Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Liverpoolban nem az érzelmek döntenek, Mané után Salah-t sem félnek elveszíteni

Szabó Bence

Publikálva 27/06/2022 - 10:05 GMT+2

A Liverpool úgy lett az utóbbi évek egyik legsikeresebb csapata, hogy nem féltek nehéz, de hosszútávon logikus döntéseket meghozni a fejlődés érdekében. Ebbe a trendbe illik bele Sadio Mané eladása, és ezért tűnik egyre valószínűtlenebbnek, hogy Mohamed Salah új szerződést kapjon a klubtól. Az egyiptomi szélső egyszerre megértő és fenyegető, de a végén valószínűleg a számok döntenek.

Mohamed Salah

Fotó: Getty Images

Ha a csapat gigaszerződést akart volna adni, azt már megtette volna.
A Liverpool többek közt azért napjaink egyik legsikeresebb és legjobb futballcsapata, mert a klubnál nem félnek a változástól. Sadio Mané hiába töltött hat fantasztikus szezont a csapatnál, harminc évesen nem ajánlottak neki új szerződést, inkább eladták a Bayern Münchennek. Épp úgy, ahogy korábban a ’pool nem állt útjába a távozni akaró Philippe Coutinhónak és Luis Suáreznek sem, inkább elfogadta az értük érkező hatalmas ajánlatokat. De mi fog történni most, hogy a klub történetének egyik legjobb igazolása, Mohamed Salah kerül hasonló helyzetbe?
A kérdés azért aktuális, mivel Salah szerződése, ugyanúgy mint Manéé volt, csak 2023 júniusáig érvényes. Korábban voltak hírek arról, hogy a felek tárgyalnak a folytatásról, de jó ideje már semmi fejleményről nem hallani, vagyis vélhetően messze lehetnek egymástól az álláspontok. A Liverpool így most döntés előtt áll.
Az egyiptomi támadó első, minden sorozatot figyelembe véve 42 gólt hozó liverpooli szezonja után kapott utoljára hosszabbítást, ami heti 200 ezer fontról szólt. Salah azóta is ennyit keres, teljesítménye pedig alig romlott ebben az időszakban. Két fontos dolog viszont nagyot változott: a Premier League fizetései jelentősen inflálódtak, a szélső pedig idősebb lett, júniusban a 30-at is betöltötte.
Ez okozza most a Liverpool dilemmáját. Salah nyilván szeretné, hogy a fizetése tükrözze a ligában és a világ futballjában elfoglalt státuszát, ami jelentős emelést jelentene. A klub analitikus szemlélete viszont normális esetben kizárná, hogy idősödő játékosoknak akár hosszútávú, akár nagy értékű szerződést ajánljon, pláne mindkettőt, amire az egyiptomi vágyik.
picture

Salah és Mané hasonló okokból távozhatnak Liverpoolból.

Fotó: Eurosport

Az abszolút számok vezérelte döntés vélhetően hasonló lenne, mint Mané esetében, vagyis eladni ezen a nyáron, amíg még átigazolási díjat is láthatnak cserébe. Bár mutatnak jelek ebbe az irányba is – Diego Jota és Luis Díaz után Darwin Núñez megszerzésével már meglehet a csapat kezdő támadóhármasa a jövőre – mégsem valószínű, hogy ez a forgatókönyv következne be.
Maga Salah is arról beszélt, bárhogy alakulnak a tárgyalások, a következő idényben is Liverpoolban játszik majd. Ez az üzenet azonban kettős, hiszen egyben át is dobja a labdát a csapat térfelére, belengetve az ingyen távozás lehetőségét. Robbie Fowler, a ’pool korábbi híres csatára úgy látja, ezt a helyzetet nehéz lesz feloldani.
„Ami egyértelmű számomra, hogy a csapat nem akarja felborítani a fizetési egyensúlyát azért, hogy megtartsák. Ha ezt meg akarnák tenni, már megtörtént volna. De nem tudom hibáztatni Salah-t sem, hogy emelést akar, ahogy Mané is tette. Ő a Premier League Aranycipőse és az Év Játékosa, akinek jó esélye van az Aranylabda top3-ba kerülésre is.”
picture

Jota, Díaz és Núñez képében már megvan a csapat utánpótlása.

Fotó: AFP

“Milyen fizetést érdemel a világ három legjobbjának egyike? Nyilván szerinte többet, mint amit a Liverpool ajánl. Ahogy a klub számol, úgy Salah is ugyanezt teszi, ez pedig sosem egy egzakt tudomány. Szerintem ahogy azt mondja, jövőre is mindenképpen itt lesz, az egyben egy fenyegetés.”
Mané eladása viszont megmutatta, hogy a Liverpool nem nagyon enged az ilyen „zsarolásnak” vagy az érzelmeknek.
„Amit tettek, hogy lefutatták a számításaikat – ezt érdemükre váljon, általában nagyon jól csinálják – és úgy döntöttek, inkább eladják Manét és megszerzik Darwin Núñezt, hogy egyensúlyban tartsák a fizetéseket. Ez felteszi a kérdést, mit mutatnak a számítások Salah setében?”
A választ aligha fogjuk gyorsan megkapni. Liverpoolban vélhetően készen állnak ingyen elengedni az egyiptomit, ez pedig azt jelenti, hogy az idő nem sürgeti őket. A következő szezon első fele megmutathatja, hogy Núñezzel és Diazzal mennyire sikerül felváltani az elmúlt évek húzóembereit, a csapat pedig ennek megfelelően dönthet akár Salah megtartásáról, akár egy újabb nagynevű igazolásról.
A klubnál ismét nem félnek a változásról, még akkor sem, ha az utóbbi évek legfontosabb játékosának elengedéséről van szó.
Forrás: Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés