Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Beintett a FIFA az "Emberi jogokat mindenkinek!" feliratnak

Eurosport Magyarország

Publikálva 10/11/2022 - 18:07 GMT+1

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem engedélyezte a dánoknak, hogy az emberi jogok tiszteletben tartására figyelmeztető mezekben edzenek a vasárnap kezdődő katari világbajnokságon.

A híres fekete mez a Hummeltől

Fotó: Eurosport

Vb-2022 - Nem edzhetnek a dánok emberi jogok tiszteletben tartására figyelmeztető mezben.
A kérés elutasításáról a dán szövetség számolt be, a mezeken "Emberi jogokat mindenkinek!" ("Human Rights for All") felirat lett volna látható.
A dán szövetség október elején bejelentette, hogy válogatottja a lehető legkisebb létszámmal, családtagok nélkül utazik el a vb-re, így tiltakozva az emberi jogok megsértése miatt. A skandináv ország szövetségének kommunikációs igazgatója akkor jelezte, minimalizálni akarják a küldöttség tevékenységét Katarban.
Dániában az elmúlt években komoly tiltakozások voltak a katari vb ellen, a bő egy hónappal ezelőtt szövetségi állásfoglalást megelőzően a dán válogatott helyi sportszergyártója, a Hummel jelentette be, hogy a csapat mezein nem lesz majd látható a cég neve, illetve hogy tiltakozásul készített egy harmadik számú mezt is a világbajnokságra, amely teljesen fekete. Erre került volna a felirat.
A FIFA egy hete politikamentes labdarúgást szorgalmazott a vb-vel összefüggésben. Nyílt levelében, amelyet Gianni Infantino elnök és Fatma Samoura főtitkár írt alá, hangsúlyozta, hogy most mindenkinek a játékra kell koncentrálnia, és a futballnak kell a középpontba kerülnie. A vezetők külön felhívták az állásfoglalásban a világbajnokságon szereplő 32 válogatott nemzeti szövetségeit: ne vigyék és ne engedjék be a politikát a labdarúgásba, mert abban nincsen helye ideológiai vagy politikai jellegű csatározásnak.
Hasonlóan foglalt állást egy nappal később Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője, aki szerint egyszer s mindenkorra be kellene fejezni azt a gyakorlatot, hogy a játékosokat és szövetségi kapitányokat arra kérik, tiltakozzanak a katari világbajnokság, illetve a vendégmunkásokkal és emberi jogokkal kapcsolatos ottani problémák ellen. A német tréner emlékeztetett rá: senki nem tett semmit, amikor az ázsiai ország 12 éve megkapta a rendezés jogát. Klopp szerint a játékosoknak és szövetségi kapitányoknak most már leginkább az előttük álló feladatra kellene összpontosítaniuk.
Katar hosszú ideje a kritikák kereszttüzében áll a vendégmunkások sanyarú, sokszor embertelen munkakörülményei miatt.
A dánok a vb-n a tunéziaiakkal, a címvédő franciákkal és az ausztrálokkal szerepelnek együtt a D csoportban.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés