Válság idején természetes reakció, hogy az alapokhoz menekül egy futballklub. A Barcelonának pedig épp erre volt szüksége.
„Cruyff felépített egy katedrálist” – mondta egyszer Pep Guardiola. „A mi dolgunk, hogy megőrizzük azt.” A pénzügyi nehézségek azonban szétrombolták a Barcelonát, és hozzá kellett látni az újjáépítéshez. Tizenkét veretlenül megvívott spanyol bajnokit követően a Barcelona feljött a harmadik helyre a La Ligában, de hiába gyűjtött mindenki másnál több pontot ebben a naptári évben, a vasárnapi El Clásicónak még mindig az esélytelenebb csapatként vág neki.
Legyen akármi is a végeredmény a Bernabeuban, az tagadhatatlan, hogy a régi céltudatosság visszaköltözött, Xavi visszatérése – a Barcelona megújulása – megállította a zuhanást. Xavi a klub előző két évtizedéből talán mindenkinél jobban megtestesítette a Barcelona-módszert. Andrés Iniestát csodálták, ő volt az egész ország hőse, Lionel Messi pedig Lionel Messi, egy globális ikon. Xavi viszont mindig is a Barcelona embere volt.
Labdarúgás
Messi bejelentette, az idei lesz az utolsó vb-je
2 ÓRÁJA
Posztját Guardiolától örökölte, ő hordozta tovább a lángot, amelynek alapja magától a nagy Johan Cruyfftól származott. A Barcelona már a Cruyff előtti időkben is híres klub volt – több, mint egy klub, őket idézve -, az identitásuk azonban a pályán kívül sokkal láthatóbb volt, mint a mérkőzések közben. Cruyff teremtette meg a sajátos stílusukat, amelyhez Xavi is foggal-körömmel ragaszkodik, és aminek nagy jelentősége van egy ekkora klubnál.

Végtére is, mi a futballklub, ha nem az elmesélt történetek halmaza? Ebben az értelemben most épp egy új fejezet van kibontakozóban.

Az elveszített identitás
Óscar García játszott Guardiola és Xavi oldalán is, a Barcelonában Cruyff irányítása alatt mutatkozott be, később pedig a katalán nemzeti csapat kapitányaként segítette a munkáját. „Johan Cruyff mellett edzeni olyat volt, mintha iskolába mentünk volna. Minden edzésre tágra nyílt szemekkel mentünk, mert tanulni akartunk. De a legfontosabb az volt, hogy megérttette velünk a játékot – hogy átlássuk, mi miért történik, és mivel tudunk változtatni.”

Johan Cruyff magyaráz a játékosainak, köztük a Barcelonához később edzőként visszatérő Ronald Koemannak

Fotó: Getty Images

„Nem volt hozzá hasonló edzőm. Egy tanár. Nagyon sokat tanultam tőle és az asszisztensétől, Charly Rexachtól. Fantasztikus oktatás volt” – mondta García. És ami ennél is fontosabb: működött a gyakorlatban is. Cruyff segítségével a Barcelona a története során először megnyerte a legrangosabb európai kupát. A holland zseni érkezését követően ötször értek fel a csúcsra a Bajnokok Ligájában, többnyire az általa képviselt futballfilozófiára támaszkodva.
Amikor a Barcelona ezzel az identitással játszott, normál esetben bajnok lett. A Barcelona játékát mindenki ismeri. Ezt a filozófiát azonban elveszítették.
A leépülés fokozatosan kezdődött, és hirtelenjében ért véget. Még a korábbi Barcelona-játékosokkal is csak távolodtak az eszméiktől. Luis Enrique, az utolsó edző, akivel sikerült európai kupát nyerni, megpróbálta gyorsítani a játékot. Ernesto Valverde viszonylag sikeres volt egy másfajta stílussal. Ronald Koeman alatt semmi sem jött össze, és az egész rendszer az összeomlás szélére került, amikor a pénzügyi nehézségek miatt Messinek távoznia kellett. Ezzel lezárult egy korszak.
Az új triumvirátus
Xavi hatalmas feladatot kapott a Barcelona újjáépítésével, ezt a munkát azonban nem egyedül végzi. Nyáron hoztak néhány rossz döntést, mivel a régi-új elnök, Joan Laporta, aki 2003 és 2010 között töltötte be ezt a tisztséget, bizonytalan helyzetben vette át az irányítást. Egyesek azt feltételezték, hogy a Barcelona még mindig van elég erős ahhoz, hogy trófeákért küzdjön, az eredmények azonban kijózanítóak voltak.

Október végére a Barca ugyanannyi meccset veszített el, mint amennyit megnyert, a Bajnokok Ligájában pedig a kiesés réme fenyegette a csapatot. Laporta ezért megpróbálta korrigálni a hibákat.

Jordi Cruyff visszatérése meghatározó mozzanat volt. Ez a lehetőség nem először merült fel, Laporta elődje, Josep Maria Bartomeu is szerette volna visszacsábítani a klubhoz. Sőt, az elnökválasztási kampányban Laporta egyik fő riválisa, Victor Font már 2020-ban azt hangoztatta, hogy Xavi és Cruyff segítségével fogja újjáépíteni a klubot, ha ő nyeri a választást. Végül a döcögős kezdés után Laporta is ezt az utat választotta.

Jordi Cruyff is visszatért a Barcelonához

Fotó: SID

Cruyff szeptemberben tért vissza a klubhoz, azóta pedig nagyobb beleszólást kapott a szakmai kérdésekbe, és most lényegében ő a sportigazgató. Mateu Alemany a pénzes guru, aki elsődlegesen azzal foglalkozik, hogy kiegyenesítse a költségvetést a Barcelona történetének egyik legnehezebb pillanatában. Xavi pedig novemberben tért vissza, és jóval nagyobb hatalommal bír egy átlagos edzőnél, a szerepköre sokkal inkább a régi típusú menedzsereket idézi.

A végső szót Laporta mondja ki, de azóta, hogy Ramon Planes hetekkel Xavi kinevezését követően távozott a klubtól, lényegében a Xavi, Jordi és Alemany alkotta triumvirátus irányítja a Barcelonát.

Xavi és Jordi új stratégiája
Akkoriban úgy tartották, hogy Jordi hevesen tiltakozott Koeman kirúgása ellen, utóbb azonban kiderült, ezek inkább csak feltételezések voltak, amiket kettejük barátságára alapoztak. Jordi elfogadta Laporta döntését, elsősorban azért, mert ez jelentősen felgyorsította Xavi visszatérését. Közös vágyuk volt, hogy együtt dolgozzanak – az eszmék erős kapocsként szolgálnak –, a legutóbbi átigazolási ablak pedig egyértelmű változásokat hozott a stratégia terén, sokakat meglepve ezzel.
Spanyolországban egyre többen vallják, hogy a La Liga képtelen lépést tartani a Premier League-csapatok sebességével és fizikalitásával. Xavi mindig is azt a nézetet hangoztatta, hogy nincs olyan játékos, aki gyorsabb lenne a labdánál, de még ő is kénytelen volt belátni: ki kell segítenie a csapat technikásabb futballistáit. Magyarán szólva eltökélték, hogy nem hagyják magukat fizikálisan elnyomni.
Télen három játékos érkezett, mindannyian az angol bajnokságból. Ferran Torrest a Manchester Citytől vásárolták ki, Pierre-Emerick Aubameyang az Arsenaltól jött, Adama Traorét pedig a Wolverhamptontól vették kölcsön opciós joggal. A fizikalitásra való törekvésnek nincs jobb példája Traorénál, akiért Jordi személyesen is kampányolt. A hatása azonnal érezhető volt, hamar meggyőzte a kétkedőket azzal, hogy az első öt mérkőzésén négy gólpasszt jegyzett.

Adama Traoré (Barcelona)

Fotó: Getty Images

Közben Ousmane Dembélét is sikeresen – és valamelyest meglepő módon – visszaépítette a csapatba Xavi, akinek ezzel sokkal több lehetősége van támadó oldalon. Aubameyang szintén remek vételnek bizonyult azzal, hogy hét meccsen hét gólt szerzett, köztük egy Valencia elleni mesterhármassal. Legutóbb az Osasuna ellen volt eredményes, egy olyan mérkőzésen, amelyen a Barcelona meg sem állt négyig, Torres pedig két góllal vette ki a részét a győzelemből.
Alemany ügyes igazolásai
Ha valaki a Premier League-ből akar igazolni, legkésőbb akkor szembesül a nehézségekkel, amikor a fizetésekre terelődik a szó. Vagyis a Barcelonának kreatív megoldással kellett előállnia, hogy nyélbe üthesse az üzleteket. Sokakat meglepett, hogy Ferran Torresért nem kért többet a Manchester City azok után, hogy a szélső kiválóan alkalmazkodott az angol bajnoksághoz, és sokat fejlődött Guardiola alatt.
Traorét viszonylag szerény bérért tudta megszerezni a klub, kihasználva, hogy a játékos vissza akart térni a nevelőegyesületéhez, ráadásul a fél éves kölcsön végén nincs vásárlási kötelezettsége a Barcelonának. Vagyis, ha úgy döntenek, hogy véglegesíteni akarják a támadót, akár még alkudozhatnak is a Wolvesszal, mivel a kölcsön lejártával egyetlen év marad csak hátra a jelenlegi kontraktusából.
Aubameyang esetében pedig adódott egy lehetőség, amit a klubvezetés kihasznált. Sergio Agüero kényszerű visszavonulása miatt a Barcának csatárra volt szüksége, a kiszemelt célpontok – Edinson Cavani és Álvaro Morata – megszerzésére tett törekvések kudarcot vallottak. Tekintettel a Barcelona anyagi lehetőségeire, az volt a legjobb opció, hogy körbenéznek azoknál a kluboknál, amelyeknél meg akartak szabadulni egyes játékosoktól.

A gaboni kiváló üzletnek bizonyult: egy már bizonyított gólszerző, aki hajlandó volt engedni a fizetési igényeiből.

A kultúra helyreállítása
A keret összeállításánál az is lényeges szempont, hogy a játékosok tisztában legyenek a Barcelona alapértékeivel. Xavi és Jordi a múltjuk és a vérvonaluk alapján magukban hordozzák ezt a hagyományt, és ezt szeretnék a játékosokban is viszontlátni. Traoré alig pár méterre született a La Masiától, 2013-ban pedig egy Ajax elleni mérkőzésen debütált a Bajnokok Ligájában, amelyen Xavi még játékosként vett részt.

Dani Alves

Fotó: Getty Images

Az új edző azonban már a téli piacot megelőzően üzent a legelső igazolásával, egy novemberben szerződtetett szabadügynökkel. Dani Alves visszatért. A brazil jobbhátvéd elmúlt 38, de még a csúcson túl is magával ragadó személyiség, aki mindig is népszerű alakja volt az öltözőknek. Xavi ösztönös vezérként bízott benne, és úgy gondolta, hatással lehet a klub kultúrájára, segíthet lefektetni a sikert megalapozó környezetet.
Alves már a visszatérése után nyíltan beszélt a céljaikról. „Szeretném élvezni a játékot és újraépíteni az imádott Barcelonát” – mondta. Dani Alves a látható kapocs a Barcelona dicsőséges éveihez, de egyúttal szimbolikus értéket is hordoz a leigazolása. Xavi első szerzeménye ugyanis először 2008 nyarán igazolt a klubhoz, ő volt a Guardiola-éra egyik első új játékosa, most pedig Pedri és Gavi oldalán mutatja az utat az új generációnak.
A La Masia a sarokpont
Gavi berobbanása mindenkit emlékeztetett a Barcelona világhírű akadémiájának jelentőségére. A fiatal zseni csak augusztusban tölti be a 18-at, de máris bizonyította, hogy képes a csapat hasznára lenni. Ezért tekinthetjük a Barcelona anyagi nehézségeit lehetőségnek is egyben. Amikor a pénzügyek rosszul alakulnak, ott van a La Masia segítség gyanánt – épp úgy, ahogyan ez a múltban már párszor megtörtént.
„A La Masia jelentős szerepet tölt be a klubnál és annak történetében” – jelentette ki Bojan Krkić. Bojan kilencéves korában csatlakozott a Barcelonához, és még tinédzser volt, amikor megnyerte a klubbal a Bajnokok Ligáját. Nyilvánvaló előnyei vannak annak, ha valaki a Barcelona felfogása szerint nevelkedett: Xavi olyan játékosokat keres, akik passzolnak az ő elképzeléseihez, a La Masián pedig már ott vannak ezek a futballisták. Csupán hinniük kell abban, hogy megkapják a lehetőséget.
„Nem csak a klubnak, de a fiatal játékosoknak is fontos, ha azt látják, a Barcelona megbízik a fiatalokban” – tette hozzá Bojan. „Ezt a filozófiát már nagyon fiatalon beléjük nevelik, azt az elvet, hogy megkapják az esélyt az első csapatban is. Elég végignézni a Barcelona történelmén. Azok a fiatal játékosok alkották a klub történetének legjobb csapatait, akik eljutottak a felnőttekig” – magyarázta a Barcelona korábbi támadója.

Lionel Messi és Bojan Krkic 2010-ben

Fotó: Getty Images

Közben a La Masia is egyfajta átalakuláson megy keresztül. Laporta első elnöksége alatt Albert Capellas volt a Barcelona-akadémia utánpótlás koordinátora. Ő is a nagy visszatérők közé tartozik, most épp az utánpótlás ágazat igazgatóhelyetteseként dolgozik. Capellas érdekes személyiség, alázatos, de szenvedélyes. Érdekesség, hogy a Maccabi Tel Avivnál és Kínában is dolgozott Jordival, és sok időt töltött a Cruyff Football nevű tanácsadócégnél, amely Cruyff módszereit terjeszti világszerte.
Ruben Jongkind Capellasszal és Jordival is dolgozott a cégnél. „Néhányukat jól ismerem. Mindannyian Cruyff-gondolkodásúak.” Fiatal korában Capellas lelkesen tanulmányozta Cruyff barcelonai edzéseit, az ő víziója a garancia, hogy ezek az elvek ma is érvényesüljenek a La Masián. „Tudom, hogy tudják, hogy vissza kell térniük az alapelvekhez, és a mostani helyzetben alkalmazkodni hozzájuk. Nehéz feladat, de bízom abban, hogy képesek megtenni.”
Mindig az akadémia a sarokkő. Cruyff azt mondogatta, hogy ha fel akarsz építeni egy klubot, akkor az akadémiával kell kezdeni. Ez így logikus. Ezt a mondatot mindig hozzáfűzte. Így logikus.
Az lesz, ami volt
Ezt az egyensúlyt próbálják most megőrizni Barcelonában, rövid és hosszú távú célokkal. A problémák persze folyamatosan jönnek. Hétfőn a La Liga közzétette a becsült bérhatárokat, amely alapján a Barcelona 144 millió euróval lépi túl a költségvetést. Néhányan meglepődtek azon, hogy így is új játékosokat igazoltak, még több pénzt költöttek, ám egy Barcához hasonló klubnál nem adatik meg az ötéves tervek luxusa. Mindig ott van a BL-kvalifikáció, a győzelem, sőt, a gyors győzelem felelőssége.

Azt viszont nem engedhetik meg maguknak, hogy a siker hajszolása az alapértékek rovására menjen.

„Jordival, Capellasszal, Xavival és a többi emberrel biztos vagyok benne, hogy vissza fog térni a régi Barcelona” – mondta Óscar. „Időbe fog telni, mert most sok fiatal játékossal állnak fel, mások pedig nem szoktak hozzá ezekhez a munkamódszerekhez. De biztos vagyok benne, hogy két-három éven belül ezek a fiatalok lesznek a csapat legfontosabb játékosai. Ők jelentik a különbséget. Fejlődni fog a Barca játéka. Csak idő kérdése, mielőtt visszatér a Barcelona ahhoz, amilyen korábban volt.”
Forrás Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
UEFA Bajnokok Ligája
Az "óriási igazságtalanság", ami nem csak a Bajnokok Ligája miatt fájhat a Barcelonának
TEGNAP - 08:45
UEFA Bajnokok Ligája
Xavi szerint felháborító, ami történt a BL keddi játéknapján
TEGNAP - 07:17