74 év után érkezett meg a Brentford a Premier League-be, egyből a 2021/2022-es szezon nyitómeccsére. A csapat edzője, Thomas Frank beszélt még a meccs előtt arról, hogy szerinte mitől egyedi és különleges a csapatuk, és hogy mire számíthatunk tőlük az első osztályban.


Egy jól kigondolt tervet követnek, de közben nem ijednek meg a merész, új gondolatoktól sem. Mindent megírtak már róluk és a módszereikről, de mégis valahol teljesen ismeretlenek tudtak maradni. Nagy kérdés, hogy hova futhat ki a projekt, aminek mind a háttere (a szurkolói tulajdonosi körrel), mind a futballról és a csapatépítésről alkotott világképe egyedivé teszi a bajnokságban. A csapat történetét, és ezt a hátteret mi is megírtuk ebben a nem túl rövid cikkben.
Premier League
Újra élen az Arsenal
18/09/2022 - 13:35
"Mi dongók vagyunk" - mondja Frank, utalva a klub becenevére és logójára, amin egy méh szerepel. "Őket nem repülésre tervezték, de mi mégis képesek voltunk felrepülni a Premier League-be, és folyamatosan azon vagyunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy olyan magasan tudjuk szárnyalni tovább, amennyire csak lehetséges.”
Úgy tűnik, Frank szeret nagy életbölcsességekkel előrukkolni, ha a csapatáról van szó, a szezon rajtja előtt az alázat és a magabiztosság kettősét emelte ki, aminek az az egyetlen célja esetükben, hogy sikeresek tudjanak lenni egy olyan ligában, ahol ebben a szezonban szerinte kevés más újdonságra lehet számítani.
Nos, a rajt nem sikerült rosszul. Egy augusztusi péntek tizenharmadikán a Brentford megszerezte az első győzelmét az első osztályban, méghozzá az Arsenal ellen, egy olyan londoni derbin, amit még azért szoknunk kell, hogy derbinek vagy városi rangadónak nevezzünk-e vagy sem. A 22. percben az újonc csapat megszerezte a szezon első gólját, Sergi Canós talált be a hálóba a hazai közönség előtt, majd a második félidőben megduplázták a góljaik számát, Christian Norgaard találatával. Frank arcán olyan mosoly jelent meg, ami csak egy olyan arcra ülhet ki, aminek tulajdonosa épp azt látja, hogy működik a terve.

Christian Norgaard gólja az Arsenal ellen

Fotó: Getty Images

A terv, ami ezt a kis csapatot most ki tudja, meddig repítheti. „Őszintén úgy hiszem, hogy a Brentford egy figyelemre méltó történet stratégiáról, egymásra hangolódásról és valami egészen hihetetlen bátorságról” – mondta, miközben bemutatta azt a Mads Roerslevet, aki nem is olyan régen még a dán másodosztályban kellett, hogy harcoljon a játéklehetőségért, most pedig készen áll arra, hogy megmutassa magát a legjobbak között. Az ő esete a Brentford igazolási stratégiájának az egyik tökéletes példája.
Az lenne az igazi, hogy amikor ránk néznek az emberek, azt mondják, hogy ’jó, figyelemre méltó, amit csinálnak, jóval kevesebb pénzzel gazdálkodnak, mint bárki más a Premier League-ben, de közben érdekes és értékes futballt játszanak’- ezt szeretném."
Frank és a csapat el tudott tapsolni a nyáron 30 millió fontot a Kristoffer Ajer-Frank Onyeka-Yoane Wissa hármasra, ami elég nagy összeg ilyen kis költségvetéssel, de futotta rá abból az 50 milliós profitból, amit Ollie Watkins és Saïd Benrahma tavalyi eladásából gyűjtöttek össze. A terv az volt, hogy akkor engedik el a játékosokat, amikor már sokat érnek, addig pedig részt vesznek az építkezésben és a feljutásban. Ezen a módszeren a jövőben sem valószínű, hogy változtatnának, bár most, a csúcson, arra is szükség lenne, hogy egy stabil játékosállománnyal meg tudják vetni a lábukat, és ne zuhanjanak vissza alacsonyabb osztályokba, ahogy az a klub történetében többször is megtörtént már a látványos felívelések után.
A szezonnyitót elnézve abban viszont biztosak lehetünk, hogy a stabil szurkolói háttér nem fog elpártolni a csapattól, egészen hatékony és látványos játékot mutattak a bizonyítani nagyon akaró brentfordiak, a jelenlévők nagy örömére.
És ha már szurkolók. Valószínűleg rengeteg ember lesz majd, aki ebben a szezonban talál rá a Brentfordra, akár Nagy-Britanniában, akár azon kívül. A csapat dán edzője persze ezt a kérdést is elviccelte: "Hány szurkolónk van Nyugat-Londonon kívül? Száz? Azt hiszem, legalább néhányan vannak Dániában is: anyukám, apukám, a nővérem" - ami bár tényleg csak vicc, azért a foci-Eb után a dán focira, a játékosállományra és főleg a stratégiára (amit a Brentford mellett a dán utánpótlás válogatottak és például a Midtjylland is képvisel) érzékelhetően nagyobb figyelem összpontosul. Valószínűleg ez sem véletlen.
De várjuk ki a végét. Thomas Frank nem nyerte meg még gondolatban sem a bajnokságot, és nem is úgy adja elő a Brentford történetét vagy az általuk megálmodott irányokat, mintha az lenne az egyetlen helyes út. Sőt.
Remélhetőleg pozitív lesz a kép, amit majd rólunk alkotnak az emberek, és érdekelni fogja őket, amit csinálunk. Látják majd, hogy egy nagyszerű kis része vagyunk a világnak, és hogy arról van csak szó, hogy mi egy kicsit másképp csináljuk a dolgokat, mint a megszokott.
Forrás: The Guardian (részben)

Frank Thomas

Fotó: Getty Images

Premier League
PL-hírek: Kane gólja duplán emlékezetes lett, Ödegaard duplázott, brillíroztak az újoncok
20/08/2022 - 18:49
Premier League
A megalázó Manchester United-vereség a bizonyítéka, a nagy pénz nem feltétlenül jelent nagy focit
14/08/2022 - 10:19