Jürgen Klopp 2015 óta újraélesztette a Liverpoolt, ő bizonyult a nagy múltú angol egyesület defibrillátorának, aki 30 év elteltével bajnoki címet szerzett a csapattal. A karizmatikus német edző a Poolnál végzett munkáját mutatja be Melissa Reddy 

Higgyetek bennünk - Hogyan csinált bajnokcsapatot Jürgen Klopp a Liverpoolból?

című kötete, amely a 21. Század Kiadó 

jóvoltából

 - Bartók Imre fordításában - jelent meg magyarul idén februárban.

2018-ban a kitűnő német sportújságíró, Raphael Honigstein Jürgen Klopp - Hadd szóljon! címmel jelentetett meg egy könyvet Jürgen Kloppról, amelyben a szakíró olyan emlékeket, megfigyeléseket, anekdotákat gyűjtött össze családtagoktól, közeli barátoktól, klubvezetőktől és edzőkollégáktól, amelyek alapján lenyűgöző képet fest a Mainzban, Dortmundban és Liverpoolban is fantasztikus munkát végző szakemberről.
A róla szóló könyvből kiderül, hogyan lett Jürgen Klopp a német futball Luther Mártona | Eurosport
Remek portrét kapunk a Jürgen Klopp - Hadd szóljon! című könyvben a világ egyik legjobb labdarúgóedzőjéről. A kitűnő szakíró, Raphael Honigstein műve olyan emlékeket, megfigyeléseket, anekdotákat gyűjtött össze családtagoktól, közeli barátoktól, klubvezetőktől és edzőkollégáktól, amelyek alapján lenyűgöző képet fest a Mainzban, Dortmundban és Liverpoolban is fantasztikus munkát végző szakemberről.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
Az
Independent
focirovatának főállású újságírója, Melissa Reddy viszont csak Klopp Poolnál töltött elmúlt öt évére koncentrál. Műve azt mutatja be, hogyan ért a csúcsra vele az egyesület, hogyan változtatta meg a Liverpool mentalitását, és hogy kiváló munkájával milyen módon állította vissza a klub kontinentális hírnevét, miközben felélesztette a szurkolói kultúrát és felrázta a tábort.
Kissé furcsa, hogy a Pool rekordjait felsoroló oldalakkal indul a könyv, ez a négyoldalas melléklet megelőzi a főszöveget, és nem a kötet végén szerepel, ahogy azt megszokhattuk. A Klopp érkezését megelőző hetek, hónapok leírásával indulunk, azzal, hogy a német elődje, Brendan Rodgers napjai meg voltak számlálva a kispadon. Mint kiderült, az angol klub tulajdonosai már 2012-ben is Kloppot szerették volna edzőnek, de a Borussia Dortmund akkori trénere elmozdíthatatlan volt posztjáról abban az időben. Sőt, 2010-ben, amikor Roy Hodgson liverpooli edzői korszaka a végéhez közeledett, már puhatolóztak Kloppnál a Liverpool vezetői, majd egy évvel később is, amikor Kenny Dalglish másodszor is távozott a kispadról. Így jött a képbe az északír szakember, akinek edzői munkájában semmilyen átfogó szakmai elképzelést nem lehetett felfedezni Reddy szerint. 
Az ő menesztése után jött Klopp személyében a megfelelő ember a posztra, sikerült leigazolni a klubhoz tökéletesen illő menedzsert. 
Megtudhatunk részleteket arról a prezentációjáról, amelyet 2015-ben New Yorkban tartott mint edzőjelölt, mely szerint vissza akarta adni a csapat elveszett identitását, és folyamatokban gondolkodó vezetőként felvázolta az olajozott gépezetként működő klubot. Annyira lenyűgözte leendő munkaadóit, hogy mindössze egy órával a találkozójuk után már el is kezdték összeállítani a szerződését. Miközben Carlo Ancelotti volt a B-terv, aki később tényleg megérkezett Liverpool városába, csak éppen az Evertonhoz. 
Klopp bátran szembenézett azzal a teherrel, amit a klub története és a korábbi csalódások jelentettek, rögtön jelezte, hogy őt sem a múlt, sem az elvárások nem fogják gúzsba kötni. Gyorsan magabiztosságot adott a játékosainak, megteremtette az együvé tartozás élményét, meggyőzte futballistáit a saját képességeikről. 
"Sosem csupán a játékosok képességei számítanak. Vannak ennél fontosabb dolgok is, például megtalálni egymással a közös nevezőt, hinni a közös célban, dolgozni érte, és együtt elérni valamit." - idézi a szerző Klopp edzői ars poeticájának egyik meghatározó elemét. Már korán megmutatta, milyen szenvedélyes ember, focistái pedig itták a szavait. 
Klopp egy táblára felírta a TEAM szót csupa nagybetűvel, majd mindegyik betű mellé odabiggyesztette, hogy minek a rövidítése: T - mint találékony   E - mint elkötelezett   A - mint ambiciózus                        M - mint mentálisan erős gépezet

Klopp-YNWA-min.jpg

Fotó: Eurosport

Olvashatunk a Liverpool szentháromságát alkotó Mike Gordon (a tulajdonos Fenway Sports Group elnöke), a sportigazgató Michael Edwards és Klopp gyümölcsöző együttműködéséről. Ahogy arról is, hogyan dolgoznak az adatelemzési módszerekkel, amelynek számos nagyszerű igazolást köszönhetnek évek óta. Megismerhetjük a kinézett futballisták megszerzésének folyamatát is. A Pool az elmúlt fél évtizedben remekül alkalmazkodott a piachoz, és ez nagymértékben az elemzőcsapatnak volt köszönhető.
A létrejött üzletekben az erőskezű irányítás, a megfelelő struktúra és a világos identitás játszotta a legmeghatározóbb szerepet. A fenti hármas irtózott a futball folyamatos vásárláson alapuló szemléletétől, az átigazolásoknál szerintük csakis azt szabad figyelembe venni, hogy mire van éppen szüksége a csapatnak, nem pedig azt, hogy milyen neveket látna szívesen a pályán a közönség. A Liverpool ennek a módszernek, nem pedig önmagában a pénznek köszönhetően jutott fel a csúcsra.
"Együtt vagyunk a Liverpool"-elvével Klopp elültette az egyesület összes dolgozójában az érzést, hogy összetartoznak. A kapusedző, John Achterberg ezt így fogalmazta meg a könyvben: "Ha összetartunk, akkor együtt csak erősebbek lehetünk. Ez a legfontosabb jellemzője annak, amit Klopp felépített Liverpoolban."
Melissa Reddy részletesen ábrázolja, mely területeket forradalmasította a német menedzser az étkezéstől kezdve, az erőnléti edző, a fizioterapueta, az orvosi rehabilitáció felelősének személyén át egy, a bedobások (!) maximális hatékonyságának megtalálásában segédkező tanácsadó szerződtetéséig. 
Klopp számára egy menedzser sikerességének igazi mércéje az, hogy mennyi ideig lehet érezni működésének hatását még jóval azután is, hogy már elhagyta a klubot. Ebben az öt évben, melyet tárgyal a kötet, hű tudott maradni önmagához, valamiképpen ő is egy volt a szurkolók közül, miközben önazonos tudott maradni. Személye kivételes kombinációja a karizmának, a tapasztalatnak és a tudásnak, ráadásul távlatokban gondolkozik. Egyértelműen jelezte a fejlődést, hogy irányításával egyre több döntőbe jutottak be, és a célhoz vezető út volt igazán fontos, nem pedig az, hogy végül mit mutatott az eredményjelző. A Bajnokok Ligája 2019-es megnyerésével lelkileg túljutottak a legnagyobb akadályon, és megszabadultak attól a nyomasztó érzéstől, hogy úgysem nyernek semmit. 
A könyv erősségei közé tartoznak a néhány játékos (Naby Keita, Andy Robertson, Virgil van Dijk, Sadio Mané) sztoriját bemutató részek. Erősítik a szerző mondanivalóját a két talán legtöbbet megszólaló játékos, Adam Lallana és a csapatkapitány, Jordan Henderson nyilatkozatai. Miközben gyakran nincs feltüntetve forrás, így csak a köszönetnyilvánítás alapján sejthetjük, hogy direktben Reddynek meséltek. "Mindenkinek más a története." - mondja egyszer Henderson a csapattársaira utalva, ami pedig kiválóan rímel Egyedi Péter szólózenei projektjére, amely a Mindenkinek megvan a maga története (MMAMT) nevet viseli, és amelynek keretében néhány hete jelentette meg második, MMAMT II c., csodálatos albumát. A zenész egyébként Émile Ajar Előttem az élet c. regényében olvasta ezt a mondatot. Szó esik a segédedzők, Peter Krawietz és Pep Lijnders szerepéről, valamint Klopp sokáig hű munkatársa, Zeljko Buvac elbocsátásáról, jó lett volna a bosnyák véleményét is olvasni a témában. 
Klopp: "A nehézségek hatására jobb edző lettem" | Eurosport
A Liverpoolnak idén alaposan meggyűlt a baja a sérülésekkel, aminek hatására a bajnoki címvédő most csak a BL-helyekért küzdhet. Jürgen Klopp menedzser szerint azonban a problémák hatására jobb edző lett belőle, a csapat játékában pedig igenis akadnak pozitívumok, még ha ezt eredmények hiányában nem is értékelik a szurkolók.
Feltűnően sok a szerző által elkövetett önismétlés: Klopp labdarúgói és edzői múltjának összefoglalását megkapjuk a könyv elején és végén is, ahogy Rodgers kirúgásáról is feltűnnek újra ugyanazok a részletek. A csapat számára összeállított motiváló videókról is kétszer ír ugyanúgy, ugyanabban a kontextusban Reddy, hasonlóan az új edzőközponthoz. Nagyon jó viszont, hogy a tavalyi Covid-helyzet ismertetésével is találkozunk, a Zoomon tartott jógaórák említésével és azzal, hogy külön WhatsApp-csoportot hoztak létre a csapatnak, hogy összetartsanak egymással ezekben a nehéz időkben is. 
Egybehangzó vélemények szerint a folyamatos fejlődés az oka, hogy annyi mindent nyert már a Liverpool Jürgen Klopp vezetésével. A játékosok becsvágya, képessége, hozzáállása, akaratereje, fáradhatatlansága és győzni akarása vitte őket mindig tovább. Idővel elhitték, hogy bárkit legyőzhetnek. A titok nyitja, hogy sokáig megőrizték ezt a mentalitást. A bajnoki címet hozó tavalyi szezonban például döntőként tekintettek minden mérkőzésükre. 
Klopp egyszerű edzői szerepfelfogást vall: Építsd fel a klubot! Építsd fel a játékosokat! Építsd fel az örökséged! 
Liverpoolba félreismerhetetlen stílust hozott magával, megváltoztatta a klubot körülvevő mentalitást, rengeteget javított a munka minőségén, "fejben erős szörnyetegeket" varázsolt a játékosaiból, megkönnyítette az akadémia és az első csapat közti utat. Sir Alex Ferguson szerint Klopp előtt két évtizeden át úgy váltogatták a menedzsereket a Poolnál, hogy közben nem figyeltek a saját identitásuk megerősítésére. 
Klopp helye biztos, de a jövő miatt fontos, mit tud megmenteni a Liverpool a szezonból | Eurosport
Vasárnap tovább folytatódott a Liverpool negatív sorozata: Jürgen Klopp csapata 1-0-s vereséget szenvedett a Fulham ellen, ráadásul ismét hazai pályán kapott ki. Az angol bajnokság címvédője, amely éveken át verhetetlen volt az Anfielden, sorozatban hatodik meccsét veszítette el otthonában, és szép lassan nem csak a bajnoki álmokról, de a top 4-es helyezésről is lemondhat.
A könyv címe, Higgyetek bennünk rímel arra, amit Klopp mondott a Liverpoolhoz való érkezésekor a csapatról: "Kétkedőkből hívőkké kell válniuk". Az irányítása alatt pontosan ez történt. Ennek a párhuzamnak az is különös jelentőséget ad, hogy a Pool az elmúlt hetekben zsinórban hatszor kapott ki hazai pályán. Éppen ezért rengeteget tesz hozzá a könyvhöz az a beszélgetés, melyben a jelenlegi legjobb magyar Premier League-kommentátor, Szarka András mesélte el Kormos Lilinek a Liverpool elmúlt öt évének történetét, Jürgen Klopp szerepét, a PL kontextusába ágyazva a Jelen hetilap podcastjában. Az ebben elhangzottak jól egészítik ki Melissa Reddy művét a tavaly óta történtek taglalásával, a Pool válságának, és a megújulás lehetséges eszközeinek felfestésével.
Bármi történjék is a jövőben, Jürgen Klopp a Liverpoolra tett hatása egészen biztosan sokáig érezhető lesz, és az örökségét nem lehet csupán a begyűjtött trófeák számában mérni. Ebben az értelemben meg fog felelni a saját maga által felállított mércének. Átformálta a klubot, neki köszönhető, hogy a Pool annyi év után képes volt feltámadni.
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23