Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ma a foci-vb-n: Ronaldo százszázalékos lehet, Ghána visszavághat 2010-ért

Eurosport Magyarország

Frissítve 02/12/2022 - 19:09 GMT+1

Két dolgot várunk nagyon a harmadik kör zárónapjától. Egyrészt pénteken rendezik a 2010-es Ghána-Uruguay negyeddöntő visszavágóját.

Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Pénteken nemcsak a harmadik csoportkör, hanem az utolsó csoportmeccs is befejeződik, és végleg kialakul a világbajnokság legjobb 16 csapatának mezőnye.
Két csapat pedig még lehet százszázalékos: Brazília és Portugália, amennyiben utolsó meccsét is megnyeri.
Megnézzük, erre mennyi esély van.

Dél-Korea – Portugália, 16.00

A már biztosan továbbjutó Portugália játszik az eddig egyetlen pontot szerző Dél-Korea ellen. Biztosra azonban nem mehet Fernando Santos csapata. Egyrészt mert sok a sérült, Nuno Mendes megsérült Uruguay ellen, és Cristiano Ronaldót is le kellett cserélni az utolsó 10 percre.
Danilo Pereira pedig a hétvégén szenvedett bordatörést, de az egyenes kieséses szakaszra őt összedrótozzák. A csoport első helye egy döntetlennel, de akár még egy szolid vereséggel is elérhető.
Márpedig ez fontos, ha nem akar a csapat a legjobb 16 között valószínűleg Brazíliával találkozni. Egy biztos: ha megverik Dél-Koreát, az Eusébio-féle 1966-os csapat után nyerhetnek ismét 100%-osan csoportot. Akkor bronzéremig mentek.
Korea felállása is kérdéses, a Napoli hátvédje, Min-Jae Kim küszködik kisebb sérüléssel. Mindenesetre az ázsiai csapat eddig egy rém unalmas gólnélküli döntetlent tudott felmutatni Uruguay ellen.
Várható kezdőcsapatok:
Dél-Korea (4-2-3-1): Kim (Seung-gyu), Kim (Moon-hwan), Kim (Min-jae), Kim (Young-gwon) Kim (Jin-su); Jung, Hwang (In-beom); Lee, Na, Son (Heung-min); Cho.
Portugália (4-2-3-1): Costa, Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro; Carvalho, Nunes; Silva, Fernandes, Leao; Felix.

Ghána-Uruguay, 16.00

Talán az egyetemes vb-történelem egyik legdrámaibb meccse volt a 2010-es megyedöntő, amit éppen ez a két csapat vívott egymás ellen. Luis Suárez 121. percben a gólvonalon kézzel megállított labdája után megadott büntetőt Asamaoh Gyan kihagyta, az utána jövő szétlövésben pedig Uruguay jutott tovább. Suárez még mindig ott van a keretben, Gyan visszavonult, azonban az is valószínű, hogy nem ezen a vb-n jut négy közé afrikai válogatott.

Ettől függetlenül Ghána az eredményekben és a mutatott játékban is jobban áll dél-amerikai ellenfelénél, miután ők egy őrült meccsen verni tudták Dél-Koreát.
Egyébként is: az Ajax 22 éves csatára, Mohammed Kudus kiváló formában van, ahogy a 30 felettieket képviselő André és Jordan Ayew is. Ugyanakkor Uruguaynál a nagy öregek, Suárez és Edinson Cavani sem villant meg, de az első tornáján résztvevő sztár, Darwin Núñez is elég szürke volt az első két meccs után.
Már csak egy sansz van, ráadásul nem elég győzni, a másik meccset is figyelniük kell.
Várható kezdőcsapatok:
Ghána (4-2-3-1): Ati-Zigi, Lamptey, Amartey, Salisu, Mensah; Partey, Abdul Samed; J. Ayew, Kudus, A. Ayew; Williams.
Uruguay (4-3-3): Rochet, Caceres, Godin, Gimenez, Olivera; Vecino, Bentancur, Valverde; Pellistri, Suarez, Nunez.

Kamerun-Brazília, 20.00

Az afrikai csapatnál kétségtelenül leginkább forró téma az első meccs után kereten kívül helyezett kapus, André Onana esete.
Hogy a helyette Szerbia ellen kesztyűt húzó Devis Epassy ennyivel gyengébb hálóőr volna, egy meccs alapján nem tudni, az azonban biztos, hogy a szerbek hármat gurítottak neki. Furcsa, hogy mégis innen van a csapat egyetlen pontja.
Minden Brazília mellett szól. Legkevésbé az, de azért egy kicsit talán mégis, hogy nyolc évvel ezelőtt szintén egy csoportban voltak, akkor 4-1-re nyertek a sárga-zöldek, csoportelsők lettek, az afrikaiak pedig utolsók. Hiába a sérültek, Alex Sandro, Danilo és Neymar, az eddigi két győzelem és a 3-0 gólkülönbség magáért beszél.
Brazília persze annyira nem fog hajtani. Még egy szolid vereség is belefér egy csoport első helyéhez. 100%-osan azonban 2006-ban jutottak tovább utoljára.
Várható kezdőcsapatok:
Kamerun: Epassy; Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo; Hongla, Anguissa, Kunde; Aboubakar, Choupo-Moting, Toko Ekambi
Brazília: Alisson; Militao, Marquinhos, Silva, Telles; Casemiro, Guimaraes, Paqueta; Antony, Jesus, Vinicius Jr

Szerbia-Svájc, 20:00

Szerbia még Kamerunnál is rosszabb helyzetben van gólkülönbség miatt, bár az is igaz, már túl van a brazilok elleni meccsen.
Ez a meccs márpedig igazi ki-ki találkozó lesz annyi kiegészítéssel, hogy Svájcnak elég egy döntetlen. Illetve csak akkor, ha Kamerun nem győz.
Elnézve azonban, hogy egyes csapatok, mint például a lengyel milyen taktikázásokba bocsátkozott, könnyen elképzelhető, hogy nem rohannak fejjel a falnak Szerbia ellen.
Négy éve ugyanígy egy csoportban játszottak, akkor Svájc nyert 2-1-re. Ők azzal továbbjutottak, Szerbia pedig kiesett. A szerbeknél mindenki hadra kész állapotban, ráadásul Aleksandar Mitrović egyre jobb formában. A svájciaknál a Salzburg csatára, a 22 éves Noah Okafor játéka kérdéses.
És persze ne feledkezzünk el a meccs politikai töltetétől sem. Négy évvel ezelőtt Svájc koszovói albán származású játékosai, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri albán nemzeti jelképpel tarkították gólörömüket, amiért a FIFA megbüntette őket. Még most is keretben vannak, és valószínűleg nem örültek annak a kiszivárgott képnek, ami a szerb öltözőben lógó zászlót mutatta, és amelyben Koszovó Szerbia része volt.
Várható kezdőcsapatok:
Szerbia: V. Milinkovic-Savic - Milenkovic, S. Mitrovic, Pavlovic - Zivkovic, Gudelj, S. Milinkovic-Savic, Kostic - Tadic - Vlahovic, A. Mitrovic
Svájc: Sommer - Rodriguez, Akanji, Elvedi, Widmer - Xhaka, Freuler - Shaqiri, Sow, Vargas - Embolo
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása