Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Beint a FIFA-nak, migráns munkásokkal találkozik Katarban a holland csapat

Szabó Bence

Publikálva 12/11/2022 - 12:17 GMT+1

A holland válogatott nem fogadta meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség múlt heti tanácsát, és beleállt az emberi jogi kérdésekbe a kezdődő katari világbajnokság előtt. A csapat Katarban találkozik majd a stadionokat felhúzó vendégmunkások egy csoportjával, hogy a munkakörülményeikről kérdezzék őket, és hivatalos szinten is csak egy minisztert küldenek ki, aki képviseli az országot.

Oranje-Sponsor ING wird nicht nach Katar reisen

Fotó: SID

Megvan az első csapat, ami nyilvánosan megy szembe a FIFA múlt heti iránymutatásával.
Hollandia nem halad tovább. A FIFA múlt héten tette közzé a nagy port kavart állásfoglalását, amiben arra szólította fel a katari labdarúgó-világbajnokságra utazó válogatottakat, hogy tartózkodjanak a politikai üzenetektől a vb alatt. A felhívás kollégánkból is nagy felháborodást váltott ki, az eseten a Hosszabbítás podcast friss adásában is értetlenkedtünk egy sort, de nem mi voltunk az egyetlenek, akik szembementek a nemzetközi szövetség véleményével. Így tesz a holland válogatott is, egy elég markáns üzenettel.
A katari vb-t övező számos felháborító ügy egyike a stadionok építése során kizsákmányolt és valószínűleg ezrével haló vendégmunkások esete. Katar minden vádat tagadott a kérdésben, de az emberi jogi szervezetek egyetértenek abban, hogy a munkások borzasztó körülmények között, lényegében rabszolgaként húzták fel a stadionokat a sivatagban.
A holland válogatott most ebbe a témába állt bele. Louis van Gaal szövetségi kapitány pénteken jelentette be, hogy a csapata Katarba érkezve találkozik majd a vendégmunkások egy nagyjából 20 fős csoportjával, akikkel a munkakörülményeikről beszélgetnek majd, és a válogatott edzéséhez is csatlakozhatnak.
Persze kicsit mesterkélt lesz a helyzet, de önmagában az, hogy megtesszük ezt, elmond valamit a holland szövetség és a csapat elveiről.
- mondta el Van Gaal, aki korábban keményen beleállt a mostani rendezésbe, amit szerinte a FIFA csak a pénz és a reklámérték miatt osztott Katarnak.
picture

Louis van Gaal

Fotó: Getty Images

Hollandia hivatalos szinten sem képviselteti magát nagy létszámban a tornán, a házigazdák meghívásának mindössze a sportminiszter tesz majd eleget, de ő is szeretne emberi jogi kérdésekről egyeztetni a látogatása során.
A válogatott egyébként pénteken a hivatalos keretét és kihirdette, amiben a Barcelona sérüléssel küzdő támadója, Memphis Depay és a PSV ígéretes tinédzsere, Xavi Simons is helyet kapott. A csapat a tornán az A csoportba került, Ecuador és Szenegál mellett épp a házigazda Katarral találkoznak majd. Az első meccsüket így már a torna második napján lejátsszák az afrikai csapat ellen. Van Gaal leszögezte, a fontos kitérő után már ez a meccs lesz számukra a középpontban.
A vendégmunkásokkal töltött óra után már teljes mértékben a Szenegál elleni meccsre fókuszálunk.
Forrás: ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés