Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Már megint mit műveltek a japánok? Csak valamit, amitől "jobb lenne a világ"

Lantos András

Frissítve 23/11/2022 - 08:57 GMT+1

Nem ez az első alkalom, hogy a japánok belopják magukat a világ szívébe. Pedig nem tettek semmi extrát, nem támasztottak halottat, nem hozták el a világbékét. Egyszerűen csak japánok voltak, és ragaszkodtak azokhoz az értékekhez, melyek a világ teremtése óta fontosak, és melyeket a fogyasztásba temetkező világ (benne amúgy a japán társadalom egy része is) kezd elfelejteni.

A japán szurkolók ismét meghökkentették a világot.

Fotó: AFP

Szokás mondani, amikor egy jó értékrendű emberrel találkozunk, hogy „ha több lenne ilyenből, sokkal jobb lenne a világ.”
Valami ilyesmit érezhettek azok, akik a közösségi médiában terjedő videóknak és fotóknak köszönhetően láthatták, mit tettek azok a japán szurkolók, akik a helyszínen nézték meg a Katar-Ecuador nyitómérkőzést Dohában.
Az E-csoport küzdelmeire, amelyben Japán mellett Németország, Costa Rica és Spanyolország szerepel, még várni kell kicsit, de így is vannak már japán szurkolók Katarban.
Egy csoportjuk kíváncsi volt a foci-vb nyitómérkőzésére, majd a lefújás után valami olyat tett, ami a fél világot meghökkentette.
Egy katari szurkoló, Omar Farooq videóra is vette, ahogy a japán szurkolók körbejártak a szektorukban, és összegyűjtötték a szemetet a többi néző után. De úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.
„A japán szurkolók úgy döntöttek, kitakarítják maguk után a stadiont. Pedig ez nem is az ő meccsük volt” – mondta megdöbbenve a videót készítő Farooq.
Amikor aztán a meglepettségből felocsúdva odament, és megkérdezte őket, miért csinálják, szívszorítóan szép választ kapott.
Mi japánok sosem hagyunk felfordulást magunk után. Tiszteljük a helyet.
Nem ez az első alkalom, hogy a japánok alázatos és tisztelettudó mentalitása egy foci-vb-n megnyerte a világ szívét. Az, hogy nem csak beszélnek az értékekről és arról, hogy kell lennie dolgoknak, amik saját magunknál nagyobbak, fontosabban, de ezek a tetteiket is meghatározzák
Valószínűleg minden futballrajongó emlékszik még az oroszországi nyolcaddöntőre, amikor a japán csapat története legnagyobb drámáját élte át. 68 percen keresztül két góllal vezettek Belgium ellen, és bár a hajrában az ellenfél kiegyenlített, a 93. percig döntetlen volt az állás. Aztán a 94.-ben jött Chadli, és a fél világ szíve megszakadt.
A szurkolók, akik éppen életük egyik nagy csalódását próbálták feldolgozni, pontosan ugyanazt tették, mint most. Elkezdtek szemetet szedni a leláton. Mert kell lennie legalább néhány dolognak, ami nagyobb, fontosabb magunknál.
De nem csak ők döbbentették le a világot.
A találkozót követően, amikor a japán csapat távozása után a szervezők benyitottak az üres öltözőbe, nem hittek a szemüknek.
A szobát kis túlzással rendezettebben találták, mint ahogy a mérkőzés előtt átadták. Sehol egy eldobott pohár, koszos cipőnyom a falon, letört akasztó, dühös ökölnyom a gipszkartonban. Semmi nem utalt arra, hogy itt nemrég körülbelül harminc olyan férfi járt, aki élete legdühítőbb pillanatait élte át.
És az asztalon állt egy kis tábla, rajta cirill-betűkkel, oroszul egyetlen szó: ’Köszönjük’.
A világon egyre többen csak beszélnek az értékekről és az alázatról. Pedig kell, hogy legyen legalább pár dolog, ami nagyobb, fontosabb magunknál...
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés