Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Ha így folytatjuk, a Napolitól is kikapunk" - Messi kőkemény kritikát fogalmazott meg a Barcáról

Eurosport
Eurosport

Publikálva 18/07/2020 - 17:29 GMT+2

Az argentin játékos kijött a sodrából az újabb reménytelen produkciót követően, és nehéz nem egyetérteni vele.

Fotó: Eurosport

Lionel Messi éles kritikát fogalmazott meg a Barcelona játékával kapcsolatban, melyben a teljes klubra kiterjedő önvizsgálatot szorgalmazta. Az argentin játékos frusztrációja érthető: a vezetőségben káosz uralkodik, egyre-másra jönnek a rosszabbnál rosszabb döntések, ebben az idényben pedig a belső konfliktusok is egyre inkább a felszínre törtek.

Egy fantasztikus gól, majd egy sokatmondó legyintés. Egyetlen apró gesztus, amely mégis hűen tükrözi a Barcelona helyzetét, és leginkább azt, amit egy ideje rebesgetnek a sajtóban: Messi egyre növekvő frusztrációját. Az argentin játékos, ha csak teheti, kerüli a nyilvánosságot, interjúkat ritkán ad, leginkább a meccsek előtt és után áll mikrofon elé. Általában próbál visszafogott lenni, nagyon távol áll tőle a zlatani értelemben vett és a maga módján szórakoztató nagyotmondás, hagyja, hogy a játéka beszéljen helyette.
Ezért is érdemes meghallgatni, amikor épp van mondanivalója és azt vállalja is a széles nyilvánosság előtt.
"Nem így szerettük volna befejezni, de ez az eredmény is reprezentálja, hogyan alakult a idényünk" - jelentette ki az Osasuna elleni 2-1-es vereséget követően. "Nagyon hullámzó, nagyon gyenge, alacsony intenzitású csapat voltunk. Sok pontot veszítettünk, ez a mérkőzés keretbe foglalta a szezonunkat. Önkritikusnak kell lennünk, a játékosoktól kezdve a teljes klubig bezárólag. Mi vagyunk a Barca, mindent meg kell nyernünk. Nem figyelhetünk a Madridra. Elvégezte a maga feladatát a Madrid, de sokat segítettünk neki."
"Ha meg szeretnénk nyerni a Bajnokok Ligáját, sokat kell változtatnunk. Mert ha így folytatjuk, a Napoli elleni mérkőzést is el fogjuk veszíteni" - vonta le a tanulságokat az argentin klasszis.
picture

messi-min.jpg

Fotó: Eurosport

Messi egy fordulóval a vége előtt 23 góllal és 20 gólpasszal rendelkezik, ez alapján kijelenthetjük, hogy nem rajta múlt a katalánok címvédése. Épp ellenkezőleg: a legnagyobb káosz közepette elsősorban neki kellett irányt mutatni, amikor épp kisiklani látszott a barcelonai szerelvény. A kisiklást végül csak lelassítani tudta, megakadályozni nem. Hiába váltott edzőt idény közben a Barca, Quique Setien nem bizonyult sikeresebbnek Ernesto Valverdénél, mint ahogyan az igazolások többségével is felsült a klub.
Frenkie de Jong az egyetlen kivétel, de a ragyogó képességű holland középpályás a számára ideálisnál egy sorral feljebb szerepelt, ami a teljesítményén is tükröződött. Antoine Griezmann, Martin Braithwaite, Junior Firpo és a többiek azonban csak arra világítottak rá, mennyire nem képes a katalán klub versenyképes csapatot építeni a világ egyik legjobb játékosa köré. Az eredmény az elmúlt évtized leggyengébb Barcelonája lett, miközben a feladat az lenne, hogy kihozzák a maximumot Messi utolsó éveiből.
Joan Laporta, a klub előző elnöke 2008-ban felismerte, hogy a csapat egy nagyon sikeres ciklus végére ért. Sok hibát követtek el, nem egyet maga az elnök, ami arra késztette, hogy valami újba kezdjen, kijavítsa a múlt tévedéseit. Ennek a döntésnek lett az áldozata Frank Rijkaard, aki két évvel korábban még BL-győzelmet ünnepelhetett a csapattal. Rijkaard szerződéséből még egy szezon lett volna hátra, de az elnök rájött, hogy a változás elkerülhetetlen. Az elhatározás a Real Madridtól elszenvedett 4-1-es vereség után született meg benne.
"Érzelmes pillanat volt. Nehéz volt őt kritizálnom" - ismerte el Laporta a döntést követően. Ma már senki sem vitatja, hogy az volt a helyes döntés. Változásra volt szüksége a Barcelonának, és az elnök - a tanácsadói hatására - úgy döntött, hogy a 19-re húz lapot, és a sikert sikerre halmozó José Mourinho helyett a Barca B-t irányító Pep Guardiolát bízta meg az újjáépítés feladatával. A klub történetének leglátványosabb és legsikeresebb évei következtek, amely során az identitás is megerősödött.
19-re húzott lapot a Barca vezetősége, amikor Mourinho helyett Guardiola lett az edző | EurosportPep Guardiola barcelonai eredményeit két dologgal szokás relativizálni: vagy azt mondják, nem volt nagy kunszt együtt dolgozni a csúcson lévő Messivel, Xavival és Iniestával, vagy arra mutatnak rá, hogy kész csapatot vett át el Fr ank Rijkaardtól. Az, hogy elképesztő tehetségek álltak az edző rendelkezésére, nem képezheti vita tárgyát, az már inkább, mennyire is lehetett csapatnak nevezni a 2008-as Barcát.
Guardiola nem csak a győzelmeket szállította, de a futballt is megváltoztatta, a tiki-taka beépült a köztudatba, közben csúcsra ért a klub híres akadémiája, a La Masia is. Deco és Ronaldinho helyett Messi, Xavi és Andres Iniesta alkotta a csapat gerincét, idővel pedig Sergio Busquets és Pedro is meghatározó játékos lett. Azóta 12 év telt el, és minden jel arra mutat, hogy egy újabb ciklus ér a végéhez. Ezt megelőzően a 2007/08-as idényben, vagyis pont Rijkaard utolsó évében szerzett ennyire kevés győzelmet, pontot és gólt a csapat a La ligában.
Januárban a klub vezetőségének az volt a szándéka Valverde váratlan elküldésével és Setien kinevezésével, hogy egy cruyyfi iskolát képviselő edzővel visszatérjenek a gyökereik felé. Valverde taktikáját túlzottan konzervatívnak és pragmatikusnak találták a klubhoz - nem minden alap nélkül - és a nemzetközi porondon jegyzett csúfos kudarcok is ellene szóltak. Az igazi meglepetés nem is Valverde távozása volt, hanem az időzítés: nyáron ugyanis a defenzív játék és a BL-kudarcok ellenére kitartottak az edző mellett.
Ugyan mi változott meg januárig, ami indokolttá tette ezt a lépést?
Setien eredményesebb és látványosabb játékot ígért, ám mindkét téren kudarcot vallott. Kevés igazán színvonalas meccse volt a Barcának amióta átvette az irányítást, a mutatott játék reménytelensége - és ez nagy szó - még a Tata Martino-érát is alulmúlta. Ezzel együtt igazságtalan lenne az összeomlást az edző számlájára írni, amikor a Barcelona vezetőségében hónapok óta káosz uralkodik, ami nem csak Setien munkájára, de a játékosok teljesítményére is közvetlen hatással volt, gyakran ők maguk is a politikai játszmák eszközévé váltak.
Neymar sikertelen üldözése, a közösségi médiás posztokból kirobbanó Barca-gate, a februári vészigazolás, a fizetéscsökkentés körüli viták - ezekkel mind meg kellett birkózniuk a szezon során a játékosoknak. A karantént követően kiéleződtek ezek a különbségek: miközben a Madrid minden korábbinál egységesebb lett, a Barcelona szétesett. Nem csoda, hogy Messi jövője is kérdésessé vált. Az elnöki székre pályázó Laportét nyilvánvalóan politikai okok vezérelték, amikor a nyilvánosság előtt fejezte ki az argentin távozásával kapcsolatos aggodalmait.
A Barcelona vezetőségében eluralkodott a káosz, gazdasági csőd fenyeget | EurosportVictor Font elnökjelölt szerint erkölcsi hanyatlás közepette gazdasági csőd felé halad az FC Barcelona, amelynek igazgatóságában káosz uralkodik. Victor Font - aki már 2018-ban bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson - a klubtagoknak és a médiának küldött nyílt levelében felidézte: már többször figyelmeztetett, hogy az egyesület viharos időszak felé halad.
Josep Maria Bartomeu pozíciója azonban már korábban meggyengült, februárban a klub vezetőségének egy része a lemondását követelte, nem sokkal később pedig tömegével mondtak le pozícióikról.
Az elnök mind a mai napig hangoztatja, hogy Messi maradni fog a klubnál és a Barcelona aktív lesz az átigazolási piacon, annak ellenére is, hogy az anyagiak terén nem túl rózsás a helyzet. Időről időre felröppennek olyan hírek, miszerint Neymart és Lautaro Martínezt egy átigazolási ablakon belül leigazolná a Barcelona, de a valóság az, hogy a klub anyagi helyzete egyik támadó megszerzését sem teszi lehetővé. Kivéve, ha sikerül egy játékoscserében megállapodni, amire viszont a keret összetétele alapján kevés az esély.
Az, hogy a La Masia-növendékei közül Ansu Fati, Riqui Puig és Ronald Araujo is lehetőséget kapott a felnőtt csapatban, adhatna némi reményt a szurkolóknak, ha nem lettek volna egészen bizarr döntések is. Például az, hogy a húszas évei elején járó, nagy potenciállal rendelkező Arthurt tulajdonképpen egy az egyben elcserélte a klub Miralem Pjanicra, egy képességei csúcsán (még inkább azon túl) lévő klasszisra. Mindezt úgy, hogy a keret egyébként is hemzseg a harmincon felüli játékosoktól, és fiatalításra lenne szükség.
Bartomeu, ahelyett, hogy vállalta volna a felelősséget a rossz döntések miatt, a lehető legszánalmasabb módon a Real Madridot segítő VAR-ra vezette vissza a Királyi Gárda trónfosztását. Luis Suárez - Messihez hasonlóan - ennél sokkal reálisabban értékelte a helyzetet. "Nem a kifogásokat kell keresnünk. Jobban járunk, ha önkritikusak vagyunk és szembenézünk a valósággal." Márpedig a valóság most azt kívánja, hogy a klub vezetősége is önvizsgálatot tartson, és tanuljon a közelmúltban elkövetett hibáiból. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés