Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Messi és Párizs: válás és fiaskó

Szabó Christophe

Frissítve 04/05/2023 - 11:58 GMT+2

Lionel Messi a minap engedély nélkül hagyta el a francia fővárost, és utazott el Szaúd-Arábiába. A hír láttán a Paris Saint-Germain vezetősége két hétre felfüggesztette az argentint. Sajtóértesülések szerint pedig a szezon végeztével megválnak útjaik.

Lionel Messi

Fotó: Getty Images

Az idénynek még nincs is vége, de Párizsban alig várják, hogy véget érjen a szezon.

A Paris Saint-Germain annak ellenére, hogy vezeti a bajnokságot, még nem érte el, hogy matematikailag is bajnok legyen, legutóbb pedig a Lorient-tól kaptak ki 3-1-re hazai pályán, legutóbb pedig Lionel Messi ment el úgy a fővárosból, hogy nem kért előtte eltávot.
A “Messi-klán” szerint többször is el kellett halasztani a szaúd-arábiai kiruccanást és korábban engedélyt is kértek a párizsi vezetőktől – más kérdés, hogy ezt nem kapta meg, és ennek ellenére mégis ellátogatott a Perzsa-öbölbe.
Mint ismert, Lionel Messi Szaúd-Arábia turisztikai nagykövete, amiért 30 millió eurót kap évente. A szerződése értelmében Messinek a szezon ezen időszakában el kell látogatnia az országba, és valószínűleg úgy értékelte, hogy épp most nyílt rá lehetősége: amikor a klub már kiesett a Bajnokok Ligájából, de még éppen kényelmes előnyből vezeti a bajnokságot (5 pont az előnyük az Olympique Marseille előtt 5 fordulóval a vége előtt).
Miután Messi kedd délelőtt kirakott egy képet az Instagram fiókjára, hogy éppen hol tartózkodik, a PSG vezetése szinte azonnal reagált: első körben két hétre felfüggesztette a munkavégzés alól, ezalatt Messi a bérét sem kapja meg és az edzésekre sem látogathat el. Szerda reggel pedig a L’Equipe több újságírójának egybehangzó véleménye szerint is Messi távozni fog a fővárosból. A párizsi kaland eredetileg 3 évig tartott volna: az argentin 2+1 éves szerződést kötött a klubbal 2021 nyarán, ami az idei szezon végén jár volna le. Az opcionális +1 évet viszont nem fogja lehívni a párizsi klub.
Messi rocksztárként érkezett a francia fővárosba, miután a Barcelona pénzügyi nehézségekre hivatkozva nem tudta megtartani magánál és a piacon csak a PSG volt képes vállalni a bérét. Párizsban elit hármast kellett volna alkotnia Neymarral és Kylian Mbappéval, ám mind sportszakmailag, mind eredményességben is alulmaradt a várakozásoktól.
picture

Lionel Messi

Fotó: Getty Images

Messi az első szezonjában – új országban, új városban, új csapatban – meglehetősen gyenge számokat hozott: a bajnokságban mindössze 6 gólig jutott és bár 14 gólpasszt kiosztott, ezek a mutatók messze elmaradtak a korábbi barcelonai szezonjaitól. Messi kezdetben nehezen találta a ritmust, a csapatban jellemzően a jobbszélről (a kaputól messzebb) kellett indítania a támadásokat és nem mindig egészült ki jól a szintén sokat cselező és a labdát magához kérő Neymarral vagy a csatárként és szélsőként is egyszerre bevethető Mbappéval. Messi labda nélkül ráadásul – korára való tekintettel, energia-takarékossági megfontolásból – egyáltalán nem védekezik, ami szintén nem tudott ellensúlyozni a csapat.
A második szezonja sokkal meggyőzőbben indult. Messi a novemberi katari Világbajnokság előtt már közel annyi gólt szerzett, mint az előző szezonjában összesen, érezhetően jobban forgott körülötte a csapat és a motivációja is jobban megmutatkozott. December végén aztán karrierjének utolsó puzzle-darabját, a világbajnokságot is megnyerte az argentin válogatottal.
Azóta viszont Messi árnyéka önmagának. A Bajnokok Ligája kieséses szakaszában szinte láthatatlan volt és nem tett jót az sem, hogy edzője, Christophe Galtier rasszista-botrányba keveredett, a játékosok pedig a BL-kiesés után szinte elengedték fejben a szezont. Az idénynek ugyanakkor még nincs vége, és ahogy a klub elnöke, Nasszer El-Khelaifi korábban kijelentette: “Nem akartunk több flashy, bling-blinget, a csillámpornak vége van. Olyan játékosokat akarunk, akik szeretik a klubot, akik szeretnek küzdeni, nyerni.”
Az elmúlt hónapokban szó volt arról, hogy Messi szerződését meg akarják hosszabbítani Párizsban. A sportszakmai dilemmán túl nem kérdés, hogy az argentin világbajnoknak komoly marketing értéke van és a Párizsiak ki akarták futtatni a szerződését addig, amíg lehetett. “Szeretném megtartani ebben a projektben, nem tagadom. Beszélgetünk róla, hogy elérjük ezen célunkat.” – mondta Luis Campos, a PSG szakmai igazgatója. Mostanra viszont úgy néz ki, a klub bezárta az ajtót.
Messi a párizsi közönséggel sem alakított ki igazán mély köteléket. Az első füttyszók már a tavalyi Real Madrid elleni BL-kiesés idején felröppentek, az egyik legnagyobb párizsi szurkolói csoport, a Collectif Ultras Paris pedig nemrég kifogásolta, hogy Messi soha nem jön ki üdvözölni őket a meccsek után.
picture

Lionel Messi naraził się władzom PSG

Fotó: Getty Images

A szakítás ugyanakkor középtávon megoldhatja a párizsiak bajait. A PSG-nek – katari olajpénz ide vagy oda – nem volt pénzügyi mozgástere amiatt, hogy Kylian Mbappé és Lionel Messi is közel heti 1,5 millió eurót keresnek és Neymarral együtt iszonyatos bérterhet jelentenek a klub könyveiben. A PSG kerete emiatt nem tudott bővülni, a szakmai mozgástér pedig a legjobb sportigazgató előtt is rendkívül beszűkült. Messi távozásával a PSG aktívabb lehet a piacon és rámehet olyan profilokra, amelyet most kínosan hiányoznak a keretből.
Messi jövője egyelőre nem ismert, de minden jel arra mutat, hogy a Barcelonánál fogja folytatni jövőre. A klub elnöke, Joan Laporta és edzője, Xavi is komoly udvarlási köröket futott az elmúlt hetekben, mellyel azt üzenték Messinek: szívesen várják haza. Más kérdés, hogy a Barcelonának lesz-e pénze kifizetni a tetemes bérét, vagy a játékos engedni fog-e belőle, valamint további kérdés, hogy a spanyol liga engedélyezni fogja-e az ügyletet.
Messi előtt további opció lehet a David Beckham által vezetett Inter Miami, valamint a Szaúd-Arábiai szál, ahol az Al-Nassr már januárban szerződtetett egy másik korábbi világklasszist, Cristiano Ronaldót. Egy képzeletbeli poszteren meglehetősen szépen (és valahol furcsán) mutatna, ha Lionel Messivel egy csapatban játszanának.
picture

Lionel Messi à Paris, une image bientôt passée

Fotó: Getty Images

Messi párizsi időszaka nem lesz egy szép emlék. Kevés igazán markáns pillanata adatott meg az ott töltött 2 éve alatt, és nemzetközi csillogásra sem futotta. Mindez nem vesz el abból, hogy Lionel Messi a sportág egyik legendája, aki a legutóbbi Világbajnoksággal kvázi tökéletes karrierívet zárt be. A világon sokan istenként tisztelik Messit. Legfeljebb Párizsban nem kerül be a helyi halhatatlanok csarnokába.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés