradását apjával, Alfie-val szemben (3 gól), a City legeredményesebb futballistájával szemben viszont még nagy a hátrány, Agüero ugyanis 260-nál állt meg. Az argentin csatár azonban 22 éves korában az Atlético Madridnál focizott, és csak az azt követő évben szerződött Angliába, az idő tehát Haalandnak dolgozhat. Agüero egyébként éves szinten 26 gólt szerzett átlagban, amihez már most közel jár a norvég a 17 találatával.

Jørgen Juve

Az 1906-os születésű Juve mind a mai napig a legeredményesebb játékos a norvég válogatottban, de a 33-as rekord (amit egyébként a magyar amatőrökből álló Ungarne Amateure ellen ért el) veszélyben forog. 23 válogatottbeli szereplése alkalmával Haaland 21 gólt szerzett, ez alapján akár már a következő naptári évben átveheti az első helyet. Juve egyébként az első 23 meccsén 26-szor talált be (köztük négy mesterhármassal), a karrierje második felében viszont elapadtak a gólok.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés