Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Antonio Conte a Tottenham új menedzsere, újabb szupersztár edző a Premier League-ben

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 02/11/2021 - 13:59 GMT+1

A Tottenham nem sokat késlekedett, Nuno Espirito Santo menesztését követően nem sokkal megszerezték Contét, jóllehet udvarolni kellett neki egy ideig.

Antonio Conte

Fotó: Getty Images

A Tottenham Hotspur nemrég jelentette be, hogy 2023 nyaráig, hosszabbítási opcióval szerződtette Antonio Contét. Az olasz szakvezető érkezésével újabb szupersztár edzővel bővült a Premier League, Conte győzelmi mutatójánál csupán Pep Guardiola rendelkezik magasabbal.


Az 52 esztendős Conte ismerősként tér vissza a Premier League-be, hiszen 2016 és 2018 a Chelsea mestereként már dolgozott a jelenlegi első számú európai labdarúgó bajnokságban. A szakember legutóbb az Internazionale vezetőedzője volt, amellyel az előző évadban bajnoki címet nyert a Serie A-ban. Érdekesség, hogy Conte előtt olasz edző még nem irányította a Tottenham Hotspur csapatát.
A Lecce-ben született Antonio Conte játékospályafutását szülővárosa csapatánál kezdte (1985-1991), de klublegenda státuszt a Juventusnál (1991-2004) ért. Játékosként öt Scudettót nyert, 1993-ban az UEFA-kupában, 1996-ban pedig a Bajnokok Ligájában is a csúcsra jutott. Az olasz válogatottban 20 alkalommal szerepelt, tagja volt az 1994-es világbajnokságon és az Euro 2000-en második helyezést elért csapatoknak.
picture

Trifft mit Inter auf Gladbach: Coach Antonio Conte

Fotó: SID

Edzőként Conte 2005-ben a Sienában kezdte el pályafutását, akkor még asszisztensként, majd az Arezzóban, a Bariban - amellyel megnyerte a Serie B-t - és az Atalantában is megfordult, mielőtt 2011-ben visszatért a Juventushoz. Első szezonjában, a 2011/12-es idényben bajnoki címet nyert, veretlenül zárta a szezont, és beállította a Fabio Capello által felállított 28 mérkőzéses veretlenségi rekordot, illetve a 2012/13-as és a 2013/14-es szezonban sem talált csapatával legyőzőjével. Conte 2014-ben átvette az olasz válogatott irányítását, majd a 2016-os Európa-bajnokságon a negyeddöntőjébe vezette együttesét.
A válogatott kitérőt követően 2016-ban visszatért a klubfutballhoz és a Chelsea-nél vállalt munkát, ahol már az első, 2016/17-es szezonjában megszerezte a Premier League trófeáját, akkori bajnoki rekordot jelentő, 38 mérkőzésen 30 győzelmet aratott csapatával - közte zsinórban 13-at. 2018-ban az FA-kupát is begyűjtötte, mielőtt 2019 májusában visszatért volna Olaszországba és az Internazionale vezetését elvállalta volna. A sikerek Milánóban sem kerülték el, a 2019/20-as idényben még csak második lett a Serie A-ban, illetve bejutott az Európa Liga döntőjébe, majd a 2020/21-es szezonban az Intert 11 év után először vezette bajnoki címre, véget vetve a Juventus kilenc egymást követő Scudettó sorozatának.
picture

Antonio Conte nimmt sich ein Jahr Pause

Fotó: SID

Conte így nyilatkozott londoni szerepvállalásáról: "Rendkívül boldog vagyok, hogy visszatérhetek az edzősködéshez, méghozzá egy olyan Premier League-klubnál, amely ismét főszereplő akar lenni. A Tottenham Hotspur a legmodernebb létesítményekkel és a világ egyik legjobb stadionjával rendelkezik. Alig várom, hogy elkezdhessem a munkát, hogy átadhassam a csapatnak és a szurkolóknak azt a szenvedélyt, mentalitást és elszántságot, amely mindig is megkülönböztetett engem, játékosként és edzőként egyaránt.”
Arról, hogy miért nem jött létre hamarabb a szerepvállalás:
"Tavaly nyáron azért nem jött létre az egyesülésünk, mert az Interrel való kapcsolatom vége még túl friss volt, és érzelmileg túlságosan is érintett a szezon vége, így úgy éreztem, hogy még nem jött el a megfelelő idő az edzői pályára való visszatérésre. De Daniel Levy nem hagyta ezt annyiban és folyamatos lelkesedése és elszántsága végül célt ért. Most, hogy a lehetőség adottá vált, úgy döntöttem, hogy nagy meggyőződéssel élni fogok vele".
A kinevezést Fabio Paratici, a labdarúgásért felelős ügyvezető igazgató így kommentálta: "Nagy örömmel üdvözöljük Antoniót a klubnál. Az eddigi eredményei önmagukért beszélnek, hatalmas tapasztalattal és trófeákkal rendelkezik mind Olaszországban, mind Angliában. Első kézből tudom, hogy Antonio milyen kvalitásokat hozhat nekünk, mivel együtt dolgoztunk vele a Juventusnál, és alig várom, hogy láthassam a munkáját a tehetséges játékosainkkal."
A Tottenham Hotsup jelenleg a Premier League 9. helyén áll. A vártnál jóval gyengébb szereplés miatt a klubvezetőség hétfőn menesztette a nyáron kinevezett portugál Nuno Espírito Santót.
(Forrás: részben Tottenhamhotspur.com)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés