Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

25 éves Bergkamp Argentínának lőtt zseniális vb-gólja - nála az a csúcs

Takács Márton

Frissítve 04/07/2023 - 22:55 GMT+2

25 esztendővel ezelőtt, 1998. július 4-én lőtte Dennis Bergkamp az egyik szédületes gólját a sok (rengeteg) közül. A Hollandia-Argentína világbajnoki negyeddöntő 90. percében jártunk, amikor Frank de Boer briliáns ívelését Bergkamp levette, a rárontó argentin védőt, Roberto Ayalát elküldte gyufáért, majd jobb külsővel a hosszú felsőbe lőtt. Tömör gyönyör.

A Galaxisok csodás, Dennis Bergkamp előtt tisztelgő lemezborítója © a szerző felvétele

Fotó: Eurosport

Negyedszázados lett Dennis Bergkamp argentinok elleni vb-negyeddöntős csodagólja.
Bergkamp leveszi Marseille-ben/kilencvennyolc nyarán/a gyerekkori napfény megcsillan/a zöld-fehér Fuji-reklámtábla oldalán
Szabó Benedek énekli ezt a Galaxisok Bergkamp című dalában. 25 éve, 1998. július 4-én szerezte AZT a gólt Dennis Bergkamp a Hollandia-Argentína világbajnoki negyeddöntő 90. percében, 1-1-nél.
A gyönyörű gólok Bergkamp nagy specialitásai voltak. Több tucatnyi szédületes találat fűződik a klasszis nevéhez. Valószínűleg minden futballszurkolónak van egy (több) személyes kedvence a hollandtól.
Bergkamp számára nincs dilemma. Amikor egyszer azzal szembesítették, hogy látványos dugói közül válassza ki a szerinte legjobbat, az Arsenal, az Ajax és az Inter egykori zsenije habozás nélkül válaszolt.
"Az Argentína elleni gólom a csúcs." – mondta a FourFourTwo 2011-es nagyinterjújában, utalva cikkünk témájára. "Szeretem a gyönyörű futballt, de annak a gólnak jelentése volt, és a vb elődöntőjébe röpített minket."
"1-1-nél a parti 90. percében Frank de Boer ívelte előre a labdát a saját térfeléről az ellenfél 16-osáig, ahol Dennis Bergkamp jobbal egy diplomata eleganciájával levette a fantasztikus, "tért ölelő átadást - a tért az ölelni kell, nem? Ez egy nagyon szép, erotikus viszony." - mondta Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője Tesis a világ-interjúnkban, a holland zseni a rárontó védőt, Roberto Ayalát elküldte gyufáért, majd jobb külsővel a hosszú felsőbe lőtt. Transz-extázis. Anno mi is úgy kifeküdtünk tőle 16 és fél évesen, ahogy a fentebbi fotón maga a gólszerző."
Frank de Boer gólpassza és Dennis Bergkamp minden mozdulata színtiszta költészet.
picture

Minden idők egyik legcsodálatosabb gólja

Fotó: AFP

A gólt létrehozó három pompás érintés mindegyike miatt azonnal a vb-k történetének egyik legnagyobb góljaként emlegették – azóta is. Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült neki ez egy kemény, feszült és energiát felemésztő negyeddöntő utolsó percében, Bergkamp lépésről lépésre tudott útmutatást adni.
"Először is egy szemkontaktus Frank de Boerral, tőle fogom kapni a labdát. Azután egy sprint, legalább öt méter távolságra kerülni a védőtől. A labda a vállam felett érkezik. Egyenes vonalon futok, felugrom, hogy elcsípjem a labdát.
A második érintés már a tizenhatoson belül volt, hogy biztos lehessek benne, leráztam Roberto Ayalát, és jobb szögből lőhessek a kapura. A hosszúra célzok, és kicsit megcsavarom. A második érintés után tudom, hogy ezt nem lehet elrontani. Képtelenség! Egy ilyen pillanat olyan, mintha minden ezért lett volna az életedben."
picture

Bergkamp rohant ünnepelni. Volt mit.

Fotó: AFP

"Soha nem játszhatsz tökéletes meccset" - tette hozzá Bergkamp. "De maga a pillanat szerintem tökéletes volt."
A fenomenális gól szerzőjét a holland csapattársak lelkesen megrohamozták ezután.
"A gól utáni reakcióm érzelmes volt" - emlékezett vissza Bergkamp. "Eszembe jutottak a világbajnoksággal kapcsolatos álmaim, amelyeket hét-nyolcéves koromban álmodtam.”
A gól jelentősége és személyes kedvencének státusza ellenére Bergkamp bevallotta, hogy soha nem nézte vissza - jó okból kifolyólag.
"Még mindig ott van a fejemben. Nem nagyon van szükségem arra, hogy a televízióban lássam. Pontosan tudom, hogyan történt."
A zseniknek ez is könnyebb.
picture

Mi is kifeküdtünk tőled, Dennis!

Fotó: AFP

Napjaink egyik legkiválóbb magyar zenekara, a GalaxisokCím nélküli ötödik lemez című ötödik lemezének borítóján Dennis Bergkamp emlékezetes gólja előtti látványos mozdulata látható az Európa Zsebkönyvek vizuális megjelenését felidézve. Plusz ott van a Bergkamp c. dal is az albumon.
A banda frontembere, Szabó Benedek így mesélt erről a 2020 januárjában vele készített Tesis a világ-interjúnkban:
"Nekem az a Bergkamp-gól egy nagyon meghatározó élmény. Egyrészt a gyerekkor végének örök nyarait idézi. Tizenegy éves voltam, tehát még pont nem kiskamasz, de már nem is gyerek. Amikor láttam a tévében azt a Bergkamp-gólt, belém égett.
Ezen a lemezen elég sokszor kerül szóba a gyerekkor és a nosztalgia, és valahogy ennek az egyik legfontosabb szimbóluma az a Bergkamp-gól. Úgy alakult, hogy a lemez második fele ezekről a dolgokról szól, és ugye van egy Bergkamp című szám is a lemezen."
"Adta magát a dolog. Nagyon régen szerettem volna egy Európa Zsebkönyvek-lemezborítót. Már a harmadik albumunkhoz is ilyesmit terveztem.
Ezeken jellegzetes festmények vagy rajzok szerepeltek, ezért mondtam a borító készítőjének, a Mayberian Sanskülotts gitárosának, Balogh Gallusznak, hogy ezt a Bergkamp-gólt szeretném, ő pedig megfestette a fotó alapján. Lesz belőle olyan CD-verzió, ami egy rendes könyvborítót imitál."
Azt valóban sikerült imitálni.
Dennis Bergkamp itt tárgyalt gólját viszont lehetetlen.
picture

Holland öröm a köbön

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés