Még 2019-ben jelent meg az egyik legkiválóbb futballszakíró, Jonathan Wilson:

A Barcelona-örökség - avagy Guardiola, Mourinho és a harc a futball lelkéért

című 

kötete

 a Jaffa Kiadó jóvoltából. Ez a Barcától indulva - és oda is visszaérkezve - mutatja be a Johan Cruyff utáni éra emblematikus edzőinek pályafutását, kiemelten a Pep-Mou kettősre.


A brit szerző alapos kutatómunkára támaszkodó műve elsősorban arról szól, hogy miként kovácsolta egységes szemléletté Johan Cruyff és követőtábora a modern labdarúgás alapelveit. Illetve arról, hogy vele szembemenve ki hogy boldogult a mai modern fociban. A holland zseni mellett Louis van Gaal, Pep Guardiola és José Mourinho kapja a legtöbb figyelmet Jonathan Wilsontól, miközben a Barcelona múltja és jelene van a középpontban. Mindazonáltal a könyv legizgalmasabb fejezetei a Guardiola-Mourinho szembenállásról szólnak, arról, hogy kettejük, a futballról alkotott filozófiája - már ha egyáltalán a portugállal kapcsolatban lehet ilyenről beszélni -, miben és mennyiben lett különböző az elmúlt másfél évtizedben. 
"Cruyff mindig is távolabbra nézett a trófeáknál, talán még a futball egészén is túl"
- így hangzik a kötet egyik tételmondata.
Premier League
Már a Times is arról ír, hogy Ronaldo dobná a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligájáért
2 ÓRÁJA
Megismerhetjük Cruyff radikális elképzeléseinek előzményeit, hogy milyen öntörvényű ember volt, aki ösztönösen ellenszegült a hatalomnak, az egyénisége tette a holland kulturális forradalom egyik központi alakjává. Személyiségének kettős vonása: zseniális játékos és edző, de nehéz volt kijönni vele. A később Pep Guardiola által irányított Barcelona pozíciós játékának a következő elemek voltak az alapjai: helyezkedés, letámadás, jó passzjáték, állandó háromszögezés. Ebben a koncepcióban Cruyff stratégiai gondolkodásmódja tükröződik. 
Johan Cruyff, az öntörvényű futballforradalmár | Eurosport
Újabb izgalmas olvasmányt köszönhetünk az Akadémiai Kiadó Kanári Könyvek sorozatának, ezúttal minden idők egyik legjobb labdarúgója és edzője, a sportágra talán a legnagyobb hatást gyakorló futballfilozófus, a tavaly márciusban elhunyt Johan Cruyff önéletrajza, a "Totális foci" jelent meg magyarul. Ott jártunk a Kazimírban tartott könyvbemutatón és megírtunk véleményünket a műről is.

Holland úton a Barcelona


Amikor 1996-ban Bobby Robson lett a nagy Johan utódja a katalánok kispadján, e tradíció ellenpontját is elhozta Barcelonába Mourinho személyében. A tolmács szerepét betöltő portugál és a csapat esze, Pep viszonya akkor még barátinak volt mondható. De az angol mindössze egy szezonon át edzette a Barcát, Louis van Gaal követte őt, mert az egyesület vezetői vissza akartak térni a holland iskolához. José nála harmadik számú segítőnek számított, az ellenfelek feltérképezését bízta rá. Milyen furcsa játéka a sorsnak, hogy 2016-ban éppen Mou lett az FA-kupa-győzelem napján menesztett van Gaal utódja a Manchester United élén. 
De Mourinho mindig is kívülálló maradt: "
Sem az Ajaxban, sem a Barcelonában nem játszott - de még a West Bromban sem -, így aztán hiába dolgozott a cruyffi ideákat hirdető gondolkodókkal, ezek az elvek nála talán nem vésődhettek be olyan mélyen, mint másoknál" -
írja
Jonathan Wilson
Van Gaal megítélése Mourinhóhoz hasonlóan ellentmondásos, de az ő irányítása alatt gyűlt össze a legtöbb olyan játékos a Barcában, akikből később aztán kimagasló eredményeket elérő edzők lettek: Guardiola, Luis Enrique, Julen Lopetegui, Laurent Blanc, Philipp Cocu, Ronald Koeman, Frank de Boer. Ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogyan olyan fiataloknak adott lehetőséget az első csapatban, mint Puyol, Xavi és Iniesta, akik mindannyian klublegendákká váltak azóta. 
Giggs elmagyarázta, miért tanult többet Van Gaaltól, mint Sir Alextől | Eurosport
Ryan Giggs elárulta, hogy Louis van Gaal kulcsszerepet töltött be edzői karrierjében, miután a walesi legenda alapvető dolgokat tanult a holland szakembertől, miközben asszisztensként segítette a menedzser munkáját a Manchester United kispadján. Giggs a teljes játékoskarrierjét az Old Traffordon töltötte, és végig Sir Alex Ferguson irányítása alatt, 13 Premier League-elsőséget szerezve ez idő alatt.
Saját bevallása szerint Pep az edzők közül a van Gaallal beszélgetett a legtöbbet Juanma Lillo mellett, aki azóta a stábja tagja lett a Manchester Citynél. Guardiolát ő tette meg csapatkapitánynak, mert őt tartotta a legjobb vezetőnek, szerinte ő értett a legjobban a taktikához az összes játékosa közül. A kommunikációs stílusa viszont borzasztó volt, így Mourinho lett a jó zsaru a rosszat játszó holland mellett. Mindezeknek köszönhetően a Barcelona lett a portugál tanulópályája. 

Mourinho lett mindenhol a rossz zsaru


Innentől Mourinho edzői pályájába nyerünk betekintést, aki a Portónál és a Chelsea-nél még előrelátó tervezőnek is bizonyult, kiváló emberismerő és pszichológus hírében állt. Mindezeket a sorokat olvasva Kemény Dénes is eszünkbe jutott, aki hasonló jellemzőkkel bírt szövetségi kapitányi korszakában, annak első felében mindenképpen. A Cruyff-féle elvektől a portugál Wilson szerint a Chelsea-nél kezdett eltávolodni, még első londoni szerepvállalása során. 
A médiával a kezdetektől fogva ellenséges volt a viszonya, "úgy látszott, soha nem foglalkozott azzal, milyen következményekkel járhatnak a nyilvánosság előtt kimondott szavai."
Megkapjuk Ronald Koeman és van Gaal Ajaxnál történő konfliktusának zanzásított verzióját, és azt is, hogy Joan Laporta elnökségével a Barca újra a cruyffi elvek alapján működött és játszott, mivel megint egy holland edző, Frank Rijkaard lett a vezetőedző. Amikor körülötte fogyott el a levegő, mert elkényelmesedett a Barca, Deco és Ronaldinho pedig inkább a bulizással volt elfoglalva, megingott a fegyelem, a könnyelműség lett az úr. Két jelölt maradt a katalánok kispadjára, Guardiola és Mourinho. A spanyol lett a befutó, ezt pedig a portugál azóta sem bocsátotta meg a Barcelonának. 
19-re húzott lapot a Barca vezetősége, amikor Mourinho helyett Guardiola lett az edző | Eurosport
Pep Guardiola barcelonai eredményeit két dologgal szokás relativizálni: vagy azt mondják, nem volt nagy kunszt együtt dolgozni a csúcson lévő Messivel, Xavival és Iniestával, vagy arra mutatnak rá, hogy kész csapatot vett át el Fr ank Rijkaardtól. Az, hogy elképesztő tehetségek álltak az edző rendelkezésére, nem képezheti vita tárgyát, az már inkább, mennyire is lehetett csapatnak nevezni a 2008-as Barcát.

"Kibukott angyal üvölt az égre"


Nagyszerű, ahogy Wilson bemutatja Mourinho interes, real madridos, chelsea-s edzői pályáját. Az Internél az erős csapatszellem, a bajtársiasság és a sikeréhség triplázást eredményezett. De Olaszországban pláne mesterségesen kreált ellenségeket José. 
"Guardiola és Mourinho, a Cruyff utáni éra messiása és bukott angyala" - hat és fél oldalt kap a két edző 2010-es Bajnokok Ligája-párharca, a Barca Inter-BL-elődöntő. Majd az addigi legerősebb fejezetként Mourinho Real Madridnál töltött három idénye következik. 
Az előzőekhez kapcsolódva,
"a Camp Nouban kiharcolt továbbjutás a Mourinho-mítosz meghatározó elemévé vált - olyannyira, hogy az edző madridi irodájában kihelyezett egy életnagyságú kartonbábut, mely saját magát ábrázolja a lefújást követő másodpercekben, amint felemelt kézzel ünnepelve rohan be a pályára."
Amíg Mou az addigi klubjainál a hátrányos helyzetben lévő fél szerepében tetszeleghetett, a Realnál ennek vége lett. Az aprólékossága itt már inkább paranoiának tűnt, szerinte akadtak olyan informátorok a klubnál, akik ellene szervezkedtek. A sportigazgatóval, Jorge Valdanóval annyira elmérgesedett a viszonya, hogy az argentint kitiltották az edzőpályáról.
"A Guardiola és Mourinho, a Barcelona és ellenségei közötti harc, a Cruyff utáni éra két szélsőséget képviselő edzője közötti ellentétek már eddig is épp elég kiélezettek voltak, ám ezt még a versenynaptár is a végletekig fokozta."
18 nap alatt négyszer találkozott egymással a két csapat. Mourinho rengeteget bírózott,vádaskodott, összeesküvés-elméleteket és fejtett ki, felelősségeket keresett a vereségek után - önkritika nélkül. 
"A gondok akkor kezdődnek, amikor a dolgok nem Mou szájíze szerint alakulnak. Ilyenkor nem a klub irányvonalát, hanem a José által kijelölt utat követi."
Az egyre szaporodó gondok miatt vissza akart térni a Premier League-be, nagy csapásként élte meg, hogy nem ő, hanem David Moyes lett Sir Alex Ferguson utódja a Manchester Unitednél. A PSG mellett a Chelsea volt még az a megfelelő színvonalú klub, amelyik szívesen látta volna őt. 
Mourinho és az ellenségkeresés ötven árnyalata | Eurosport
José Mourinho kettős mércével vádolta a Premier League tisztségviselőit a technikai zónában mutatott edzői magatartások elbírálása tekintetében. A Tottenham Hotspur menedzsere új fronton nyitott harcot a PL-ben tevékenykedő edzőkkel szemben, ezúttal az oldalvonal mellett látott viselkedésük miatt ítélt el néhány trénert, miközben ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy velük szemben ő "a jó viselkedés remek példája".
Kis kitérőként Wilson bemutatja a holland válogatott stílusának eltávolodását a cruyffi hagyományoktól. A 2010-es vb-n durva játékkal sikerült eljutni a döntőig, az odáig vezető úton csak a győzelem számított, átalakult a mottó. Amikor pedig van Gaal lett hazája válogatottjának szövetségi kapitánya, szintén nem a klasszikus holland alapelvek alapján formálta meg csapatát, ellenreformációt hajtott végre az edző. Eközben a Barcánál Tata Martino a rosszkor rossz helyen tipikus példája lett, ez lett a tataklizma korszaka. Guardiola pedig a Bayern edzője lett, ahol összeházasította a Barca filozófiáját és a Bayern stílusát, és pozíciós kísérletekbe fogott (Lahm, Mandzukic, Alaba). 
Elérkezett a cruyffi filozófia legválságosabb időszaka: a Barca fénye halványodott, a Bayernt kiütötte a Real Madrid a BL-elődöntőben, a címvédő spanyolok már a csoportkörben kiestek a 2014-es vb-n. 
Luis Enrique Barcelonája Guardiola Bayernje ellen vívott BL-elődöntőt, a tranzíciós játékban a Barca volt a jobb. "Pep elutasította a kompromisszumokat, és abba bukott bele, hogy a végsőkig ragaszkodott a támadással kapcsolatos elképzeléseihez."
Mourinho visszatért a Chelsea-hez, ahol a bajnokság megnyerése után egy sajtótájékoztatón ment neki Guardiolának, Egész pályás letámadásának lényege, hogy milyen könnyű bajnokságot nyerni bizonyos országok bizonyos csapataival (Bayern). 
Ezzel kapcsolatban állapítja meg
Jonathan Wilson
, hogy
"minél idősebb lett, minél kiforrottabbá vált a taktikai tudása, annál inkább szem elé kerültek rossz tulajdonságai és kishitűsége... A Chelsea-nál töltött első periódusa során az elterelés nagymester volt: magába szívta a feszültséget, és átvette a nyomást a csapat tagjairól. A második időszakban olyan bűvész benyomását keltette aki elveszítette kézügyességét."
Vélt és valós ellenségekkel hadakozott szüntelen, árulónak nevezte a játékosait, kirúgták, miután a bajnokságban a 16. helyre esett vissza a Chelsea. Ezalatt van Gaal a feleségétől kapott sms-ből tudta meg, hogy nem maradhat az MU edzője - mindezt az FA-kupa-győzelem estéjén. Jött Mourinho. Ahogy korábban a Realnál is félretették morális aggályaikat a vezetők Mou személyével kapcsolatban, a Unitednél is lépni kellett azután, hogy a városi rivális Pepet szerződtette. 
Nem kellett sokat várni az első csörtére, a portugál már négy (!) mérkőzés után rátámadt a futballistáira, éppen a ManCity elleni rangadót követően. Odáig volt magától, amikor az MU-val nézhetetlen játékkal megnyerte az Európa-ligát. Azt a sorozatot, amelyről "Mourinho lekicsinylően nyilatkozott akkor, amikor Rafa Benítez nyerte meg. Azt mondta, az igazán nagy csapatoknak kínos, ha ebben a versenysorozatban kell szerepelniük. Most mégis úgy tűnt, kifejezetten örül a győzelemnek."
Mourinho nem látja szívesen az Európa Ligában a BL-ből érkező csapatokat | Eurosport
A csoportjából már biztosan továbbjutó, a csoportelsőségért küzdő Tottenham menedzsere élesen kritizálta az UEFA-t, amiért a Bajnokok Ligája csoportjainak harmadik helyezettjei, átkerülvén az Európa Liga legjobb 32 csapata közé, kapnak egy második esélyt az európai kupaporondon. Jose Mourinho legfőképpen amiatt aggódik, hogy a sorozat egyik favoritjának is tekintett Spurs ezzel plusz konkurenciát kap maga mellé.

Halványodik a Cruyff-hatás


A Barcelonára visszatérve Wilson leszögezi, hogy a Barca identitásválságba került: távolodott az utánpótlásnak köszönhető önfenntartó rendszertől, és elmozdult a sztárokra alapozott modell felé. A klub az átigazolásokat választotta, de rendkívül rosszul erősített, ez pedig a vezetők felelőssége. Ők is a sztárok kultúráját építették, mint korábban a Real Madrid. 
Ernesto Valverdével ötlettelenebb lett a Barca játéka, Messi kreativitásától függött a csapat. Lassabb és vontatottabb lett a katalán gárda, és egyre szembetűnőbb lett az argentin zseni védőmunkájának hiánya. 
"Rég elmúltak azok az idők, mikor Guardiola arra biztatta Messit, ne csak a labdával, de anélkül is ő legyen a világ legjobb focistája."
Összegzésül,
"a legigazibb hívők, Cruyff legodaadóbb követői egyre nehezebben találnak olyan klubot, mely még az eredeti elvek szerint működik... Könnyen lehet, hogy folyamatosan gyengül, halványodik a Cruyff-hatás. Mourinho továbbra is az antiguardiolaizmus jegyében harcol. Időnként sikeresen, de úgy tűnik, mintha leáldozóban lenne a csillaga."
Azóta a Pep-Mou saga a Premier League-ben folytatódik tovább, ahol a portugál Tottenhamje novemberben 2-0-ra legyőzte a spanyol Manchester Cityjét, februárban találkoznak újra. 
Messi szerint nincs pénze a Barcelonának, így Neymar megszerzése teljesen esélytelen | Eurosport
Idén nyáron közel volt a távozáshoz Lionel Messi, ám a klubvezetés megakadályozta a világklasszis támadó továbblépését. Az argentin játékos most elárult néhány részletet a döntésének hátteréről, az elnökkel elmérgesedő viszonyáról, de beszélt a közeljövőjéről, illetve a klub helyzetéről is. Elárulta azt is, szerinte miért vár nehéz feladat a leendő elnökre.
OTP Bank Liga
A Fradinál az építkezés, Újpesten a káosz uralkodik – 352 podcast
9 ÓRÁJA
Premier League
Salah hosszabbított a Liverpoollal
TEGNAP 15:57