A Németország - Japán mérkőzés előtt elterjedt a hír, hogy Manuel Neuer a FIFA nyomásgyakorlása ellenére is viselni fogja a One Love szivárványos karszalagját, de az egész csapat látványos gesztusokkal üzent a FIFA számára.
A németek az utolsó pillanatig gondolkodtak rajta, hogy engedjenek-e a FIFA fenyegetésének, de végül úgy tűnik, hogy Manuel Neuer nem a One Love-féle karszalagot viseli. Németországban azért is váltott ki hatalmas felháborodást a tiltás, mert a szövetség egyik főszponzora emiatt meg is szüntette az együttműködésüket.
A szponzor hivatalos közleményében tudatta, hogy mindig is fontosnak érezte, hogy kiálljon a sokszínűség és az elfogadás mellett, viszont a FIFA tiltása miatt a partnere nem tudja kifejezni a hasonló kiállását, így nincs értelme az együttműködésüknek.
Foci-vb
Van olyan kitiltott zászló a vb-n, ami cseppet se bántja a FIFA szemét
29/11/2022 - 15:53
A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) komoly támogatást is kapott otthonról, Nancy Faeser belügyminiszter is keményen beleszállt a FIFA nyomásgyakorlásába. A meccs előtt így nyilatkozott:
"Remélem, hogy a bíróság tisztázni fogja, hogy egy csapatkapitányi karszalagot be lehet-e tiltani és remélem, hogy az fog kiderülni, hogy nem. Erős jelzés lenne, ha Neuer mégis hordaná, de igazából abban reménykedtem, hogy a szövetség ki fog tartani az álláspontja mellett. A német labdarúgás komoly erkölcsi károkat szenvedett el a botrány miatt, de ezen lehetne javítani , ha a FIFA meggondolná magát. Teljesen a múltban ragadtak, a 21. században természetes lenne, hogy kiálhassunk a nyitottság és a sokszínűség mellett és a diszkrimináció ellen. Örülök, hogy ennyien kiálltak a One Love mellett, együtt tudunk pozitív változásokat elindítani."
Faeser nem beszélt a levegőbe, hiszen a Japán elleni mérkőzést a helyszínen úgy tekinti meg, hogy a karján a szivárványos karszalaggal foglal helyet a díszpáholyban.
A német csapat végül másképpen fejezte ki a véleményét, hiszen a mérkőzés előtti hivatalos csapatképen szájukat eltarkarva pózoltak. Azóta a DFB Twitteren is leírta, hogy mit gondolnak:
"Ez nem egy politikai állásfoglalás, az emberi jogokról nincs mit vitatkozni. Alapvetőnek kéne lenni, hogy mindenki tiszteletben tartja ezeket, de mégsincs így a mai napig. Ezért is ilyen fontos számunkra ez az üzenet. Az, hogy nekünk nem engeditek, hogy megválasszuk a csapatkapitányi karszalagot, ugyanolyan, mintha elnémítanátok minket. Kiállunk a véleményünk mellett."
Forrás: eurosport.de
Foci-vb
Manuel Neuer: "Mi hoztuk fel az ellenfelet"
23/11/2022 - 17:28
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: Tinédzser spanyolok, veterán belgák, Müller és Modric, exek és nextek a pályán
23/11/2022 - 06:29