Elvileg Pep Guardiola és José Mourinho versengett 2008-ban a Barca edzői posztjáért, a portugál ezt most cáfolta.
Soha.
Ez volt José Mourinho válasza, amikor arról kérdezték, tényleg közel állt-e ahhoz, hogy 2008-ban a Barcelona vezetőedzőjévé váljon.
Labdarúgás
A gyári melósok panaszkodjanak, ne ők – üzente Kloppnak és Guardiolának az UEFA elnöke
TEGNAP 12:19
Mindezidáig úgy tudtuk, hogy 14 évvel ezelőtt az új vezetőedzőt kereső Barcelona shortlistjén két szakember maradt versenyben, a később az állást elnyerő Pep Guardiola, és a klub szakmai stábjában egy évtizeddel azelőtt már szerepet kapó Mourinho neve szerepelt.
A kiváló brit szakíró, Jonathan Wilson A Barcelona-örökség című könyvében így fogalmaz:
"Két jelölt maradt: Guardiola és Mourinho. A klub egyik alelnöke, Marc Ingla és a sportigazgató Txiki Begiristian találkozót szervezett Mourinhóval és ügynökével egy lisszaboni bankban. Mourinho egy pendrive-ot adott át a párosnak, mely tartalmazta az elképzeléseit arról, hogyan fejlesztené tovább a Barca számára már ismerős 4-3-3-as felállást egy olyan, lendületesebb változattá, melyet a Chelsea-nél alkalmazott. A két csapat BL-találkozóit megelőző látványos gyűlölködésről csak annyit mondott, az csak a pszichológiai hadviselés része volt.
Elbűvölő viselkedése ellenére ezt a témakört nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Ingla elismerte, hogy némileg kellemetlen érzésekkel távozott a megbeszélésről, míg Cruyff és Begiristian ideológiai megfontolásokból inkább Guardiola felé húzott."

Itt már egymás szemébe néztek

Fotó: AFP

’Senki nem vitatta, hogy Mourinho remek edző, de úgy gondoltuk, Guardiola mégg nála is jobb lehet’ – fejtette ki Soriano. ’Fontos szempont volt, hogy az edző ismerje a klubot. Mourinho számára sem volt idegen, de Guardiola közelebbi kapcsolatot ápolt a Barcelonával, jobban is kötődött hozzá. Mourinho győztes alkat, ám ahhoz, hogy ezt elérje, állandó feszültséget kell fenntartania, és ez problémákhoz vezethet.’
Amikor a lisszaboni találkozó híre kiszivárgott, sokakat meggyőzött arról, hogy ha eljön a pillanat, Mourinho azt fogja tenni, ami számára a legjobb, és ez nem feltétlenül esik egybe a klub érdekeivel.
… A Barca összesítésben 1-0-ra alulmaradt a Manchester Uniteddel szemben a BL elődöntőjében, 2008. május 6-án pedig Laporta felkereste Guardiolát a Dexeus klinikán, ahol éppen akkor született meg harmadik gyermeke, és felkínálta neki az edzői állást.
Van Gaal szemében a kinevezés egy természetes folyamat része volt. ’Cruyff kezdte az egészet, aztán én folytattam, és Rijkaard is ezt vitte tovább. Guardiola Johan játékosa volt, meg persze az enyém is. A csapat vezetősége logikusan döntött, amikor ezt a stílust vitte tovább. Egykor engem is kizárólag a stílus és a belém nevelt játékfelfogás miatt kértek fel erre a feladatra.’
Másnap a Barca megalázó, 4-1-es vereséget szenvedett a Madridtól. Mourinho csak erre várt, azonnal felhívta Laportát, ám közölték vele, hogy a döntés már megszületett. Mourinho azonnal kifejtette az elnöknek, hogy végzetes hibát követtek el. A portugál azóta sem bocsátott meg a Barcelonának.”

Itt megint elnézőek voltak egymással

Fotó: AFP

Guardiola a klubnál példátlan sikerek korszakát hozta el, Lionel Messi tehetségét maximálisan kihasználva három év alatt két Bajnokok Ligája-címhez - 2009-ben és 2011-ben - segítette a klubot.
Mourinho, aki a kilencvenes években sokat dolgozott a Camp Nouban tolmácsként és pályaedzőként, végül a Real Madrid trénereként Spanyolország legnagyobb sportági szakadékának másik oldalán kötött ki.
Ebben a szerepkörben a Guardiolával való rendszeres összecsapásai minden idők egyik legelkeseredettebb rivalizálását hozták létre.
"A Barcelona kért meg arra, hogy elemezzem a csapat helyzetét egy csúnya pillanatban, a rosszból a jóba való átmenet pillanatában, nehéz volt." – nyilatkozta Mourinho a Movistar+-nak nyilatkozva.
"Aki megkért erre, az egy magas rangú személy volt a klubnál. Megtettem, de semmi több. Aztán, szerencsémre a történelem a maga útján haladt tovább."
Mourinhónál mindig van irónia (cinizmus), és ki tudja, mire utal itt a „szerencsére”. De a keserűség eleme, amit a Barcelonával szemben táplál, úgy tűnik, az idő múlásával sem csillapodott.
részben via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
Kihalóban vannak a valódi középcsatárok, pedig ez a nyár is igazolja, hogy lenne rájuk igény
19/06/2022 16:43
Labdarúgás
Pochettino: Unom már, hogy a sajtó szerint minden héten kirúgnak
09/06/2022 07:26