Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ellopja a show-t a Premier League-ben az Aston Villa zseniális középpályása

Eurosport
Eurosport

Publikálva 13/11/2020 - 17:00 GMT+1

Már Paul Gascoigne-hoz is hasonlították a PL jelenlegi legjobb formában lévő támadó középpályását.

Fotó: Eurosport

Ott tartunk, hogy a Manchester City játékának átalakulását Kevin de Bruyne eléggé megszenvedi, a gyenge Manchester Unitedből ugyan kiemelkedik Bruno Fernandes, de mindkettejüknél van jobb formában lévő támadó középpályás per pillanat a Premier League-ben, ő pedig a varázslatos Jack Grealish az Aston Villából. 

Cristiano Ronaldo mércéje szerint is megfelelő hajbeállítás, a Barber Shop potenciális reklámarca, Juan Sebastián Verónhoz hasonlóan letűrt sportszár, nem feltétlen jó értelemben vett lazaság, de amilyen kreatívan focizik! Hihetetlen, de élmény - ahogy a költő mondja. 
"Egyrészt öröm nézni a játékát, egy személyben emlékeztet minket arra, hogy a legjobb futball inkább játékos és könnyed, mint halálosan komoly. De imádom azt is, ahogyan felelősséget vállal: függetlenül attól, hogy kivel játszik az Aston Villa, vagy hogyan alakul az aktuális mérkőzés, soha, egyetlen pillanatra sem rejtőzik el" - mondta róla Jack Lang az Athleticen.
Az előző szezonban megmentette szeretett klubját, az Aston Villát a PL-ből való kieséstől, birminghami születésűként pedig a hátán cipeli csapatát az új idényben is. Négy góllal és öt assziszttal járult hozzá ahhoz, hogy a Villa mindössze három ponttal van lemaradva az éllovas Leicester Citytől az angol labdarúgó-bajnokságban. Szélsőként tudja meghatározni együttese támadójátékát, nem csak a frizuráját, hanem az Aston Villa teljesítményét is ő lövi be a leginkább. Magasabb szintre lépett. 
Ahogy Kele János írta róla a boxtobox.hu-n megjelent cikkében, a progresszív átadásokban ("olyan pontos passzok, amelyet legalább 10 méterrel előrébb juttatják az akciót az ellenfél térfelén, VAGY behatolnak a tizenhatoson belülre. Nem számítanak bele a pálya hátsó 40%-ában adott átadások") is benne van a liga tíz legjobbjában. Az általa közölt lényeges statisztikai adatok szerint ráadásul Grealish "tudja a legnagyobb távolságra előre cipelni a labdát (tehát nem passzal, hanem labdavezetéssel). NFL-nyelvre lefordítva: Grealish egyszerre elit futó és irányító, körülbelül úgy, mint egy prime Russell Wilson, vagy Cam Newton."
Az Arsenal feletti 3–0-s győzelem során ő jelentette az igazi különbséget a két csapat között, aki gárdája góljaiban közreműködött, akárcsak az egy héttel korábbi Southampton elleni 4–3-as vereség alkalmával. 
Amikor a 25 esztendős Grealish a nyáron további két évvel, 2025-ig meghosszabbította a szerződését a birgminghamiekkel, világossá tette szándékait, a kiesés elkerülése után továbbra is ambiciózus klubja tagja akar maradni. Úgy állnak a hatodik helyen jelenleg, hogy egy győzelemre vannak az első pozíciótól. Az első négybe szinte biztosan nem fognak beférni a szezon végén, de a csapat fejlődése egyértelmű. Ő eddig is game-changer volt, most már körülötte is jobb minőségű a Villa, nem csak tőle várható a megmentő szerep. Grealish ráadásul folyamatosan fejlődik. 
Az Esélylesők egyik novemberi, Top 10 játékos, akik jobb csapatot érdemelnének címet viselő adásában ő végzett a lista első helyén. Szabó Péter, a PL-t egyik legjobban ismerő szakíró szerint "Kele Janek tök jól rátapintott a lényegre, Grealish egy olyan játékos, akkor tud igazán kiteljesíteni, hogy ha kvázi azt csinál, amit akar. És ha megnézzük az Aston Villa idei, meg pláne a tavalyi meccseit, akkor sokszor az van, hogy Grealish azt csinál, amit akar a labdával meg labda nélkül is. Nagycsapatokban viszont azért illik rendszerben gondolkodni, és a rendszernek alárendelni magad. Lehet, hogy ez volt egy ilyen red flag mondjuk, hogy ne adjanak ki olyan horribilis összeget, amit kért volna érte az Aston Villa. Amúgy meg tényleg elképesztően jól játszik, élmény nézni a játékát, a cseleit, a passzait, picit az a gond vele, hogy néha túljátssza. Ha néha jobban tudna csapatban gondolkodni, az jobban szolgálná az ő javát is. Lehet, hogy ezért nem jelentkezett be érte egy klasszik Top 6-os csapat."
2020 szeptemberében végre Gareth Southgate is betette az angol válogatottba, ahol három mérkőzés után két gólpasszal áll. Már a második, Wales elleni meccsén ő lett a mezőny legjobbja, Steve McLaren és Martin Keown annak a zseniális képességekkel, de gyenge fejjel rendelkező Paul Gascoigne játékához hasonlították az övét, aki 57 alkalommal szerepelt Anglia színeiben, és ragyogó teljesítményt nyújtott az 1990-es világbajnokságon és a '96-os Európa-bajnokságon is. 
picture

Grealish-Villa-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Nem nagyon látom magamat olyannak, mint amilyen ő volt, de szívesen lennék olyan, mint ő, ahogyan futballozott. Szívesen eljutnék Gazza szintjére. Szerintem ő abszolút egy ikon. Ő, Wayne Rooney-val együtt, valószínűleg az egyik legnagyobb angol játékos volt az elmúlt 30 évben. Ha ők lennének az első két helyen, közülük Gazza lenne nálam a top" mondta erre a felvetésre Grealish.
Grealish szerint Gazza olyan örömmel játszotta a játékot, amit ő is meg szeretne ismételni: "Az egyik legnagyobb bók, amelyet az emberek mondhatnak neked, hogy boldoggá teszed őket a fociddal."
Ezeknek az embereknek a száma pedig úgy nő, ahogy Grealish értéke.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés