Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Real Madrid francia balhátvédjének legutóbbi bombagólja Zidane-t igazolja

Eurosport
Eurosport

Publikálva 14/07/2020 - 15:00 GMT+2

Ferland Mendy legutóbbi bombagólja harci üvöltés: a bajnoki cím úton van Madridba. Zinedine Zidane személyes döntése volt leigazolni a franciát.

Fotó: Eurosport

Miközben a Real Madrid öles léptekkel halad történetének 34. bajnoki címe felé, Ferland Mendy egyre többet hallat magáról. Legutóbb egy lehetetlen góllal hívta fel magára a figyelmet, amin egyedül egy ember nem lepődött meg: Zinédine Zidane.

Tavaly nyáron a Real Madrid egy dilemmával találta szembe magát: mihez kezdjen az utóbbi évek sikerkorszakában meghatározó szerepet kapó balhátvédjével, Marcelóval?
Az utódlás nem egyszerű műfaj. Van, ahol a család kiöregedő tagjait kitessékelik a Tajgetoszra, bizakodva abban, hogy hagyatékul egy kisebb összeg üti markukat. Van, ahol túlzott tiszteletből, vagy félelemből észre sem veszik, hogy időben lépni kellene és későn kapcsolnak - válogatott tornákon a látványos földbeállások szokták ezt jelezni. Akad, ahol folyamatosan kísérleteznek, de a mester nem nevel ki utódot.
Pogba, Mbappé, Haaland - megint újjáépítés jöhet a Real Madridnál? | EurosportTavaly nyáron a Real Madrid rengeteg pénzt költött a keret felfrissítésére, megerősítésére. Az igazolások egy része nem váltotta be a reményeket, másoktól pedig eleve csak hosszabb távon vártak előrelépést. Akárhogy is, a következő átigazolási ablakban is kénytelenek lesznek néhány poszton - elsősorban a támadóknál - erősíteni, ha tartani akarják a lépést az európai elittel.
A Real Madrid ilyen szempontból sokat ült a kérdésen. Évekkel korábban Fabio Coentrao számított másfeledik opciónak: idősebb volt, a rutinjában bízni lehetett, közben viszont Marcelo is elérte a csúcsát. Úgy tűnt, egy ifjú titán, Theo Hernandez lesz majd a következő, de a türelmetlenség és a formaingadozás más utakra sodorta. A helyi svájci bicska, Nacho be tudott tömni különböző lyukat a védelem pontjain, talán pont ez is lett a veszte, hogy nem specializálódott eléggé. Sergio Reguliónról gyakorlatilag soha nem alakult ki az a vélekedés, hogy bármikor is átvehetné a stafétát.
Az évek viszont teltek, Marcelo pedig ha nem is drasztikusan, de elkezdte csökkenteni az utazási magasságát. Ez lett az a pont, amikor a Real Franciaországban nézett körül és 48 millió eurót tett le az asztalra a Lyon balhátvédjéért. Egy évvel később úgy tűnik, a munka beérett.

“Én kérvényeztem a szerződtetését”

Ferland Mendy személyes küldetést csinált abból, hogy Marcelo nyomdokába lépjen. A feladat adott volt: többet kell mutatnia, mint egy egyszerű csere, de nem kell mindent felborítania, mint az elefánt a porcelánboltban. A karanténszünetből való visszatérés óta váltásban játszik Marcelóval, a brazil 4 meccset, Mendy 3-at játszott, részben előbbi sérülése miatt is nyílt lehetőség többet játszani. Tegnap lőtt gólja a rendkívülisége miatt harci kiáltásként hatott: a bajnoki cím úton van Madridba.
"Ez még az első idénye nálunk, látszik, hogy hozza a szintet és ez jó hír nekünk." - veregette vállon magát a Zinedine Zidane. Nem fogta vissza magát Emilio Butragueno sem. "Mendy mélységet adott a csapatnak. Az első félidőben 2-3 irtózatos támadást is vezényelt. Kétség sem férhet hozzá, mennyire bevonódik a csapatmunkába."
Nem volt ez mindig így. Ferland Mendy útja tele van gyerekcsínyekkel, könnyelműségekkel, lázadásokkal. Gyerekkorában ő is a Paris Saint-Germain akadémiáján nevelkedett, annak a korosztálynak volt a tagja, ahol feltűnt Presnel Kimpembe, Kingsley Coman, Kevin Ongenda és Moussa Dembélé.
Egy csípő ín-gyulladás miatt azonban Mendy-nek abba kellett hagynia a labdarúgást. A helyzet annyira súlyos volt, hogy láb amputáció is szóba került. Három hónapig gipszben feküdt. További fél évig gyógytornára kellett járnia. Tolókocsiban élt hosszú hetekig, később megtanult újra járni. Ha mindez nem lett volna elég, a PSG akadémiáján is bezárult az ajtó.
Ferland Mendy 2012 nyarán mindent a nulláról kezdett. Egy amatőr csapathoz kerül Párizs külvárosába, Mantes-la-Jolie-ba, ahol egy év alatt visszanyerte a ritmust és a fizikai készségeit. Felfigyelt rá a Le Havre, ahol 2015-ben megkezdhette profi karrierjét. Két évvel később az Olympique Lyonnais 5 millió euróért happolta el, alig egy évre rá már a francia válogatottban is bemutatkozhatott.
Zidane miatt hagyta el a Real Madridot a világklasszis-jelölt hátvéd | EurosportAchraf Hakimi elhagyta a Real Madridot, és inkább az Internazionaléhoz szerződött, a játékos ügynöke azt állítja, hogy mindennek Zinedine Zidane az oka. A marokkói válogatott hátvéd két szezont töltött kölcsönben a Borussia Dortmundnál úgy, hogy közben a Real Madrid játékosa volt.

Változás egyik napról a másikra

A betegség is komoly fordulat volt az életében, de nem ez formálta át a személyiségét. 2016-ban még a Le Havre játékosaként szobatársával füvezésen kapták, eltiltást kapott, barátját (Dylan Louiserre) később eladták egy másik csapatnak. Az akkor ott játszó Grégoire Puel (az edző Claude Puel fia) így emlékszik vissza az esetre:
"Amikor hazajöttünk, Ferland már nem volt ugyanolyan. Gondolkodnia kellett, a helyes kérdéseket feltenni magának. Kezébe vette a saját sorsát. Az azt követő évben alig ismertem rá. Fizikailag és technikailag is elképesztő volt, de senki nem látta úgy a játékot, mint ő. Nem egy, hanem több fokkal volt mindenki felett."
Mendy-nek nevet kell faragnia magának. Voltak már elődei: Bernard, Benjamin, Roger, Étienne, Nampalys. Ideje a sajátját is kőbe vésnie.
"Engem nem lep meg." - jelentette ki Zidane. Én kérvényeztem a szerződtetését, ahogy szoktuk, a klub beleegyezésével. Fiatal, tehetséges, van mit felmutatnia és ezt a pályán meg is teszi.” - élvezte ki a helyzetet Zidane.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés