Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Haaland Messiék nyomában – Akár a legnagyobbakat is célba veheti a norvég gólzsák

Németh Dániel

Frissítve 10/09/2022 - 18:25 GMT+2

Erling Haaland alaposan bekezdett a Premier League-ben, hat bajnoki alatt 10-szer volt eredményes. Amennyiben hasonló ütemben folytatja a gólgyártást, elképesztő rekordokat dönthet meg, illetve állíthat fel. Ennek kapcsán az Athletic össze is gyűjtötte minden idők leggólerősebb szezonjait, amelyekkel egy szintre kerülhet a norvég gólzsák.

Erling Haaland

Fotó: AFP

Hat bajnoki mérkőzés, 10 találat (minden sorozatot figyelembe véve 12): Erling Haaland villámgyorsan letette a névjegyét Angliában és a Manchester Cityben.
Lehet, hogy a szezon legelején voltak olyan mérkőzések, amikor Haaland furcsán nézett ki a Manchester City rendszerében, a beilleszkedésére azonban így sem kellett sokat várni. A Borussia Dortmundtól megszerzett csatár a Crystal Palace és a Nottingham Forest kapuját is mesterhármassal terhelte, ezzel – ezt leírni is durva – már szeptember elején 10 gólnál jár az angol bajnokságban.
Ha azt nem is lehet elvárni, hogy az egész idényt ennyire kimagasló formában tolja végig a Manchester City játékosa – az első hat forduló alatt átlagban 48 percenként talált a kapuba – a Premier League gólrekordjai veszélyben lehetnek. Akár Andy Cole és Alan Shearer 34 találatos csúcsai is, amiket még a 42 fordulós lebonyolításban értek el.
De mennyire zseniális voltaképp Haaland teljesítménye? Hogyan viszonyul ez a szezonkezdet minden idők leggólerősebb szezonjaihoz? Ezekre a kérdésekre kereste és találta meg a választ az Athletic, amely összevetette Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski és más csatárklasszisok teljesítményével a norvég eddigi játékát.

Lionel Messi: 50 gól, 2011-12

„Sajnálom azokat, akik Messi trónjára törnek; lehetetlen feladat, ez a srác egészen különleges” – mondta Pep Guardiola a 24 éves Messiről, akik 2012 márciusában megszerezte a 233. találatát is a Barcelona mezében. Ezzel ő lett a katalánok történetének legeredményesebb játékosa.
Pályafutása csúcsán az argentin döbbenetes mennyiségben termelte a gólokat, a Bayer Leverkusen elleni BL-nyolcaddöntőben meg sem állt ötig. Az idényt 14 találattal zárta a BL-ben, beállítva ezzel a sorozat történetének 49 évvel korábbi rekordját.
Messi szó szerint megállíthatatlan volt, alig két héttel a Leverkusennek hintett ötös előtt a Valenciának négyet vágott, az Espanyol elleni városi derbin pedig mesterhármast jegyzett. Az argentin végül 50 bajnoki találattal zárta az évet, épp a legnagyobb rivális csúcsát megdöntve.
Egy évvel korábban Cristiano Ronaldo volt az első játékos, aki átlépte a 40-es határt a spanyol bajnokságban.

Cristiano Ronaldo: 48 gól, 2014-15

Az ötszörös aranylabdás az idény elején sorozatban 11 bajnokin szerzett gólt, ezután egy kimaradt (itt csak két gólpassz jött össze), a borzasztó hosszú, egymeccses gólcsendjét pedig mesterhármassal törte meg. A karácsonyi szünetre 25 bajnoki gól állt a neve mellett.
picture

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

CR az idény második felében is remekelt, a Granada 9-1-es kiütéséből öt góllal vette ki a részét, majd az utolsó négy fordulóból háromszor is mesterhármast szerzett. Ez is jelzésértékű abból a szempontból, hány gólra és extra teljesítményre van szükség egy igazán ikonikus szezonhoz.

Cristiano Ronaldo: 46 gól, 2011-12

Viszonylag hullámzó volt ez az idény a portugál számára, legalábbis abban az értelemben, hogy tőle szokatlanul sok meccsen maradt gólképtelen (38 fordulóból 11-szer), mindezt azonban hihetetlen módon hét mesterhármassal kompenzálta.
A madridiak első 10 bajnokiján hatszor maradt gólképtelen, a maradék négy alkalommal viszont háromszor talált a kapuba. A ritmusát a karácsonyi szünet után találta meg teljesen, innentől csak négy gólnélküli mérkőzése volt, és 22 forduló alatt 26-szor volt eredményes.

Lionel Messi: 46 gól, 2012-13

Messi pályafutása masszív lejtmenetbe kezdett, az előző évi 50 gólja helyett már csak 46-ot sikerült összekaparni. Viccelünk természetesen, az argentin tulajdonképpen még rá is kontrázott az egy évvel korábbi teljesítményére, ugyanis a sérülések miatt csak 28 alkalommal volt kezdő.
Az argentin öt mérkőzésen maradt gól nélkül, és minden bizonnyal simán megdöntötte volna az 50-es csúcsát, amennyiben nem kell kihagynia kilencet az utolsó hat bajnokiból.
Messi inkább a kiegyensúlyozottságával kalapozta össze ezt a tekintélyes góltermést. Csupán egy mesterhármasa és egy négygólos meccse volt ebben az idényben, viszont november és március között sorozatban 19-szer volt eredményes, amely időszak 30 Messi-gólt eredményezett.

Josip Skoblar: 44 gól, 1970-71

50 év elteltével még mindig Skoblar őrzi a francia bajnokság gólrekordját; ez volt az első olyan szezonja a három közül, amit Aranycipővel zárt. 44 találatának köszönhetően a Marseille bajnok lett, Skoblar pedig egy utolsó fordulós mesterhármassal biztosította be a gólkirályi címet.
picture

Salif Keita és Josip Skoblar az 1970-71-es szezon végén

Fotó: AFP

A jugoszláv válogatott támadó elsődlegesen csatár volt, de mindkét szélen be lehetett vetni szükség esetén. Beszámolók szerint mindkét lábával igen gólerős volt, emellett a levegőben is komoly veszélyt jelentett. Góljai miatt – 174 meccsen 151-szer talált be – 2015-ben a francia kormány kitüntette.

Lionel Messi: 43 gól, 2014-15

13 találkozón sikerült megakadályozni a gólszerzésben, ha viszont kilöttyent a kecsap abból a bizonyos gólos köcsögből, nem lehetett megállítani: nyolc mérkőzésen duplázott, öt alkalommal pedig mesterhármast ért el.
Ez volt a harmadik, egyben utolsó alkalom, amikor Messi átlépte a Barcelona színeiben a 40 gólos határt a La Ligában. Ebben az a tény is segített neki, hogy mind a 38 meccsen bevethető volt, és egyedül egy Real Sociedad elleni idegenbeli meccsen adott pihenőt magának.

Salif Keita: 42 gól, 1970-71

Valamire nagyon ráéreztek a francia klubcsapatok ebben az idényben, a mali válogatott Salif Keita ugyanis 38 forduló alatt 42-szer talált be: ezzel a Saint-Etienne találatainak felét ő jegyezte. Klubjában 149 meccsen 125-ször volt eredményes, 1972-ben pedig aláírt a Marseille-hez, Skoblarhoz csatlakozva.

Robert Lewandowski: 41 gól, 2020-21

29 mérkőzésen 41 gólt szerezni, egészen hihetetlen teljesítmény. Lewandowski a pályára lépései alkalmával (egy alkalommal csak fél órára szállt be a padról) négy kivételével minden alkalommal eredményes volt. Az utolsó 20 mérkőzéséből 19-en lőtt legalább egy gólt.
picture

Robert Lewandowski

Fotó: Getty Images

Októberben volt egy hárommeccses sorozata, amelyen kilenc alkalommal talált be – ebben volt egy mesterhármas (az első a négy közül), a Hertha Berlin elleni 4-3-as sikerből pedig mesternégyessel vette ki a részét.
Egy szezonnal korábban 34-szer talált be 31 meccsen, a mögöttünk hagyott szezonban pedig 35-ször lőtt a kapuba valamilyen formában 34 forduló alatt. A 29 forduló alatt szerzett 41 azonban még Lewandowski szintjén is kiemelkedő teljesítménynek számít.

Jimmy Greaves: 41 gól, 1960-61

Greaves igazi gólzsák volt, az 1960-61-es szezonban pedig új szintre emelkedett a Chelsea játékosaként. Mesterhármasból csak hármat jegyzett, de emellett volt négy- illetve ötgólos mérkőzése is. Ő lett a legfiatalabb játékos, aki megszerezte a 100. bajnoki találatát.
A szezon utolsó mérkőzésén kinevezték csapatkapitánynak, ami az utolsó találkozója is lett az AC Milanhoz való átigazolását megelőzően. Búcsú gyanánt ő szerezte csapata összes gólját a Nottingham Forest elleni 4-3-as győzelem alkalmával.
Forrás: The Athletic

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés