A játékosok közül többen is igyekeztek cáfolni az öltözői klikkekről szóló híreket.


Nem titok, hogy minél több sztárjátékos van az öltözőben, annál nehezebb rendet tenni az egók között. Ebből kifolyólag a sztárkluboknál nem is annyira ritka, hogy az edzőnek elsődlegesen jó pszichológusként kell működnie, aki megpróbál egyfajta egyensúlyt kialakítani a különböző egyéniségek között, a taktika pedig másodlagos szerepet kap. Mondhatjuk úgy is: az már félig-meddig garancia a sikerre, ha minden játékost sikerül egy irányba terelni.
Labdarúgás
SAJTÓHÍR: KYLIAN MBAPPÉ MARAD PÁRIZSBAN
21/05/2022 15:04
Az angol sajtóban egy ideje kiemelten foglalkoznak a Manchester United öltözőjével, ahol ez az összhang – legalábbis a médiahírek szerint – jelenleg nincs meg. Két nagyobb klikket vizionálnak, amely a két vezér, Harry Maguire (valamint az őt támogató Marcus Rashford) és Cristiano Ronaldo köré épül; ők ráadásul állítólag nem kimondottan szívlelik egymást. A taktikai problémák, valamint a David de Gea által feltételezett átok mellett ez is szerepet játszhat az MU idei gyengélkedésében.
Hogy mi az igazság, azt természetesen csak az érintettek tudhatják biztosan, ők viszont aligha szeretnék a nyilvánosság előtt kiteregetni a szennyest (erre még visszatérünk). Mindenesetre a pletykák egy részét tagadták a játékosok, Marcus Rashford például a Twitteren sietett cáfolni a Sport Bildnek dolgozó Christian Falk értesüléseit. „Mostantól csak így menet közben kitaláljuk ezeket? Kérem, hogy hagyjon fel a megosztással.”
Falk azt írta, hogy a Manchester United angol játékosai – élen Maguire-rel és Rashforddal – nehezen viselik, hogy Ronaldo át akarja venni az öltöző irányítását, méghozzá a saját klikkjével. Később Rashford üzenetét a hamis címkével látta el (Falk előszeretettel osztályozza a felröppenő híreket a hamis-igaz dimenzió mentén), hozzátéve: ezzel az angol szélső is pontosan tisztában van. Nemrég a Sky Sports Freddel készített interjút, amelyben szintén előkerült ez a téma.
„Nagyon jó a mi öltözőnk. Rengeteg álhír és pletyka övezi, de igazából nagyszerű. Közösen dolgozunk, ugyanazok a céljaink és a célkitűzéseink. Nem egyszerű a menedzsernek mindenkit boldoggá tennie, hiszen mindannyian játszani akarunk, és sok a jó játékos. De megértjük egymást. Kialakult a harmónia az öltözőn belül, és szerintem ez a legfontosabb. Teljes mértékben tiszteljük egymást az öltözőn belül” – nyilatkozta a brazil középpályás.

Ralf Rangnick és Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Az érintett játékosok (a portugál anyanyelvű Fredet a CR-féle klikkhez sorolta a sajtó egy része) tehát cáfolják, hogy bármi rendkívüli is történne az MU öltözőjén belül, de egy másik fronton is vannak aggasztó jelek. Azt ugyanis több forrás megerősítette, hogy Ralf Rangnick és a játékosok között nincs minden rendben, legalábbis a focisták egy része elégedetlen az általa (vagy a segítőjének lepasszolt) edzésmódszerekkel.
Erre a feszültségre utalhatott a Middlesbrough elleni FA-kupa-találkozó is, amelyet nagy meglepetésre elbukott a Manchester United. Rangnick a mérkőzés után elárulta, szerette volna, ha Jesse Lingard rendelkezésére áll, ám végül úgy alakult, hogy a kispadra sem tudta leültetni. Utólag az edző azt mondta, a futballista kért néhány nap extra szünetet, Lingard viszont úgy emlékezett a történtekre, hogy a klub javasolta a pihenőnapokat „személyes okok” miatt.
Rangnick helyzetét nem könnyíti meg, hogy a klub csak ideiglenes megoldásként számol vele, és az idény végeztével egy tisztázatlan minőségű tanácsadói szerepkörbe kerül, vagyis szűkebb a mozgástere, mit tehet meg a keret kialakításánál. A német taktikusnak komoly tapasztalata van edzőként és sportigazgatóként, ehhez hasonló munkát azonban nem vállalt még el: ez ugyanúgy vonatkozik a megbízatás időtartamára, mint a klub méretére.
Ebből kifolyólag sokkal nehezebb elnyernie a játékosai tiszteletét, mint egy másik nagynevű szakembernek, talán nem véletlenül szivárogtak ki olyan hírek, miszerint a másodedzője, Chris Armas a nem túl hízelgő Ted Lasso becenévre hallgat. Gary Neville, a manchesteriek korábbi játékosa ezeket a pletykákat több szempontból is undorítónak nevezte: egyrészt, hogy ráragadt az edzőre a gúnynév, másrészt, hogy ezek a hírek ki is szivárogtak az öltözőből.

Gary Neville

Fotó: Getty Images

Neville felidézett egy régi történetet a Chelsea-vel kapcsolatban. 2012-ben már tévés szakértőként dolgozott a Sky-nál, és a Napoli elleni Bajnokok Ligája-összecsapást megelőzően rengeteg hír jutott el hozzájuk azzal kapcsolatban, mennyire elégedetlenek a játékosok André Villas-Boassal. Neville szerint a játékosok ügynökei és a marketinges csapataik kezdték el kiszivárogtatni a híreket, és úgy látja, most a Manchester Unitednél zajlik ugyanez.
Ez megy a Manchester Unitednél jelenleg – benne vannak, a PR csapatok, az ügynökök, a marketingesek, ezzel védik a játékosaikat.
„Közben viszont sajnos azt nem tudják, hogy amikor a médiához fordulnak, vagyis azok a médiás emberek megkeresnek minket, mi is tudjuk, kitől jön az infó. Ez a valóság, ami nem tetszik, de tudjuk, kiről van szó. Ami itt történt, azt tiszteletlennek tartom – semmi vicces nincs abban, ha Ralf Rangnick asszisztensét Ted Lassóhoz hasonlítják. Nem csak azt gondolom erről, hogy tiszteletlen volt, de egyenesen gusztustalan.”
Neville ezt követően azt is hozzátette, az újságírói etika megköveteli tőlük, hogy ne árulják el, honnan szerezték az információkat, de azt megerősítette, ugyanaz megy az MU öltözőjében, mint ami a Chelsea-nél 10 évvel ezelőtt. „Ez össze is foglalja, mit gondolok róluk: tiszteletlenek voltak. Ralf Rangnick és a másodedző helyében erőt merítenék ebből, mert nem szeretnék egy lapra kerülni azokkal a játékosokkal, akik ehhez hasonló történeteket szivárogtatnak ki.”
Bármi is legyen az igazság, a Manchester United nincs irigylésre méltó helyzetben. 25 forduló elteltével ugyan ott áll a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyen a csapat, de a rangadók többsége még csak most következik. Ha pedig problémák vannak az öltözőn belül – még ha nem is annyira súlyosak, mint azt a sajtóban állították –, ráadásul az edzőnek sem sikerül maga mögé állítani a játékosait, pokoli nehéz időszak vár a Unitedre.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
Haaland csak az első lépés, több sztárcsatár klubot válthat ezen a nyáron
14/05/2022 14:18
Labdarúgás
Messi kereste a legtöbbet a sportolók közül az elmúlt évben
12/05/2022 08:24