Hosszabb távon is biztosíthatja helyét az angol bajnokság elitjében a Liverpool.
A generációváltás mindig kényes téma, hiszen már csak az érzelmi tényezők miatt is nehéz megtalálni az ideális pillanatot a régi kedvencek elengedésére, és ezzel párhuzamosan a keret frissítésére. Liverpoolban leginkább a támadótrió jelenthetett fejtörést, hiszen Mohamed Salah, Sadio Mané és Roberto Firmino egyaránt betöltötte a 30-at, vagyis abba az életkorba léptek, ahol már várható a teljesítményromlás.
Manapság természetesen már 30 felett is évekig képesek magas szinten teljesíteni a sportolók, Jürgen Klopp rendszeréhez azonban elengedhetetlenek az olyan játékosok, akik a támadás mellett az intenzív védekezésből is képesek kivenni a részüket. Mivel a jövő nyáron mindhárom támadó szerződése lejár, a klubnak elsősorban ezen a nyáron kellett eldöntenie, milyen irányba megy tovább, kit vagy kiket tart meg hosszabb távon, esetleg kiből lehet pénzt kivenni.
Premier League
Salah hosszabbított a Liverpoollal
TEGNAP 15:57
Utóbbira egy válasz már megvan, hiszen Sadio Mané szinte biztosan távozik a klubtól, miután a Bayern München letett az asztalra egy 41 millió eurós ajánlatot, amit a liverpooli vezetők is elfogadhatónak tartanak. Az angolok szempontjából ez kimondottan előnyös üzlet, hiszen Mané fél év múlva szabadon tárgyalhatna a klubokkal, és a jövő nyáron átigazolási díj nélkül igazolhatna bárhova. Ráadásul Mané utódlásáról is sikerült időben gondoskodni.
Ezen a nyáron Darwin Núñezre csapott le az angol klub, így hosszú idő után valódi kilencessel játszhat a Liverpool, és mivel az uruguayi csak 22 éves, hosszú távon megoldást jelenthet középre. Núñez számára az is jó hír, hogy a bónuszokkal együtt 100 milliós vételár ellenére bőven lesz ideje beilleszkedni, vele együtt ugyanis négy kezdő szintű játékosra támaszkodhat Klopp, és az első évében egyébként sem tőle várják majd elsősorban a gólokat.

Darwin Nunez

Fotó: Getty Images

Núñez számára nagy ugrás a Premier League, és a leigazolásával vállal némi kockázatot a Liverpool, ám ha azt nézzük, hogy az átigazolási díj közel felét sikerült előteremteni Mané értékesítésével, már közel sem tűnik olyan rossznak a helyzet. Rövid távon természetesen hiányozhat a csapatból a szenegáli klasszis, de legkésőbb 2023 nyarán amúgy is távozott volna, a játékos ugyanis már a mostani szezon végén jelezte, hogy más klubnál szeretne kihívást találni magának.
Nagy visszaesésre azonban nem érdemes számítani: Salah minden bizonnyal marad még legalább egy évet (közben a szerződéshosszabbításról is zajlanak a tárgyalások), Diogo Jota már szezonokkal ezelőtt kiszorította Firminót a kezdőből, a télen szerződtetett Luis Díaz pedig villámgyorsan beilleszkedett. Olyannyira, hogy az utolsó hónapokban már ő volt a kezdő ember a támadósor bal oldalán, Mané pedig középcsatárként kapott lehetőséget.
Klopp lehetőségeit valamelyest még bővíti is a csere (itt nyilván sok múlik azon, hogy Núñez milyen tempóban tanulja meg a Liverpool játékát). A többnyire kispadról beszálló Divock Origit leszámítva nem volt valódi középcsatár a keretben, amely az esetek többségében nem is hiányzott a Liverpoolnak, de bizonyos szituációkban megkönnyítette volna a csapat dolgát, ha nagyobb jelenléttel bír a tizenhatoson belül.
Innentől tehát a német többféle szerkezetet kidolgozhat támadásban: a cél nyilvánvalóan az, hogy a Díaz-Núñez-Salah hármas legyen az alapértelmezett felállás, és a meccsterheléstől/ellenféltől függően őket rotálják Jotával, Firminóval, illetve a szintén nyáron igazolt Fabio Carvalhóval. Ugyanakkor akár a kétcsatáros rendszer felé is megnyithatja a lehetőséget, mivel Firmino és Jota is képes második csatárként játszani egy center mögött.

Sadio Mané

Fotó: Getty Images

Ez a nyár is megmutatta, mennyire erős munkát végez a Liverpool vezetősége. Egy bő fél évvel ezelőtt még rengeteg kérdés volt a támadósor jövőjét illetően, azonban két átigazolási ablak alatt sikerült megtalálni a válaszokat. Núñez 22, Díaz és Jota 25 éves, vagyis ismét három támadójuk van, akik még bőven a csúcséveik előtt vannak, ami Salahhal kiegészülve tökéletes arány lehet a fiatalos lendület és a rutin között.
Ami pedig Manét illeti: a szenegáli klasszis egy olyan klubnál folytathatja a pályafutását, amely nemzetközi szinten az elithez tartozik, a hazai bajnokságában pedig most már évtizedes viszonylatban egyeduralkodónak számít. Vagyis továbbra is magas szinten teljesíthet, megcélozva akár a Bajnokok Ligája-győzelmet, miközben egy, a Premier League-nél kevésbé megterhelő bajnokságban bizonyíthat, amely kulturálisan sem lesz nagy újdonság a számára.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
100 milliós játékosok, akikkel nagyon csúnyán mellényúltak a sztárklubok
27/06/2022 17:07
Premier League
Olyan pofátlanul gazdagok az angol klubok, hogy csak egymásnak adhatják el a sztárjaikat
27/06/2022 09:57