Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Miért lett izgalmas a hajrá a francia bajnokságban?

Szabó Christophe

Publikálva 24/04/2021 - 11:22 GMT+2

Öt fordulóval a Ligue 1 vége előtt úgy tűnik, hogy kivételesen az utolsó pillanatig nyitott marad a bajnoki cím sorsa. A célegyenesre ráfordulva érdemes átvenni, mitől alakult ilyen szorosra a mezőny és mi várható a befutóban.

Memphis Depay (Lyon), Wissam Ben Yedder (Monaco), Mike Maignan (Lille), Kylian Mbappé (PSG)

Fotó: Eurosport

A célegyenesre ráfordulva érdemes átvenni, mitől alakult ilyen szorosra a mezőny és mi várható a befutóban.

Stopper indul: a május 23-i utolsó fordulóig öt fordulót fognak játszani a francia bajnokságban, és olyannyira szoros a verseny, hogy rendkívül nehéz megjósolni, ki fog befutni győztesként. 33 forduló után így festünk:
  • Lille - 70 pont (+34)
  • PSG - 69 pont (+49)
  • Monaco - 68 pont (+32)
  • Lyon - 67 pont (+33)
A Ligue 1 megítélésének kimondottan jót tesz, hogy ilyen kompetitíven alakul a mezőny, elvégre megszokhattuk, hogy 4-5 fordulóval a vége előtt a Paris Saint-Germain akkora előnyt halmoz fel, amit képtelenség behozni. Most viszont egészen máshogy alakult a szezon.

A PSG rettenetes rajtot vett és sokat bukott a közvetlen riválisai ellen

2021 tavaszán úgy tűnik, mintha egy másfél éve tartó szezon végjátszmájában lennénk. Hasonlóan érezhet a PSG is, mely tavaly augusztus végén úgy játszotta le a koronavírus-járvány miatt átszabott Bajnokok Ligája-döntőt, hogy közben már elindult a francia bajnokság.
Az elveszített döntőt követően a csapatnak csak egy megkurtított alapozásra futotta, a bajt pedig csak tetézte, hogy többen is koronavírusosak lettek a felgyorsított nyaralás alatt. A BL-vereség okozta rosszkedvnek és a szétbomlott keretnek megfelelően a PSG pocsékul rajtolt: első két mérkőzésén rögtön benyeltek egy 1-0-ás vereség a Lens-tól, majd közvetlenül utána az 5 kiállítással végződő Le Classique-ban is kikaptak a Marseille-től.
A rossz rajt még nem magyaráz mindent. Párizsban eddig megszokott volt, hogy a közvetlen ellenfeleiket egy kézzel is távol tartják maguktól, idén viszont kettővel sem ment. A Lille ellen egy döntetlenre és egy győzelemre futotta (0-0, 3-0), egy vereség és egy győzelem jött össze a Lyon ellen (0-1, 2-4), a Monacótól viszont két zakót is kaptak (3-2, 0-2). A megszerezhető 18 pontból ez mindössze 7 pontot jelent, amihez hozzájönnek az első fordulók vereségei néhány BL-meccs utáni leeresztés (Nantes, Lorient).

A Lyon, Lille és Monaco sokat fejlődtek tavaly óta

A PSG riválisaira egyaránt érvényes, hogy látványosan jobban teljesítenek, mint az előző idényben. Féltávnál még a Olympique Lyonnais volt az őszi bajnok, mely a Lille-lel fej-fej mellett haladt az élen.
Tavaly a koronavírus miatt 28 forduló után félbeszakított szezonban a csapatok a következő pontszámokkal zártak:
  • PSG (68 pont - 65 elvárt pont)
  • Lille (49 pont - 47 elvárt pont)
  • Lyon (40 pont - 46 elvárt pont)
  • Monaco (40 pont - 42 elvárt pont).
Idén 28 forduló után már így álltak a csapatok:
  • PSG (60 pont - 57 elvárt pont)
  • Lille (62 pont - 53 elvárt pont)
  • Lyon (59 pont - 61 elvárt pont)
  • Monaco (55 pont - 51 elvárt pont)
Könnyen kiolvasható, hogy mindegyik kihívó jelentős formajavuláson esett át: a táv háromnegyedénél a Lille 13-mal, a Lyon közel 20-szal, a Monaco pedig 15 ponttal szerzett többet, mint tavaly ugyanannyi mérkőzés alatt. A helyzeteiket súlyozó elvárt pontok modellje alapján pedig ez nem a véletlenen múlt: nemcsak a pontszámuk, de a játékuk minősége is javult.

Lille-ben közben beütött a fáradtság

A Lille sokáig úgy tűnt, hogy meglepetést okozhat. Nemcsak, hogy sikerrel vették Victor Osimhen távozását, de a pótláson túl a csapat teljesítménye is felértékelődött.
A tavaszi blokkra azonban mintha elfogyott volna az üzemanyag. Ha megnézzük a legtöbbet alkalmazott játékosokat (kapusokat nem tekintve), a következő sorrendet kapjuk a teljes mezőnyből:
  • Sven Botman (Lille), 2861 perc
  • José Fonte (Lille), 2830 perc
  • Jonathan Bamba (Lille), 2698 perc
  • Aurélien Tchouameni (Monaco), 2623 perc
  • Benjamin André (Lille), 2599 perc
  • Memphis Depay (Lyon), 2572 perc
  • Benoit Badiashile (Monaco), 2543 perc
  • Léo Dubois (Lyon), 2541 perc
A baj csak az, hogy az összes feltüntetett lille-i játékos kulcsszereplőnek számít a saját csapatában.
Botman és Fonte a védelem pillérei, Bamba pedig 6 góljával és 9 asszisztjával a csapat találatainak 27%-ért felel. Benjamin André emellett a csapat egyik legfontosabb fogaskereke: a bajnokságban a 2. azon játékosok között, akik a legtöbbet játsszák fel a támadóharmadba a labdát (186) és 5. a legtöbb progresszív passzban (160). Védekezésben megkerülhetetlen: a 2. legtöbb nyomást gyakorló játékos (618) és a harmadik legtöbbet becsúszó (103) és azokat megnyerő játékosok (80) rangsorában. André nélkül egyszerűen nincs se védekezés, se támadás – az árát viszont most isszák meg azáltal, hogy csapágyasra használták.
A Lille ennek megfelelően regresszál, Az elmúlt 13 fordulóban elérhető 39 pontból mindössze 19-et szereztek, miközben az azt megelőző 13-ban 31-et.
picture

Benjamin André

Fotó: AFP

Túl fegyelmezetlen és nem elég hatékony a Lyon

A Lyon idén európai sorozat nélkül vágott neki az idénynek, ami kimondottan a javukra vált. Rudi Garcia csapata jobban az erősségeire játszott és a támadó részlegük kivirult. A Lyon mutatja jelenleg is a legtöbb lövést a bajnokságban – a gond csak az, hogy azokból viszonylag kevés végződik góllal.
Látványosan magas mind a helyzeteik minőségéből elért elvárt gól (xG), mind az elvárt pont mutatójuk (xPTS), ugyanakkor a tényleges gólok és pontok is elmaradnak ezektől. Féltávnál az összesített helyzeteik alapján 8 ponttal előrébb kellett volna járniuk, vagyis a sok helyzet ellenére a Lyon nehezen tudja konkretizálni a helyzeteit.
Mindemellett a fair-play táblán is érdekes tendencia rajzolódik ki. A Lyon ugyanis 17. a sárga lapok összesítésében, a dupla sárgákban viszont már a 6. helyen zárnak. Az azonnal kiosztott, direkt piros lapok esetében már a 4-ek a mezőnyben. Jobban megnézve az egyes meccseket, ahol nem tudtak nyerni, több vereség vagy döntetlen is becsúszott, ahol piros lap is hátráltatta a csapatot: ez történt a Monaco, a Marseille, a Brest, a Lens, a PSG, a Montpellier és a Lille ellen is.

Lendületben a pontrúgásban gyilkos Monaco

A végére maradjon a legizgalmasabb és talán a legnagyobb meglepetés hordozó csapat. A Monaco a tavalyi naptári év végén hatodikként fordult, 2021-ben viszont bajnoknak számítana. Az első 17 forduló alatt 27 pontot szereztek, 2021-ben viszont már 41-et. Összehasonlításképp: 2021-ben a PSG és a Lille is 34-nél, a Lyon pedig 31 pontnál tart.
A lendület vitathatatlan, amit részben a Niko Kovac vezetőedző által meglépett szerkezetváltással és emberválasztással lehet magyarázni. A Monaco játéka idén erősen támaszkodott a magas védelmi vonalra és az ellenfél védőharmadában gyakorolt letámadásra, amit sokáig nem sikerült megfelelően koordinálni. A hátsó védőpáros, Benoit Badiashile és Axel Disasi olykor vagy túl alacsonyan, vagy túl magasan tartották a védvonalat, ami hosszában széthúzta a csapatot és az ellenfeleknek tálcán kínálta a bejátszható területeket.
Kovac ezért egy kritikus időszakban (tavaly decemberben zsinórban 3 vereséget nyeltek be) behozta a koránál és tapasztalatánál fogva rutinosabb Guillermo Maripánt a védelembe, aki mind a labdás, mind a labda nélküli játékban megbízhatóbban teljesített, miközben a háromvédős játékrendszerük is szélesítette a taktikai fegyvertárukat.
A Monaco feszesebb játékát jól kiegészíti, hogy irtózatosan erősek a pontrúgásokban. A másik Kovac testvér, Robert által felkészített szabadrúgás variációknak köszönhetően már 19 gólt szereztek tartanak a bajnokságban, ami brutális szám: a közvetlen ellenfelek (PSG – 6, Lyon – 8, Lille – 7) a kanyarban sincsenek. Nem elhanyagolható az sem, hogy idén 11 góljuk tizenegyesből született, amit szintén magas hatékonysággal értékesítenek.
picture

Guillermo Maripan (Monaco)

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés