Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kapusa szerint a Manchester United el van átkozva, de Ronaldo sokat lendít a csapaton

Szabó Bence

Publikálva 12/02/2022 - 12:38 GMT+1

David de Gea védéseivel mindent megtesz, de a csapat még nem sajátította el Ralf Rangnick edző taktikáját és rengeteg helyzetet enged. A spanyol kapus nem érti, miért nem áll össze a játék és miért nem küzdenek trófeákért, de nem Cristiano Ronaldóban látja a problémát, aki szerinte példát mutat az öltözőben. A játékosok azonban elégedetlenek, a csapatra pedig nagyon fontos hetek várnak.

David de Gea

Fotó: Getty Images

A spanyol játékoson sok nem múlik, de a bonyolult problémákat egyszerű okokra vezeti vissza.
Nem egyszerű manapság a Manchester United szurkolójának lenne. A klubot hosszú évek óta elkerülik a komoly sikerek, Ole Gunnar Solsjkjaer utolsó időszakában teljesen szétesett a csapat, azonban egyelőre a norvég edző menesztése és Ralf Rangnick kinevezése sem hozta meg a várt fellendülést. A problémákat számos tényező együttesen okozhatja (szerepe van például a Cristiano Ronaldo megszerzésével járó taktikai kompromisszumoknak, viszont van, aki nem látja ilyen összetettnek a problémát. A csapat kapusa, David de Gea szerint például a klub egyszerűen el van átkozva.
A spanyol játékos az El Paísnak nyilatkozott a csapatnál kialakult helyzetről. Persze többről van szó, mint hogy a kapus simán babonás lenne, sokkal inkább az a helyzet, hogy ő maga sem érti, miért nem állnak össze a dolgok már évek óta.
„Szerintem valaki elátkozta a csapatot, vagy ilyesmi. Az igazság az, hogy nem tudom, mi történik velünk, tényleg nem. Az emberek folyton erről kérdeznek, a csapaton belül is beszélünk róla, de nem tudjuk, mi történik.”
Nem is egyszerű megmagyarázni az olyan eredményeket, mint a Middlesbrough elleni kupakiesés vagy az utolsó helyezett Burnley elleni döntetlen a bajnokságban. Előbbi azért is különösen fájó a csapat számára, mert így az utolsó kupából is kiestek ebben a szezonban, amiben reálisan pályázhattak volna a győzelemre. A csapat utoljára 2017-ben nyert trófeát - akkor az Európa Liga mellett hazai fronton a Ligakupa és a Community Shield is bekerült a vitrinbe – pedig De Gea szerint kupákért kéne harcolniuk.
Több kupáért, nagy címekért kéne harcolnunk, de nem tudom miért, de ez a csapat nem működik.
David De Gea
Egy biztos, a spanyol kapus nem Ronaldóban látja a problémát. A portugál sztár hat góljával elengedhetetlen része volt annak, hogy a csapat (2018-19 óta először) továbbjusson a Bajnokok Ligája csoportköréből.
„Csak az, ahogy belép az ajtón motivál arra, hogy megmutasd, az ő szintjén vagy. Nagyon keményen dolgozik, sokat vár magától. Szerintem nyugodtabb, mint régebben, de ettől még egy gép. Ez jó példa a srácoknak, mert megmutatja, hogyan kell figyelniük magukra, hogy sokáig a legmagasabb szinten legyenek.”
Egy másik gyakran felvetett probléma, hogy a játékosok még nem sajátították el Rangnick taktikáját. Sőt, olyan hírek is jönnek, hogy nem boldogak a német szakember edzéseitől, amiket gyakran ledelegál asszisztensének, Chris Armasnak. Az amerikai edzőt állítólag annyira nem kedvelik, hogy a nem épp szakértelméről híres sorozatkarakterhez, Ted Lassóhoz hasonlítják.
Ezek a pletykák a Southampton elleni meccs előtt Rangnikchoz is visszajutottak, ő azonban állítja, a játékosok is érzik a fejlődést a csapat játékában.
„Szerintem fontos, hogy a játékosok rájöttek, nagyot léptünk előre az utóbbi pár hétben, labdabirtoklás közben és labda nélkül is. Tudják, hogy uraljuk a meccset, de ha gólt kapunk, tartanunk kell magunkat a tervhez és nem elveszteni a saját szerkezetünket.”
picture

Ralf Rangnick

Fotó: Getty Images

Ez a legrosszabb része, hogy nem tarjuk magunkat a tervhez és nem vesszük fel ugyanazt a pozíciót a pályán. Reméljük a következő meccseken ugyanannyi lehetőségből több gólt szerzünk. Ez is egy probléma, a hatékonyabbnak kell lenünk.
A német edző agresszív letámadásra épülő taktikájának egy másik hozadéka, hogy ha azt nem kivételezik tökéletesen, akkor az ellenfél gyakran tud átrohanni a csapat védelmén, ez pedig sok engedett helyzethez vezet. De Gea messze a Premier League legtöbb védését bemutató kapusa a szezonban, 83 védése 13-al több, mint a Leeds kapusáé, llan Meslier-é. A spanyol játékos megteszi a magáét, de ő is érzi, hogy ez nem feltétlenül egy jó statisztika a csapat egészére nézve.
„Nem tudom, hogy ez egy jó dolog-e. A csapatok sok helyzetet dolgoznak ki ellenünk, de ezért vagyok itt: megakadályozom a gólszerzést, segítek a csapaton, ahogy tudok, ebből a szempontból pedig jól mennek a dolgok.”
Hogy a United formája javul-e a következő néhány napban, az alapjaiban határozhatja meg a csapat szezonját. Február 20-ig bezárólag még három alsóházi és középmezőnybe tartozó csapattal találkoznak a bajnokságban, utána viszont jön a mostanában szintén vergődő Atletico Madrid elleni BL-nyolcaddöntő és érkeznek a rangadók is. Ha nem talál magára a csapat, könnyen újra lemaradhat a BL-helyekről is, az „átok” pedig tovább ül majd a klubon.
Forrás: részben Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés