A 20 éves angol elmesélte, a spanyol edző hogyan befolyásolta a játékát általános iskolás kora óta.

A Premier League idei bajnokcsapatának egyik legjobbja volt Phil Foden, szezonbeli eddigi 49 mérkőzésén 16 gólt lőtt és kiosztott 10 asszisztot. Rendkívül érett játékot mutatott be, amikor pályán volt, óriási hatást gyakorolt saját csapata teljesítményére és a végeredmény kialakulására.
Egy nappal az ő kilencedik születésnapja előtt nyert először Bajnokok Ligáját jelenlegi mestere, Pep Guardiola a Barcelonával, még 2009-ben. Fodent teljesen magával ragadta Guardiola akkori csapata, és az iránta érzett csodálata azóta is folytatódik, pláne, hogy már egészen fiatal kora óta a katalán szakember irányítása alatt játszik, és ebben a szezonban a City kulcsfontosságú tagjává vált.
Premier League
Guardiola zseniális változtatásai vezették újra a csúcsra a Cityt
13/05/2021 19:18
"Mindenki tudja, hogy ő a valaha volt egyik legjobb edző. Tehát az irányítása alatt játszani nagyon különleges. Szereti hátulról kezdve felépíteni a támadásokat, és gyönyörű futballt játszatni a csapatával. Ez pedig nagyon is megfelel a stílusomnak, és örülök, hogy továbbra is vele dolgozhatok, és tovább fejlődhetek. Amikor gyerekként a Barcelonát néztem, hihetetlen élmény volt. A mód, ahogy összeállította a csapatot, ahogyan játszották az egy-, kétérintős futballjukat, elképesztő volt." - mondta Foden, aki egy nappal a 21. születésnapja után, szombaton a Bajnokok Ligája portói döntőjében fog szerepelni a Manchester Cityvel a Chelsea ellen.
Amiről 2009-ben még csak nem is álmodhatott a szédületesen tehetséges angol srác, azóta valósággá vált, Pep lett a trénere, aki világklasszist farag belőle, az egyszer biztos az eddig látottak alapján.
"Soha nem gondoltam volna, hogy valamikor ő lesz az edzőm. Nagyon szerencsésnek érzem magam. Csak arra emlékszem, hogy miközben felnőttem, évekig a Barca uralkodott a fociban, mindent megnyerve. Mindig apámmal néztem őket, és arra gondoltam: 'Wow! Micsoda csapat ez és milyen edzőjük van!’ Megpróbált ilyen focit hozni ide is, és úgy tűnik, hogy működik. A Barcelona játékosai nagy szerepet játszottak a karrieremben, figyeltem őket fiatalabb koromban, és ez most is segít, hogy az a menedzser van itt, aki akkor őket irányította. Megértettem, hogyan játszik és hogyan akar játszani. Ez sokat segített." – tette hozzá a City hatszoros angol válogatott balszélsője.
Foden a Manchester City akadémiájának neveltje, akit a klub és Guardiola is gondosan kezelt az elmúlt négy szezonban. Bár volt olyan időszak, amikor maga a futballista és az újságírók is kifogásolták azt a kevés játéklehetőséget, amiket akkor kapott Peptől. Főleg azok után, hogy Guardiola azt nyilatkozta, hogy nem Messi a legtehetségesebb játékos, akit valaha edzett, hanem bizony Foden.

Foden Guardiolához rohan ünnepelni

Fotó: Getty Images

De úgy tűnik, hogy neki volt igaza, mert a pedagógiája hatott, tanítványa varázsolt idén a pályán, mindössze 20 esztendősen. Addig fokozatosan építették be az első csapat keretébe, és csak az elmúlt két évben kezdett el rendszeresen szerepelni, és azóta pedig egyre többször kiharcolta a helyét a kezdőcsapatban.
Pedig előfordult, hogy fejlődése érdekében néhány negyedévben felvetődött, hogy kölcsönadásra kellene törekednie esetében a tapasztalatok megszerzése érdekében, de úgy döntött, hogy türelmes marad, inkább Guardiola alatt edz, és várja az esélyét. Úgy tűnik, jól tette.
"Nem sok velem egykorú fiatal játszhat ilyen szintű csapatban. Sokan panaszkodtak a játékpercekre és más dolgokra, de ebbe a csapatba, amelyben korábban és most is rengeteg a minőségi játékos, nagyon nehéz volt bekerülni. Hittem magamban és bíztam a menedzserben. Ez az év nagyon jól alakult számomra, sokat játszottam. Mindenképpen azt mondanám, hogy megtérültek az eddigiek" – zárta nyilatkozatát Foden, aki győztes gólokat szerzett a Borussia Dortmund elleni negyeddöntő mindkét meccsén.
via Sky Sports
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Champions League
A MU korábbi klasszisa szerint a City középpályása a világ legjobb formában lévő fiatal focistája
05/05/2021 18:03
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23