Az ötszörös Aranylabdás portugál klasszis Újév napján még bizakodó poszttal tekintett előre, alig két héttel később azonban csak kiszakadt belőle a frusztráció.

Általános vélemény a nemzetközi labdarúgás berkein belül, hogy a Manchester United jelenkori, a maga szintjén válságnak tekinthető szerényebb időszakának kezdete egybeesik a csapat legendás menedzserének, Sir Alex Fergusonnak nyugdíjba vonulásával. Az Old Traffordon ma is valóságos intézményként kezelt edző háttérbe vonulása óta David Moyes, Louis van Gaal, Jose Mourinho és Ole Gunnar Solskjaer is csak időlegesen tudta formába hozni a gárdát, tartósan jó teljesítményre azonban egyikük keze alatt sem volt képes a Vörös Ördögök aktuális játékosállománya.
Manapság, menedzserként 2022 nyaráig szóló megbizatással, Ralf Rangnické a hálás/hálátlan feladat, hogy visszajuttassa a klubot oda, ahova igazán való: a bajnoki cím mindenkori esélyeseinek sorába. A német edző jól is kezdett, a bajnokságban ugyanis vele eddig mindössze egy vereséget szenvedett a csapat, négy mérkőzését megnyerte, egyet pedig döntetlenre hozott, a bajnoki tabellán mindez azonban nem igazán látszik. A United ugyanis jelen pillanatban csak a Premier League hetedik helyén áll, hátránya pedig az éllovas városi rivális Cityvel szemben huszonkét pont. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Vörös Ördögök neve mellett kettővel kevesebb lejátszott bajnoki szerepel, köszönhetően a december közepén a kereten végigsöprő COVID-fertőzési hullámnak. Ha a két elmaradt mérkőzés pontjait nagyvonalúan a manchesterieknek írjuk be, máris a pillanatnyilag utolsó Bajnokok Ligája-kvalifikációt jelentő negyedik helyen álló West Ham Uniteddel azonos pontszámmal álla a Rangnick-csapat.
Premier League
Cristiano Ronaldo hisztizett a lecserélésekor, az MU edzője is reagált a viselkedésére
20/01/2022 14:48
A félig üres helyett így akár félig tele is lehetne a pohár, Cristiano Ronaldo minapi nyilatkozata alapján azonban ő egyértelműen elégedetlen. Mi is írtunk arról a korábbiakban, hogy a februárban 37. életévét betöltő extraklasszis láthatóan nem illik bele ebbe a csapatba, miközben egyéni teljesítményére nem lehet panasz. 2022 első napján derülátó, előretekintő posztot jelentett meg Instagram oldalán, amelyben úgy fogalmazott, társaival azt a célt kell megfogalmazniuk, hogy visszaemeljék a klubot oda, ahová való.
Két nappal később azonban jött a Rangnick-éra eddigi mélypontja, a Wolverhampton elleni hazai vereség, amelyet követően a csapat védője, Luke Shaw a csapatszellemet hiányolta társaiból. Az elmúlt hétvégén az FA-kupában volt a csapatnak jelenése az Aston Villa ellen – a találkozót a United nyerte 1-0-ra, a csapatban viszont nem kapott lehetőséget Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Nem tudjuk, hogy a sértődöttség, vagy netalán egy fondorlatos motivációs stratégia indította a portugált arra, hogy a szombati, ismételten Steven Gerrard csapata elleni bajnokit megelőzően elég kemény szavakat használva nyilatkozzon:
“Nem tudom elfogadni, hogy a dobogó elérésénél lejjebb adjunk a céljainkat illetően. Ahhoz, hogy valamit fel tudjunk építeni, előbb rombolni is kell. Sokkal többre vagyunk képesek, és most van itt az ideje annak, hogy elkezdjük a változást. Pontosan tudom mi vinne minket előre, de azt most nem fogom elárulni, mert nem lenne etikus a részemről.”
Azért nem akarok itt lenni, hogy a hatodik-hetedik helyért küzdjünk a bajnokságban. Azért vagyok itt, mert versenyképes akarok lenni, és nyerni akarok.
Ronaldo szavait nehéz nem az edző kritikájaként értelmezni, különösen annak fényében, hogy az Aston Villa elleni FA Kupa-fordulóban nem kapott lehetőséget. Nyilatkozata önmagában talán nem is keltene az őt övező átlagos felhajtásnál nagyobbat, összevetve pár órával korábban közölt mondataival azonban már érdekesebb a helyzet. Ahogyan arról ugyanis az Eurosporton is beszámoltunk, CR, miközben megdicsérte német menedzserét, időt is kért számára a csapat szurkolóitól mondván, sok mérkőzés van még hátra, amelyek magukban hordozzák a folyamatos javulás lehetőségét.
“Amióta itt van, több területen is javult a teljesítményünk, de időre van még szüksége. Nem egyszerű elsajátítani egy új játákrendszert és közben megváltoztatni a játékosok mentalitását.”

Ralf Rangnick

Fotó: Getty Images

Miközben CR egyik kezével mintha védelmezné az őt a legutóbbi mérkőzésen mellőző menedzsert, a másikkal oda is szúr neki ismét. Ole Gunnar Solskjaer menesztését ugyanis “szomorú és kemény” eseményként jellemezte, akinek személyében egy fantasztikus személyiség volt kénytelen elhagyni a klubot. Ugyanakkor Ronaldo azt is hozzátette, hogy egy edzőváltás mindig benne van a pakliban egy futballklubnál, amelynek előljárói felelős döntést hoztak, amikor a váltásról határoztak.
A Manchester Unitedre január folyamán jelen állás szerint még három bajnoki vár, sorrendben előbb az Aston Villa, majd a Brentford vendége lesz a csapat, január 22-én pedig a negyedik hely szempotnjából igencsak fontos találkozón a West Ham látogat az Old Traffordra. Utóbbi mérkőzésnek különleges ízt adhat, hogy a vendégek kispadján az a David Moyes fog helyet foglalni, aki Ferguson-utódként csúnyán megbukott Manchesterben.
A következő hetek sokmindenről dönthetnek a United háza táján. Első és legfontosabb a csapat helyezése, amely hosszabb távon Rangnick pozícióját és végsősoron Cristiano Ronaldo helyzetét is meghatározhatja. Egy biztos, a javuláshoz minden érintettnek a maximumot kell nyújtania.
Forrás: Sky Sports
Premier League
Valakinek több idő kell a Manchester Unitednél, de ki ez a valaki, Ronaldo vagy Rangnick?
13/01/2022 08:14
Premier League
Cristiano Ronaldo krízismegbeszélést tartott a menedzserével
09/01/2022 17:33