Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Funk Soul Brother a pályán a 19 éves, káprázatos Bellingham, a vb-negyeddöntős angolok legjobbja

Takács Márton

Frissítve 05/12/2022 - 14:18 GMT+1

Foci-vb: Anglia bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe, miután vasárnap 3-0-ra legyőzte Szenegált. A 19 éves Jude Bellingham ismét lenyűgöző teljesítményt nyújtott az angoloknál, csapattársa, Phil Foden szerint ő lehet a világ legjobb középpályása, Gary Lineker is nagy dicséretben részesítette a dortmundi játékost.

Az angol drukkerek partihangulatban ünnepelték válogatottjuk vb-továbbjutását

Jude Bellingham 19 évesen is az angol válogatott vezére a katari labdarúgó-világbajnokságon.
Nincs gyenge pontja a játékának. Szerintem ő lesz a világ legjobb középpályása.
Ezt Phil Foden, a Manchester City és az angol labdarúgó-válogatott szélsője nyilatkozta csapattársáról, Jude Bellinghamről az Anglia-Szenegál (3-0) világbajnoki negyeddöntő után.
Menjünk vissza egy kicsit az időben.
"Még csak 18 éves, és máris úgy tűnik, hogy bármilyen meccset képes irányítani. Mégis úgy tűnik, nincs mindenki tisztában azzal, mennyire jó már most is, és milyen jó lehet. Gareth Southgate csapatában már eddig is biztos helye volt, de lassan szinte lehetetlen érvet felhozni az ellen, hogy rendszeresen ott legyen a kezdőben.
Feltéve, hogy tényleg kezd, már most Anglia legfontosabb játékosa és a torna egyik legnagyobb sztárja lehet." - írta Sergő Z. András kollégánk - akinek innen is jobbulást kívánunk - az Eurosport honlapján még áprilisban a leginkább várt játékosokról szóló cikkében Jude Bellinghamről.
picture

Bellingham az amerikaiakkal vívott vb-meccsen

Fotó: AFP

Nos, a srác maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ez a 19 éves dortmundi középpályás nem csak Angliát mozgathatja meg lenyűgöző teljesítményével, hanem azokat is, akik más válogatottnak szurkolnak. Meg persze azokat a klubokat is, amelyek vinnék őt el a Borussiából.
A katari vb élete első nagy felnőtt tornája, amelyen kulcsszerepet kap. Bár játszott a tavalyi Európa-bajnokságon, de ott három mérkőzésen jutott összesen 55 perchez. Katarban az eddigi négy találkozón 325 játékpercnél tart.
Tanárian futballozik. Már az első, Irán elleni meccsen bekezdett, az első félidőben 41 passzából 41 volt sikeres, első válogatott gólját is megszerezte.
Az azóta lejátszott mérkőzéseken is egyszerűen mindig ott van, ahol épp a legnagyobb szükség van rá a pályán. Takarít, irányít, előkészít, gólt lő. A csoportkörben 93 százalékos pontossággal passzolt, 7 sikeres szerelést hajtott végre, 18 labdát szerzett, és volt 3 kapura lövése is.
picture

22-es mezben játszva is Bellingham az ász

Fotó: AFP

A Szenegállal vívott negyeddöntőben egy újabb, korához képest pláne domináns teljesítményt nyújtott. Ismét uralta a középpályát, és még egy gólpasszt is kiosztott Jordan Hendersonnak. Sőt, a Harry Kane találatával végződ akció kibontakozása is az ő érdeme. Ezúttal 91%-os passzpontosságot produkált.
A briliáns Bellingham sokoldalúsága lehetővé teszi számára, hogy különböző rendszerekben is megállja a helyét (ez most egy eufemizmus); 6-osként, 6-asként, de még 10-esként is tud focizni. Még egyszer, ez egy 19 éves sráctól elképesztő taktikai tudást, korát meghazudtoló érettséget jelent.
Szűk területen is kiváló, gyors, erős, remekül passzol, kiválóan ismeri fel az előtte adódó lehetőségeket, amikor teret tud nyitni a társainak, a döntéshozatali képessége elképesztő. A saját és az ellenfél térfelén sem jön zavarba.
Irán ellen összesen 113 labdaérintése volt, több mint bármelyik másik középpályásé a pályán. Uralta a labdabirtoklást, különösen a bal és a jobb oldali félterületen mozgott sokat, ahogy a The Athletic írja.
picture

Jordan Henderson és Jude Bellingham szép tesós pillanata

Fotó: AFP

Nem, hogy ő a tinédzser-MVP, az egész torna egyik legkiválóbb teljesítményét nyújtja, Kylian Mbappéval, Casemiróval, Antoine Griezmann-nal lehet egy napon említeni. Ő adja talán a legtöbb kraftot ebbe az angol válogatottba, a The Guardian szerzője kazánháznak nevezte őt írásában.
Már ilyen fiatalon a középpályás képességek szinte teljes tárházával rendelkezik, képes megadni a tempót vagy éppenséggel le tudja lassítani az ellenfél sebességét. Élmény nézni a spanyol szupertinik, Pedri és Gavi játékát, ahogy Bellinghamét is.
Ez az angol srác a legizgalmasabb Gareth Southgate válogatottjában, amely még ennél is sokkal többre lenne képes, ha nem szorítaná keretek közé övéi játékát a szövetségi kapitány.
Sőt, per pillanat talán az egész világbajnokság legmarkánsabb középpályás-teljesítménye az övé az egész mezőnyben az első négy kör alapján. Declan Rice-szal biztosítják az angol nemzeti csapat egyensúlyát.
picture

19 évesen ő a tanár a középpályán

Fotó: AFP

"Nem akarom túlságosan felnagyítani a teljesítményét, mert még fiatal, de ő az egyik legtehetségesebb játékos, akit valaha láttam" - mondta róla a szintén sziporkázóan tehetséges Foden, aki Bukayo Sakának adott gólpasszt vasárnap.
A korábbi klasszis angol csatár, Gary Lineker szintén elhalmozta dicsérettel 19 éves honfitársát.
Te jó ég, Jude Bellingham hihetetlenül jó. Ő a vezér ebben a csapatban. A szülei biztosan nagyon büszkék rá. Imádom őt.
Jude Bellingham egy igazi Funk Soul Brother a pályán, ezzel talán még Fatboy Slim is egyetértene.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés