Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Beszólt Katarnak a mezgyártó, tiszta fekete mezt kaptak a dánok a vb-re

Szabó Bence

Frissítve 29/09/2022 - 09:23 GMT+2

Bemutatta a dán válogatott számára készített katari mezeit a Hummel, akik egyszerű, halvány mintázattal és fekete harmadik trikóval üzennek az emberi jogokat sértő házigazdának. A mezgyártó nem szeretne látható lenni, de valószínűbb, hogy az üzenetnek szánt fekete mez nem lesz majd az, legalábbis éles helyzetben.

Beszólt Katarnak a mezgyártó, tiszta fekete mezt kaptak a dánok a vb-re

Fotó: DR

Az üzenet jól átjön, csak félő, hogy nem kap majd elég figyelmet.
Két hónap sincs már hátra a labdarúgó-világbajnokság rajtjáig Katarban, az összes felmerülő morális probléma és szurkolói utálat ellenér lassan mindenki belenyugodhat, hogy ez a torna ebben a formában lezajlik majd, és bojkottálni sem fogja egyetlen kijutó csapat sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesznek kiállások az emberi jogokat tipró házigazdával szemben, kíváncsian várjuk, ki, mivel áll majd elő. Most a dán válogatott húzott egy váratlant, pontosabban a csapat mezgyártója, a Hummel.
A sportszergyártó szerdán az Instagram oldalán fedte fel a Dániának a vb-re készített új mezeit, amik tartogattak néhány meglepetést. A dolog ott kezdődik, hogy a csapat hazai meze minimális mintázattal rendelkező piros trikó lett, a második szerelés pedig ugyanilyen egyszerű, csak fehérben.
A Hummel a saját logóját és jellegzetes mintázatát is csak halványan jeleníti meg a mezen. Mint mondják, egyáltalán nem szeretnének láthatóak lenni az ellentmondásos tornán.
„A dán csapat új mezével kettős üzenetet szerettünk volna közvetíteni. A mezt nem csak a ’92-es Európa-bajnoki trikó inspirálta, tisztelegve ezzel Dánia legnagyobb futballsikere előtt, hanem egyúttal tüntetés is Katar emberi jogi gyakorlata ellen. Ezért halványítottuk el az összes részletet a mezen, beleértve a logónkat és a jellegzetes mintázatunkat is.”
„Nem kívánunk láthatóak lenni egy tornán, ami emberek ezreinek életébe került. Mindenben támogatjuk a dán válogatottat, de ez nem jelenti, hogy támogatjuk Katart, mint rendező országot. Abban hiszünk, hogy a sportnak össze kell hoznia az embereket. Amikor nem így történik, akkor üzenetet kell küldenünk.”
A több ezer halottal a Hummel a katari világbajnoki stadionok építkezése során embertelen körülmények közt dolgozó vendégmunkások halálára utal, amire az évek során számos jogvédő szervezet felhívta a figyelmet. A leglátványosabb üzenet azonban ezzel kapcsolatban nem is a minimalista hazai és vendég mez lett, hanem egy harmadik trikó, ami hagyományos dán színektől eléggé elütő, lényegében teljesen fekete színezést kapott.
Fekete. A gyász színe. A tökéletes szín Dánia harmadik számú mezének az idei világbajnokságra.
- írják.
Hogy gyakorlati jelentősége mennyi lesz ennek az üzenetnek, az persze kétséges. Az sem biztos, hogy a dánok egyáltalán felveszik majd a fekete mezt éles helyzetben a vb-n – két mez, pláne ilyen elütő színekben a csapatok többségének bőven elég szokott lenni egy tornára – valószínűbb, hogy mondjuk edzéseken demonstrálnak ezzel a játékosok. A csoportkörben egyébként Franciaország, Tunézia és Ausztrália ellen játszik majd a dán csapat, elsőre úgy látjuk, egyik ellenfél sem indokolná ezt a színválasztást.
A Hummel mindenesetre okos marketinggel állt bele a témába, azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy a kiadott mezek passzolnak az ízlésünkhöz. Mondjuk a valamivel komolyabb kiállások is passzolnának.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés