Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Intő jel a Real Madrid számára a Barcelonától kapott súlyos pofon

Németh Dániel

Publikálva 22/03/2022 - 17:41 GMT+1

Lehetséges, hogy a Real Madrid ebben az idényben nagy fölénnyel megnyeri a spanyol bajnokságot, a Barcelona feltámadását azonban nem hagyhatja figyelmen kívül. Nyáron annak ismeretében kell hozzálátni a keret megerősítéséhez, hogy az ideinél lényegesen nagyobb ellenállásra számíthat, és azon is érdemes elgondolkozni, van-e jövője Carlo Ancelottinak a kispadon.

Reklamáló Real Madrid-játékosok a Barcelona elleni bajnokin (2022)

Fotó: AFP

Nem egy egyszeri kisiklásról van szó, a hétvégi mérkőzés az erőviszonyok átrendeződésére utal.
„Visszatértünk” – jelentette ki Gerard Piqué a hétvégi El Clásicót követően, amely során a Barcelona 4-0-ra kiütötte a Real Madridot. „Egy olyan időszakon vagyunk túl, amelyben nem tudtunk nyerni” – tette hozzá Sergio Busquets. „Messze vagyunk attól, hogy megnyerjük a bajnokságot, de el kell hinnünk: ez a helyes út. Megmutattuk mindenkinek, hogy feljövőben vagyunk” – nyilatkozta Xavi, aki nemes egyszerűséggel történelminek nevezte a győzelmet.

Vissza az alapokhoz

Már a találkozó előtt írtunk arról, hogy a története egyik legmélyebb válságát megélő Barcelona hogyan indult el szép lassan az új vezetőséggel és az edzőként visszatérő Xavival az újjáépüléshez vezető úton. Messze nem tartunk még ott, hogy arról beszélhessünk, kilábaltak a gödörből, hosszú évek is eltelhetnek addig, amíg sikerül anyagilag rendbe szedni a klubot, a szakmai alapú koncepció visszatérése azonban minden szempontból üdvözlendő lépés.
A válság bizonyos tekintetben egy lehetőség volt a gyökerekhez való visszatéréshez, az elhanyagolt klubidentitás feltámasztásához. Pep Guardiola távozása óta a Barcelona fokozatosan távolodott az általa képviselt hagyományoktól, a jellegzetes és sikeres futballstílusától, az átigazolási politikájától, a La Masia akadémia központi szerepétől. Josep Maria Bartomeu alatt a Barcelona iszonyatos pénztermelő gépezetté vált, de a szakmai baklövések a leszakadását eredményezték Európában.
És szép lassan Spanyolországban is. Amíg 2009 és 2019 között nyolcszor ünnepelhetett bajnoki címet a Barca, 2020-ban a Real Madrid, 2021-ben az Atlético Madrid zárt a La Liga élén – ebben a szezonban a katalánok már csak a harmadik erőnek számítottak. Idénre a helyzet még rosszabb lett, és az őszi teljesítmény alapján az is kétséges volt, ott lesz-e egyáltalán a következő idényben a Bajnokok Ligája főtábláján a Barcelona.

A vakok között félszemű

Nyáron a Real Madrid is válaszút előtt állt, Zinedine Zidane ugyanis másodjára is távozott a kispadról, Florentino Péreznek pedig új jelölt után kellett néznie. Bár voltak pletykák arról, hogy esetleg progresszívebb útra lép a klub, és egy stílusedzőt szerződtet, mondjuk Antonio Contét vagy Mauricio Pochettinót, ez sosem volt igazán a Real Madrid sajátja. Péreznek így is sikerült meglepetést okoznia Carlo Ancelotti visszacsábításával, aki az előző szezonban még az Evertont irányította.
picture

Zinedine Zidane

Fotó: Getty Images

2015-ben sokan igazságtalannak érezték, amikor Pérez megvált attól az Ancelottitól, akivel megszerezte a Real Madrid a története 10. Bajnokok Ligája-győzelmét. Az újbóli kinevezésének azonban szakmai szempontból még ennyi értelme sem volt; Ancelotti a Bayern München és a Napoli kispadjáról is idő előtt távozott – ráadásul az öltözőben is voltak gondok, ami korábban nála elképzelhetetlen volt –, az Evertonnál pedig közepesen sikeres időszakot tudhatott maga mögött.

Látva azt a káoszt, ami a távozása óta lezajlott a liverpooli klubnál, felértékelődnek az eredményei, de látványos sikerekről így sem beszélhetünk.

Nagyjából ez elmondható a realos időszakáról is. A madridiak szervezettség terén elmaradnak az európai elittől, de a keretben még mindig van annyi világklasszis, hogy ettől függetlenül tényezők maradjanak. Karim Benzema élete szezonját futja, Vinícius Júnior végre azon a szinten játszik, amit a leigazolása óta vártak tőle, Luka Modrić 36 évesen is hihetetlenül magas szinten futballozik, csakúgy, mint az a Toni Kroos, aki szintén elmúlt 30.
A keret idősödésének dacára a Real Madrid végig dominált a spanyol bajnokságban, jelenleg kilenc ponttal vezet a Sevilla és 12-vel a Barcelona előtt. Ez azonban többet árul el a riválisok helyzetéről, mint az éllovas erejéről: a Barcelona pocsék formában kezdte az idényt, és lényegében már az ősszel elszállt, az Atlético Madrid a tavalyi bajnoki címet követően erőteljes alulteljesítésbe kezdett, így tulajdonképpen rivális nélkül maradt Ancelotti csapata.

Fordulópont lehet

Tiszta sor, hogy ha valóban bajnok lesz a Real Madrid, az öröm pillanataiban nemigen fognak a körülményekkel foglalkozni, a tendenciákat azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni. Látva azt, hogy a madridiak kulcsemberei erősen közelítenek a pályafutásuk vége felé, a Barcelona pedig többnyire fiatalokra építve mutat egyre jobb formát, akár már a következő idényben megváltozhatnak az erőviszonyok a katalánok javára.
picture

Carlo Ancelotti és Eduardo Camavinga a Real Madrid és a Real Sociedad meccsén

Fotó: Getty Images

Nem is feltétlenül csak a keret összetétele lehet aggasztó a Madrid szempontjából, elvégre akadnak ígéretes fiatalok a fővárosban is, elég csak Federico Valverdére vagy Eduardo Camavingára gondolni. Az viszont már aggasztó lehet, ha rendszerszinten kezd jelentősen lemaradni a fő rivális(ok) mögött a Real, ami egyáltalán nem elképzelhetetlen. Xavival a Barcelona egyre csak jobb lesz ebből a szempontból, az Atléticónál pedig Diego Simeone filozófiája évek óta sziklaszilárd alapot szolgáltat.
Történelmileg a Real Madrid mindig is olyan klub volt, amelyben az edzők helyett a játékosok határozták meg az aktuális irányt. Ezért felelt meg tökéletesen egy visszafogottabb Ancelotti 2013 és 2015 között, és leginkább erre vezethető vissza az öltözői hierarchiát tökéletesen átlátó Zidane eredményessége is. Ez azonban a galaktikus-éra csúcsán működött, amikor a Real Madrid a világ legerősebb keretével gazdálkodhatott, köztük a világ egyik legjobb játékosával.

Galaktikus 3.0?

Pérez egy ideje letett arról, hogy minden egyes idényt egy galaktikus igazolással robbantson be, ám a hírek szerint ott motoszkál a gondolatai között egy harmadik galaktikus-éra elindítása. Mivel a Real Madrid anyagi értelemben lemaradt az angol kluboktól és főleg az állami háttérrel rendelkező projektekről, kénytelen volt lassítani a tempón, a következő nyár azonban nagy dolgokat tartogathat, például Kylian Mbappét, akinek a nyáron kifut a szerződése a PSG-nél.
picture

Kylian Mbappé (Real Madrid-PSG)

Fotó: Getty Images

Hogy mekkora erősítés lenne a világbajnok támadó, azt bizonyította a Real és a PSG BL-párharca alatt is, önmagában azonban nem fog tudni csodát tenni. A következő szezonban már nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fiatalabb játékosok beépítésére, lassacskán érdemes elkezdeni a Benzema-utód felkutatását (kivéve, ha Erling Haaland az, aki szintén ott van Pérez radarján), és befoltozni a hiányposztokat, köztük a jobbhátvédet, mivel Dani Carvajal rengeteget volt sérült az utóbbi időben.
Mindenekelőtt azonban el kell gondolkozni azon, hogy egy modernebb felfogású edzővel kezdjék meg a következő érát. Ancelotti a pályafutása alapján egyértelműen a legnagyobbak közé tartozik, az elképzelései azonban egyre inkább ódivatúnak számítanak, ami a BL-mérkőzéseken és az El Clásicón is érződött. Az persze sajátos színezetet adna a dolognak, ha Ancelotti ezúttal egy bajnoki cím után veszítené ez az állását, ám ha van klub, ahol a trófea sem garancia a folytatásra, az épp a Real Madrid.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés