Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A COVID előtti időszakot is felülmúló látogatottsággal zárta az idényt a Premier League

Nánási Antal

Frissítve 01/06/2022 - 15:37 GMT+2

A COVID előtti nézőszámokon is túltett a Premier League a mögöttünk hagyott szezonban, derült ki a liga hivatalos honlapján megjelent közleményből. A Manchester City és a Liverpool versenyfutását hozó szezon jelentős mennyiségű nézőt vonzott a stadionokba hétről hétre, ezzel átlépve egy komoly lélektani határt.

A Liverpool szurkolói a Liverpool - Wolverhampton Wanderers angol Premier League labdarúgó-mérkőzés végén

Fotó: AFP

A folyamatos fejlődés azonban nem feltétlenül lehet cél a következő szezonra, és erről nem a csapatok tehetnek.

Amikor a világ legjobb labdarúgó bajnokságát keressük, akkor általában az angol Premier League jut először az eszünkbe. Ez az a bajnokság, amely sohasem áll le, hiszen augusztustól májusig folyamatosan zajlanak a mérkőzések, közte a hagyományos karácsonyi-újévi hajtással. A csapatok hemzsegnek a világklasszisoktól, a stadionokat fanatikus szurkolók töltik meg, a közvetítési jogokat pedig manapság már fontban is milliárdokért lehet értékesíteni. A sportszakmai szempontok mellett így a Premier League a kereskedelmi érték kategóriájában (is) mindenképpen az első helyre kívánkozik, ebben a tekintetben ráadásul utcahosszal verve a másik négy topligát.
A mögöttünk hagyott szezonban a Manchester Citynek sikerült megvédenie bajnoki címét, amire azonban a Liverpoolnak egészen az utolsó fordulóig esélye volt. Az éles bajnoki versenyfutás jót tett a sorozatnak, a két gigászon kívül pedig minden csapat megtalálhatta a maga célját az idény során.
A bajnoki versenyfutás végeztével általában elérkezik a mérlegvonás időszaka. Ennek szellemében a Premier League a minap közzétett összegzéséből kiderül, hogy a liga 38 fordulója alatt lejátszott 380 mérkőzést 15.2 millió szurkoló láthatta a húsz csapat stadionjában. A meghökkentő adat jelentőségét növeli, hogy az össznézőszám első alkalommal lépte át a 15 milliós lélektani határt, mintegy négy százalékos növekedést eredményezve a COVID előtti utolsó, lezárásoktól mentes szezonhoz képest.
picture

Liverpool szurkolók

Fotó: AFP

Ha az össznézőszámot mérkőzésekre szeretnénk lebontani, akkor láthatjuk, hogy egy PL-mérkőzés átlagos látogatottsága 39 989 fő volt, ami nagyjából 1500 szurkolóval több, mint a 2018/2019-es idényben. Érdemes azonban megnézni, hogy a csapatok milyen arányban vették ki a részüket ebből a közös sikerből. A Premier League 2020/2021-es szezonjában szereplő húsz csapat otthona közül tizenegynek a befogadóképessége el sem éri a közel negyvenezres átlagot, közte az abszolút statisztika rontó Brentforddal, amelynek otthonába mindössze 17 250 néző fér be. Az így “kieső” látogatottság kompenzációja így azon csapatokra maradt, amelyek nagyobb stadionnal rendelkeznek.
A 97.7%-os stadion kihasználtság kapcsán Richard Masters, a Premier League elnöke elmondta:
“Szeretnénk köszönetet mondani a szurkolóknak, hogy ekkora számban tértek vissza a stadionokba országszerte. Ez számunkra azt üzeni, hogy a bajnokság egy fantasztikus versengés, amit a szurkolók lelkesen támogatnak.”
picture

MAN CITY - ASTON VILLA

Fotó: AFP

A kiemelkedő eredmények mellett a jövőbe is kell tekinteni, és aligha a következő szezon lehet az, amikor akár negyvenezer fölé is mehet az átlagnézőszám. Mert ugyan a kieső Burnley, Watford, Norwich hármas egyikének sincs akár “csak” harmincezres stadionja sem, a helyükre érkezők jelentősen nem növelik a kapacitást, sőt. A feljutók közül ugyanis a Fulham a maga huszonötezres stadionjával, valamint a nagy visszatérő Nottingham harmincezres arénájával belesimul az átlagba, a Bournemouth azonban jelentősen árnyalja az összképet. A Vitality Stadion ugyanis még a Brentford arénájánál is szerényebb befogadóképességű, hiszen bő tizenegyezer néző számára kínál csupán ülőhelyet.
picture

BOURNEMOUTH - SOUTHAMPTON

Fotó: AFP

A Premier League 2022/2023-as szezonja augusztus 6-án kezdődik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés