A francia bajnokságban

őszi bajnok

lett Olympique Lyonnais. Könnyített naptár, botladozó PSG, egy középpályás maestro és egy flottul működő támadó hármas – megnéztük, mi áll a meggyőző teljesítmény mögött és mennyire tarthat ki a lendület tavasszal.


Amióta 2011-ben a katari befektető monumentális hátszéllel megjelent Párizsban, minden évben az a kérdés a francia bajnokságban, hogy ki lesz a Ligue 1 második helyezettje. Az elmúlt 10 évben csak a Montpellier és az AS Monaco lettek a szabály erősíti kivételek.
Az idei szezon viszont más.
Labdarúgás
Axel Witsel az Atleticóban folytatja
34 PERCE
Azt, hogy ez egy szokatlan idény lesz, akkor lehetett sejteni, amikor a Paris Saint-Germain játékosainak egy részéről kiderült, hogy a Bajnokok Ligája Final 8 döntője után elkapták a koronavírust egy ibizai nyaraláson. Szezonjuk tele van dadogós meccsekkel, Thomas Tuchel csapata el is vesztette az első két bajnokiját, az újonnan érkezőknek nem maradt idejük beépülni, december végére pedig már Mauricio Pochettino vette át a gyeplőt.
Ennek egyik nyertese lett most az Olympique Lyonnais.
A bajnoki táv felénél, 19 forduló után 40 ponttal vezetik a bajnokságot: 39 gólt rúgtak, mindössze 18-at kaptak, miközben a haladóbb statisztikai mutatóik alapján még jobban is állhatnának: 43,92 xG-vel még van is pufferjük támadásban, 17,4 xGA-val nagyjából ott tartanak védekezésben, ahol kellene és 42,28 xPTS-sel még több pontot is szerezhettek volna, mint eddig.
A Lyon eredménye mögött nincs szemfényvesztés vagy túlzott szerencse.
A szezonjuk nekik sem sikerült fényesen, ugyanakkor menet közben kiegyenesedtek és a 4. forduló óta veretlenek.

Több idő magukra


Fontos leszögezni, hogy ennek hátterében nem kizárólag a PSG botlatdozása áll. A fényes lyoni ősz egyik legfontosabb tényezője, hogy a csapat könnyedebb naptárral vágott neki ennek a szezonnak. A tavaly félbehagyott francia bajnokságban a 7. helyen végeztek, ezért idén nem jutottak ki se a Bajnokok Ligájába, se az Európa Ligába (ez alapjáraton mínusz 6 meccs). Franciaországban ráadásul idéntől megszüntették a Ligakupát, melyre az élvonalbeli csapatok december tájékán szoktak becsatlakozni.
A naptárnak kettős hozadéka van: Lyonban rosszul élték meg, hogy 1997 óta először nem szerepelhetnek európai sorozatban, a keret ugyanakkor rendelkezik olyan minőséggel, ami alapján feltételezni lehetne, hogy legalább egy Európa Ligában szerepeljenek, a kettő közti „törés” pedig motivációs többletet ad, hogy visszakapaszkodjanak az európai élbolyba. A másik fontos tényező, hogy a naptár lehetővé teszi, hogy az edzések java ne pusztán regeneráló gyakorlatokból álljon, hanem több felkészülési és taktikai munkát tudjanak elvégezni. 

Ezt a középpályát bárki megirigyelheti


A lendület másik oka egyetlen névben is összefoglalható: Lucas Paqueta. Az AC Milantól kölcsön + 20 millió eurós vételi opcióval elhozott brazil középpályás egy csapásra a Lyon középpályájának mindenese lett. Egyaránt hasznos labdával és anélkül: bal lábával érdekes passzopciókat lát meg, tud második hullámban érkezni a támadásoknál, jó nyomástűrő képességgel rendelkezik és a pálya minden zónájában képes felbukkanni. Nincsenek ugyan kiugróan magas számai – leszámítva, hogy sokat faultolják és maga is sok szabálytalanságot követ el – mégis a csapat egyik erőműve lett. Thiago Mendessel és Bruno Guimaraes-zsel a Lyon „brazil gang”-ját alkotják, akik egymással szinte felcserélhetőek: bármelyikük tud 6-ost és 8-ast is játszani, adott esetben 10-es szerepkörben is tudnak érvényesülni.
Paqueta jobboldai nyolcasként még több védőmunkát vállal, mint a balon szereplő Houssem Aouar, akivel remekül érzik egymást. Ha hozzátesszük, hogy a kispadon még ott van az akadémiáról felhozott és a Final 8 során berobbanó Maxence Caqueret,
nem túlzás azt állítani, hogy a Lyon rendelkezik az egyik legtechnikásabb középpályával Európában.
A vezetőedző Rudi Garcia érdemeit sem szabad elvitatni. A csapat a Final 8 során még egy 3-5-2-es felállási formában állt fel, ahol kiemelt szerep jutott a szárnyvédőknek és a beadásoknak. Garcia azonban csavart egyet a szezon elején és visszatért a négyvédős játékrendszerhez, melyben a bal hátvéddé vedlő Maxwell Cornet és a jobbhátvéd Léo Dubois jobban érvényesülnek, mert egyiküknek sem kell gályáznia a vonal mellett. Mivel nem számítanak a beadások szakértőiének, így ez a játékelem sem képezi a Lyon játékának jelentős hányadát.
A 4-3-3-as felállás több dolgot tesz lehetővé. Aouar és Paqueta uralhatják a pálya belső területeit a két középpályás 8-asként, mellettük Thiago Mendes 6-osként lejjebb helyezkedik középpályás társainál, ezzel kényszerítőkre / háromszögelésekre tud vállalkozni (ebben a szerepkörben játszott Lille-ben Marcelo Bielsa alatt). Mindezek mellett az egyik legjobb támadó hármasnak tudnak teret hagyni, ahol a szerepköröket remekül váltogatja egymás között Tino Kadewere, Karl Toko-Ekambi és Memphis Depay.

Nehéztüzérség elől

A zimbabwei Kadewerét a klub még egy éve vásárolt meg 10 millió euróért a másodosztályú Le Havre-tól és kölcsönben ott hagyott egy fél évre. Kezdetben úgy tűnhetett, hogy egy klasszikus ékcsatár lesz, aki Moussa Dembélé pótlására érkezett és aki a belső védőket lekötve fogja várni a felíveléseket és beadásokat. Ehhez képest Lyonban merőben más szerepkörben találta magát, mint a Le Havre-ban.
Középen ugyanis Mephis Depay tartózkodik, de csak kezdetben: középről indul, de legtöbbször visszalép a középpályára labdákat felvenni, Kadewere pedig – Toko-Ekambihoz hasonlóan – inkább a mélységet keresi. A számok is bizonyítják:
Depay 11, Toko-Ekambi 9, Kadewere pedig már 7 gólnál tart. Együtt hárman a Lyon idei góljainak 70%-ért felelnek.
A kérdés már csak az, hogy kitarthat-e a lendület a szezon végéig.
A lazább naptár feltétlenül mellettük szól és a teljesítmény-mutatókból sem várható jelentős visszaesés. Bizonyos értelemben sem Memphis Depay, sem Houssem Aouar nem játszik világklasszis szinten hétről-hétre, ezért bennük is ott rejlik, hogy pár fokkal feljebb tornásszák magukat a következő hetekben. A legnagyobb joker, a 17 éves saját nevelésű Rayan Cherki egyelőre csak csereként kerül bevetésre, de bármikor benne van, hogy eldönt egy-egy döntetlen szagú meccset a csapat javára. Rendszer-szinten úgy tűnik, mindenkinek megvan a feladata, amiben a legjobban tud érvényesülni.
Önmagukon túlmutat, hogy konkurencia mire lesz képes. Mauricio Pochettino még tapogatózik a PSG-nél és vár rájuk egy tavaszi Bajnokok Ligája-sorozat. A Lille szolíd, kompakt csapat látszatát kelti, akikben talán – látva az eddig elvesztett meccseiket – több a hibalehetőség. A Lyonnak nem kizárólag magában kell keresnie a bajnoki cím lehetőségét. Ha ebben a ritmusban folytatják és a versenytársak nem kapják el a fonalat, fontos helyük lesz a végső elszámolásnál.
UEFA Bajnokok Ligája
Nem bírt kazah ellenfelével a Fradi az odavágón
EGY ÓRÁJA
La Liga Santander
Az első dominók már ledőltek, a Barcelona számára azonban most kezdődik a nyár nehezebb része
EGY ÓRÁJA