A világbajnokságon résztvevő nemzetek szövetségei azt a tájékoztatást kapták a FIFA-tól, hogy a szivárványos szimbólumok nem lesznek tiltottak a stadionokban az előttünk álló mérkőzéseken – adta hírül csütörtök éjjel az Independent. Állításuk szerint Katar most biztosítékot adott nekik arra, hogy nem éri inzultus a nézőket, és minden, érvényes jeggyel rendelkező szurkoló az öltözékétől függetlenül bejuthat a meccsekre.
A FIFA a torna biztonsági szolgálatát is tájékoztatta, hogy a későbbiekben megelőzzék ezeket az incidenseket. A világszövetségen belül azonban sokan azt kérdezik, támaszkodhatnak-e egyáltalán ilyen biztosítékokra. Példaként felhozható az alkoholtilalom feloldása, majd utolsó pillanatban ismételt bevezetése.
A szivárványszínek ügye a torna egyik legfeszítőbb kérdése lett, miután hét Európai válogatott is így kívánt tiltakozni az országban érvényben lévő, szexuális kisebbségeket hátrányosan érintő törvények ellen. Ennek leginkább ismert példája a német válogatott elhíresült, szájukat eltakaró képe a japán válogatott elleni meccs előtt. Ez egyszerre kíván utalni a helyi szólásszabadság viszonyaira, másrészt a szervezők tiltására ezek felszólalása ellen.
Foci-vb
Foci-vb: Pulisic volt az amerikaiak nyerőembere, az USA jutott nyolcaddöntőbe
6 ÓRÁJA
A szervezők a pályán továbbra sem engedik használni a OneLove feliratú karszalagokat, a szurkolókat azonban nem érheti hátrány.
Korábban érkeztek olyan hírek, amelyek a szurkolóktól elkobzott szivárványos zászlókról és ruhadarabokról szóltak. A volt walesi válogatott labdarúgót, Laura McAllistert pedig nem engedték be a válogatott első csoportmeccsére, mert a szigetország szurkolóinak szokásos „vödörkalapja”, amely egyébként is sok színből áll, a megszokottnál szivárványosabb színű volt.
Foci-vb
Foci-vb: Rashford duplázott, Anglia kiejtette Walest a brit rangadón
7 ÓRÁJA
Foci-vb
Foci-vb: Szenegál nyerte a ki-ki meccset, Ecuador kiesett a vb-ről
10 ÓRÁJA