Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ha Zidane 2005-ben nem gondolja meg magát, Real bajnoki cím sem lenne

Eurosport
Eurosport

Publikálva 17/07/2020 - 12:27 GMT+2

Zinedine Zidane ismét bizonyítja: ő a cselkirály. A pályán és a való életben is.

Fotó: Eurosport

Zinedine Zidane ismét bizonyítja: ő a cselkirály. A pályán és a való életben is.

Képzeljük el, hogy a legnagyobb francia sportnapilap 2005 április elsejei címlapja csak egy béna tréfa maradt volna. A lapon Zinedine Zidane látható, francia mezben, ahogy épp a csapatkapitányi karszalagját igazgatja, felette a felirat:
És ha visszajönne?
Zidane akkor már több hónapja visszavonult a francia válogatottól. 2004-ben még lenyomott egy kiemelkedő pillanatokkal tűzdelt, teljesítményre viszont közepesnek mondható Európa bajnokságot. Vele együtt úgy tűnt, a 1998-ban világbajnok generáció pillérei is kifutották magukat: Zidane mellett visszavonult Marcel Desailly, Bixente Lizarazu, Lilian Thuram és Claude Makélélé is. Zidane ekkor 33 éves, a Real Madridban már az utolsó meccseit játssza.
Három hónappal később Zidane visszatért
Nem akarok Zorro lenni, nem akarok hősként tetszelegni.
- mondta Zidane a bejelentésen, ahol maga mellett Thuram és Makélélé alkotói szabadágról való visszajövetelét is megerősítette. Később a reménytelennek tűnő világbajnoki selejtező csoportból (4 meccsel a vége előtt a 4. helyen álltak Írország, Svájc és Izrael mögött) továbbjutottak. A rá következő évben a döntőig jutnak, ahol tudjuk, mi lett a történet vége.
Zidane tegnap elnyert bajnoki címe a Real Madriddal új bizonyítéka annak, hogy senki nem tud úgy visszatérni, ahogy ő. Amikor azt hinnénk, a dolgok az egyik irányba tartanak, Zidane egy testcsellel egy másik utat választ. Mi pedig ott maradunk, meglepve, de mégis magától értetődően.
picture

realmadrid.jpg

Fotó: Eurosport

Ide, oda, amoda

Hogy Zidane mekkora hős, persze vitatható. A hősök egyedül fordítják meg a világ kerekét, mindent a vállukra vesznek és varázserejükkel győzik le a soron következő ellenfelet. Zidane nem tett csodát, nem ő játszott, nem lövellt ki villámokat a kezeiből. Csupán rendet rakott, lenyugtatta a kedélyeket és visszaterelte a Real Madridot a siker vágányaira.
Mekkora csel volt visszatérnie 2019 márciusában, miután teljes pompájában, 3 Bajnokok Ligája-címmel távozott a Real Madridtól? A kritikák szerint akkor Zidane két okból döntött úgy, ahogy - amellett, hogy maga azt állította, pihenni szeretne a kimerítő évek munkája után. Az egyik, hogy pontosan felmérte, Cristiano Ronaldo távozása után egy átmeneti év vár a Real Madridra. A másik, hogy a 2018-as világbajnoki torna után a francia válogatott szövetségi kapitányának sorsa is megpecsételődhet. Didier Deschamps a végső győzelemmel viszont bebetonozta magát 2022-ig, így Zidane-nak az az ajtó bezárult.
Lesznek, akiknek a Zidane edzői kvalitásairól megfogalmazott kételyeiket a tegnapi bajnoki cím sem fogja eloszlatni. Lehet, hogy a zilált Barcelonának és gyenge versenykörnyezetnek fogják tulajdonítani az okokat. A Real Madrid tagadhatatlanul kapott pár lökést a bíróktól is, de ezt a számla nem 90 perc, hanem 37 forduló után került az asztalra.
picture

real.jpg

Fotó: Eurosport

Zidane-ról továbbra sem tudjuk, hogyan teljesítene egy francia középcsapat kispadján, de azt tudjuk, milyen, amikor nincs a helyén. A francia válogatott nélküle mélyrepülést vett a selejtezőcsoportjában. A Real Madrid a távozása után alig egy tucat meccset engedett Julien Lopeteguínek, akivel 8 órán át nem szereztek gólt. Később Santiago Solari összerúgta a port Gareth Ballel, Iscóval és Marceloval, hogy a játékosok később személyesen kérjék: egy kevésbé autoriter figura legyen a főnökük az öltözőben.
Amikor 2005-ben megkérdezték Zidane-tól, hogy mi miatt gondolta meg magát, a France Footballnakegy rövid anekdotát mesélt el.
- Az egyik éjszaka, hajnal 3 körül felébredtem és akkor beszéltem valakivel. Ezt eddig senkinek nem mondtam el, még a feleségemnek sem. Ezt itt mondom el először.- Kivel beszélt?- Az utolsó lélegzetemig nem fogom elárulni. Túl nagy hatással volt rám!
Ha Zidane akkor nem fordít a maga sorsán, ki tudja, most mi történt volna Madridban. Talán nem szedte volna ráncba a csapat védelmét, talán nem ösztönözte volna Karim Benzemát, hogy előlépjen a csapat új támadófegyverévé. Talán nem lett volna Ferland Mendy.
Lehet, hogy Zidane pusztán a békeidők vezére. Kérdés, hogy a békeidőket ki idézi elő.
picture

Zidanecartoon.jpg

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés