Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gordon Reid: "Mindig is óriási Federer-rajongó voltam"

Eurosport
Eurosport

Publikálva 18/09/2016 - 12:48 GMT+2

A skót kerekesszékes teniszező már nem csak többszörös GS-győztes, hanem paralimpiai bajnok is.

Fotó: Eurosport

Gordon Reid aranyérmet nyert Rióban. Akárcsak honfitársa, Andy Murray néhány héttel korábban.
A kerekesszékesek férfi egyes versenyében győztes skót teniszező azonban elismeri, hogy elsősorban nem az immáron kétszeres olimpiai bajnok brit volt az ő példaképe, hanem valaki más.
"Mindig óriási rajongója voltam Roger Federernek" - mondja a 24 éves, világranglista harmadik paralimpiai bajnok. "Imádtam nézni a csatáit Rafael Nadallal, és azt az eleganciát, amivel ő teniszezik. Ő az, akire én minden tekintetben fel tudok nézni."
Reid csak ebben az évben négy Grand Slam bajnoki címet gyűjtött be. Győzött az Ausztrál Openen egyesben, a Roland Garroson párosban, Wimbledonban pedig mindkét számban bajnok tudott lenni. Ráadásul már tavalyról is van két további páros major-trófeája.
Azonban ezek a kemény munkával, eltökéltséggel és kitartással megszerzett címek eltörpülnek azok mellett a küzdelmek mellett, melyekkel fiatalabb korában kellett szembenéznie. Mindössze 12 éves volt, amikor egy ritka neurológiai rendellenességet, keresztirányú gerincvelő-gyulladást diagnosztizáltak nála.
Élénken emlékszik arra az időszakra, amikor a betegség első jelei jelentkeztek nála. Épp otthon volt, nevetett, viccelődött a barátaival, amikor azonban megpróbált felállni, a lábai egyszerűen összeroskadtak.
"Azt hittem, hogy valamilyen görcs van a lábamban" - meséli. Sajnos azonban kiderült, hogy jóval komolyabb dologról van szó. "A kocsifeljáróig sem tudtam eljutni, mert nem tudtam felállni." Reid elmondása szerint az orvosoknak nagyjából egy hétbe tellett, mire rájöttek, miről is van szó. "Emlékszem, amikor közölték, hogy lehet, hogy többé soha nem fogok tudni járni. Rémisztő dolog volt ezt hallani 12 évesen"
picture

reid

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/AFP
A kerekesszékes tenisz lett az a sportág, ami felé Gordon - betegsége ellenére - szenvedéllyel tudott fordulni. A diagnózis előtt két igazán fontos sport volt az életében. Az egyik a tenisz volt, a másik a foci. Ma is lelkes Glasgow Rangers drukker.
"A kerekesszékes tenisz természetesen még nem tekint vissza igazán komoly múltra" - mondja Reid. Egy korábbi akrobatikus síző, Brad Parks alkotta meg a '70-es években. Hagyományos méretű pályán játsszák, a különbség nagyjából annyi, hogy két pattanás is megengedett.
"Mindig az volt a hét csúcspontja a számomra, amikor mehettem edzeni."
Reid számára rendkívül fontos az a hihetetlen mennyiségű szeretet és segítség, amit a családjától és a barátaitól kapott az évek során. Maradandó emlék volt a számára, amikor idén Ausztráliában megnyerte élete első Grand Slamét egyesben. Amikor beütötte az utolsó pontot és megfordult, látta, amint a barátai, akik miatta utaztak Melbourne-be, majd' meg őrülnek a lelátón, egymást ölelgetik és őt ünneplik.
Wimbledonba már egy nagyobb csoport indult Skóciából. Bár a párosok számára 2001 óta az All England Clubban rendezik a tornát, most fordult elő először, hogy egyesben is itt bonyolították le a versenyt. Miután megnyerte a döntőt, azonnal sietett a barátaihoz, hogy együtt ünnepelhessenek. Egy bő évtizedes, pályán és azon kívül elvégzett iszonyatosan kemény munka jutalma volt ez a győzelem.
Claire McDonald Gordon erőnléti edzője 15 éves kora óta. Elmondása szerint a fiúnál tizenévesen még volt némi fegyelmezetlenség, izgágaság, mára azonban profi sportolóvá érett.
"Gordonnal hihetetlenül jó együtt dolgozni" - meséli McDonald. "Remek személyisége van, igazi profi, a hozzáállása példamutató. A kerekesszékes tenisz az élete. Rendkívül izgatott, amikor a pályán van, és ha győz, úgy érzi, övé az egész világ. Ez a mindene."
picture

reid3

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/AFP
Reid és riválisai a pályán és az öltözőkön kívül is összejönnek és beszélgetnek arról, hogyan kerültek kerekesszékbe.
"A legtöbben hasonló dolgokon mentek keresztül, mint én" - mondja Gordon. "Vagy balesetük volt, vagy valami betegség, mint nálam. Sokan veleszületett rendellenességgel jönnek a világra, de a sportág legjobbjait általában valamilyen baleset kényszeríti kerekesszékbe. Gyakran beszélgetünk arról, milyen jelentést hordoz számunkra mindaz, ami történt. És arról, hogy megváltoztatnánk-e ezt, vagy, hogy csinálnánk-e bármit másként. Számomra rengeteg olyan lehetőséget hozott ez az új helyzet, ami valószínűleg egyébként soha nem adatott volna meg nekem. Ott vannak a Grand Slam-tornák, hogy megoszthatom az öltözőmet Federerrel, Nadallal, Murrayvel. Ráadásul körbeutazhattam a világot úgy, hogy még csak 24 éves vagyok."
Reid így fordított át egy kegyetlen, negatív életeseményt pozitívba.
Az, hogy most már nem csak többszörös Grand Slam-győztes, hanem paralimpiai bajnok is, alighanem még tovább erősíti ezt a pozitív oldalt.

Forrás: CNN

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés