A kiváló német-japán futballkapcsolatból a katari foci-vb-n az ázsiaiak profitáltak.
1976 óta utálom a német focit!
Hangzott el Nesta alias Machán-Csetvei Frigyes szájából szerda késő délután a bő 10 éves néma csönd után újrainduló radiocafé Hellójárat c. műsorában, amelyben az egyik legkiválóbb hazai ex-DJ, ex-zenei szerkesztő, borász beszélget Winkler Nórával két órán át minden szerdán.
Labdarúgás
Sallai Roland csapata japán válogatott labdarúgóval bővült
05/07/2022 - 10:24
A Németország-Japán (1-2) világbajnoki csoportmérkőzés meglepetés-végeredményét rengetegszer bemondta Nesta a tegnapi adásban, még a pontos időnél is többször, amelyre multifunkcionális műsorvezető-társa egy idő után már rá is játszott.
De hát tényleg óriási dolog, hogy a végtelenül szimpatikus japán válogatott - amelynek a szurkolói is lenyűgözőek - hátrányból fordítva, a meccset és a helyzetek számát is uraló, a hatékonyságban pocsék németekkel szemben, Gonda kapus szédületes bravúrjait követően végül nyerni tudott.
A sikerük pikantériáját az is adja, hogy vb-keretükben heten futballoznak a Bundesligában, egy játékosuk pedig a Bundesliga 2-ben.
Még a japán élvonal (!) sem képviselteti magát jobban, mint a két német liga, hiszen a hazai bajnokságból, a J-League-ből csak hatan vannak ott Katarban.

Daichi Kamada az egyik legjobb japán focista

Fotó: AFP

A Németországot legyőző japánok idegenlégiósai között van például a csapatkapitány, Maya Yoshida (Schalke), valamint Wataru Endo (VfB Stuttgart) és Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt) is, akik mindannyian kezdőként játszottak szerdán.
Ahogy a bundesliga.com megjegyzi cikkében, a második félidőben betaláló japánok góljait két csere, a Freiburgból Ritsu Doan és a Bochumból Takuma Asano szerezte – az övé elképesztő egyéni teljesítmény volt.
Utóbbi győztes találatnál ráadásul Ko Itakura, a Borussia Mönchengladbach focistája adta a gólpasszt. Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf) az alsóbb osztályból lett beválogatva, és a középpályán kezdett Endo mellett, akinek stuttgarti klubtársa, Hiroki Ito nem volt bevethető.
Azért ez egy elég komoly bizonyíték és hosszú lista a két ország bilaterális kapcsolatáról. Viszont egyáltalán nem meglepő, tekintve a Bundesliga és a japán futball között régóta fennálló kapcsolatot.
Kamada, aki a Frankfurt győztes büntetőjét értékesítette a Rangers elleni Európa-liga-döntő szétlövésében, úgy véli, hogy a német futball nagy hasznára vált a japán válogatottnak.

Daichi Kamada és Ritsu Doan öröme

Fotó: AFP

"Sok válogatott japán játékos van most a Bundesligában, és úgy gondolom, most már egyenrangúak vagyunk a német válogatottal ebben a tekintetben" - mondta Kamada az AFP-nek.
"Amikor először érkeztem meg Japánból a Bundesligába, a Bayern München és a német válogatott játékosai ellen játszottam. De amikor Japánban fociztam, ott csak egy-két játékos volt a japán válogatottból.
Furcsa volt olyan futballisták ellen játszani, akiket korábban csak a tévében láttam, de azt hiszem, mentálisan nagy hatással van ránk, hogy egy pályán játszhatunk velük."
Nem csak ez, hanem az is nagy pszichológiai szerepet játszik mindebben, hogy Kamada számokkal tudja alátámasztani a szavait. A 26 éves játékos az idei szezonban eddig a Bundesliga egyik legjobbja, 13 mérkőzésén hét gólt és három asszisztot jegyez.
"Azt hiszem, jó, hogy értünk németül, ismerjük a játékukat, és így tovább. Mindenképpen előny, hogy ilyen focistákkal játszhatunk együtt, és ismerjük a tulajdonságaikat." – tette hozzá Kamada.

Volt minek örülni a japán válogatottnál

Fotó: AFP

A cséká, Yoshida, aki a nyáron igazolt a Serie A-ban szereplő Sampdoriától a Schalkéhoz, azt mondja, hogy a Bundesligába való költözését - legalábbis részben - stratégiailag a világbajnokságra való tekintettel tervezték meg.
"Sok minden befolyásolta a döntésemet, hogy Németországban játsszak, és a lehetőség, hogy megismerjem a csoportkörbeli ellenfelünket, ezek között volt" - mondta a 34 éves, 122 válogatottsággal rendelkező veterán a The Japan Newsnak a harmadik világbajnokságán való részvétele előtt.
"Több mint 80.00 szurkoló töltötte meg a Dortmund stadionját az idei Revierderbyn. Amikor megláttam a Sárga Falat a kapu mögött, arra gondoltam, hogy ’ezért jöttem Németországba’. Az olyan szoros meccseken, mint amilyen a Dortmund elleni volt, olyan helyzetbe kerülhetek, ahol egy helyezkedési hiba eldöntheti a meccset. Úgy érzem, sokat tanulok Németországban.
Boldognak érzem magam, hogy átigazoltam a német élvonalba. Nem tudnám kiélezni a képességeimet, ha nem vagyok ilyen nagy nyomás alatt."

Maya Yoshida magyaráz csapatkapitányhoz méltóan

Fotó: AFP

Az a tény, hogy a japánok Bundesliga-magja több posztra oszlik el a csapatban, szintén jó szolgálatot tehet nekik, mivel a pálya minden pontján tapasztalattal rendelkeznek. Yoshida, Itakura és Ito mind védők; Kamada, Endo és Tanaka középpályások; Doan támadó szellemű szélső, Asano pedig csatár.
Mindez magabiztosságot adhatott Japánnak a hetedik egymást követő világbajnokságukon, mert első meccsükön rögtön le is győzték azt a Németországot, amely országban válogatottjuk gerince hétről hétre szerepel klubszinten.
"A célunk az, hogy legalább a negyeddöntőbe jussunk" - mondta a szövetségi kapitány, Hajime Moriyasu. "Tudjuk, hogy ez nem lesz könnyű."
Nos, efelé nagy lépést tettek a németek felülmúlásával.
via bundesliga.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games
A japán focicsapat csékája az olimpiai zárt kapus meccsek ellen emelt szót
18/07/2021 - 15:29
Foci-vb
Messi két kihagyott, Szczesny két kifogott büntetővel áll a vb-ken, de nem ők az egyetlenek
27 PERCE