Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jön a téli szünet a Premier League-ben, de a karácsonyi fordulót megtartják

Eurosport
Eurosport

Publikálva 08/06/2018 - 14:10 GMT+2

2020-tól az angolok is pihenhetnek.

Fotó: Eurosport

Az angol labdarúgó-szövetség (FA) bejelentette, hogy a 2019/2020-as idénytől kezdve a Premier League-ben is tartanak téli szünetet.

Miközben a Premier League kétségtelenül a legeladhatóbb és legjövedelmezőbb európai topbajnoksággá nőtte ki magát, több elemzés is rámutatott arra, hogy a megterhelő versenynaptár hátrányos helyzetbe hozza az angol klubokat az európai élcsapatokkal szemben. A legnagyobb kritika a karácsony előtti meccsdömpinget érte.
A Leicester City mindenki másnál többet szív karácsonykor | HosszabbításAz angol labdarúgó-bajnokság első 11 fordulóját 87 nap alatt bonyolították le. Ezzel szemben a második 11 fordulóra csupán 47 napot kapnak a csapatok. Mindez főleg a kemény, december végi programnak köszönhető, ahol 10-12 nap leforgása alatt négy fordulót is lebonyolítanak.
Ez az időszak azonban a szurkolók körében kifejezetten népszerűnek számít, különösen a karácsonyi forduló. Mivel az ünnepek környékén nem nagyon akad más alternatíva (sport is alig van a tévében), ezért a szokottnál sokkal nagyobb figyelem irányul ilyenkor az angol focira. Ez nyilván a bevételben is megnyilvánult,
ezért az a lehetőség fel sem merült, hogy az ünnepi fordulókhoz hozzányúljanak.

Februárban lesz a szünet

Az FA közleményéből kiderül, a karácsonyi mérkőzések továbbra is benne lesznek a naptárban, februárban viszont kapnak két hét szünetet a csapatok. Ebben az időszakban sem áll le teljesen a Premier League, mindegyik héten rendeznek öt-öt mérkőzést, vagyis lényegében az egyik fordulót két hét alatt fogják lebonyolítani.
A változtatás nem csak az angol bajnokságot, de az FA Kupát is érinti. Az ötödik fordulót a hét közepére tolták át, emellett döntetlen esetén nem lesznek visszavágók - sokan emiatt is panaszkodtak -, hanem hosszabbítással, majd tizenegyespárbajjal döntik el a továbbjutást. Idén a negyeddöntőktől kezdve már ezt a formulát alkalmazták.  
Martin Glenn, az FA vezérigazgatója elmondta, fontos nap ez az angol foci számára, és a mostani döntésből a klubok és az ország is profitálhat. "Megtaláltuk a módját annak, hogy a játékosok megkapják szezon közben a szünetet, miközben a szeretett karácsonyi program is a helyén maradt" - nyilatkozta.
A döntés csak a Premier League-re vonatkozik, az alacsonyabb osztályokban marad továbbra is a zsúfolt versenynaptár. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés