Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csúfos kudarcot vallott a riói doppinglabor

Eurosport
Eurosport

Publikálva 09/11/2016 - 11:06 GMT+1

Kiderült, hogy a brazil olimpikonokat a nyári játékok előtt senki sem ellenőrizte.

Fotó: Eurosport

Dr. Tiszeker Ágnes elárulta, hogy a riói doppingminták több mint felével semmit se lehet kezdeni
A nemzetközi doppingellenőrzéseket folyamatosan szigorító és továbbra is a zéró tolerancia elvét valló WADA 2016-ban új eszközök bevetésével jelentős eredményeket tudott felmutatni, abból viszont már megint óriási ribillió kerekedhet ki, hogy a Rióban levett minták több mint felével semmit se lehet kezdeni! Mindezért nem, vagy nem elsősorban a helyi laboratórium a felelős, hanem azok a slendrián, hozzá nem értő és még kellő komolyságot sem tanúsító brazil doppingellenőrök, akikre nem lett volna szabad önálló feladatot bízni.
Súlyos szavak
Ha eddig a felkészületlenség és a felelőtlenség mércéjéül a pekingi mintavételek és adminisztratív intézkedések szolgáltak, akkor azt most mérlegelés nélkül az idei mélyrepülésre lehet ráilleszteni – állítja Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport vezetője. A szakember arra is emlékeztet, hogy a riói ellenőrző központ - felfüggesztését követően - csak azért került vissza az akkreditáltak közé, mert az olimpia előtt más WADA laboratóriumok elismert szakembereivel alaposan megerősítették az analitikával foglalkozó állományát.
„A mundér becsülete diktálja, hogy a szakmai és etikai magasságok, illetve mélységek közül először az előbbieket soroljam. Áttörésnek nevezhető, hogy a gondosan őrzött minták megismételt vizsgálata nem volt hiábavaló, hiszen négy, sőt nyolc évvel korábban „tilosba tévedő” sportolók nem csekély részének kellett utólag szembesülnie azzal, hogy még sem úszhatja meg büntetlenül. Nyomra vezettek a biológiai útlevelek is, amelyek gondos összehasonlításokkal sok turpisságot hoztak a felszínre. Most már azt sem lehet állítani, hogy csak a kishalakat, azaz a középszerű és névtelen sportolókat fogják ki és dobják oda prédának, hiszen a hálóba nagyágyúk, olimpiai- és világbajnoki érmesek is bekerültek. Már az sem szakmai titok, hogy mindez távolról sem csupán a dollármilliárdokat felemésztő tudományos kutatásoknak, és az azokra épülő egyre kifinomultabb analitikai vizsgálatok hatékonyságának köszönhető, hanem olyan, kemény és szokatlan eszközök bevetésének, mint amilyen a nyomozás, az Interpol segítségül hívása, az internetes üzenetváltások és megrendelések megfigyelése. Elképesztő viszont, hogy e közben ismeretlen csoportok célzott Ciber támadásokkal, adatok és akciók tervének kiszivárogtatásával igyekeztek még nagyobb zavart kelteni. Ebben a kuszaságban viszont sokat segítettek azok a védett személyek, akik a titkaikat és az ötleteiket „megosztották” a WADA szakembereivel, illetve a nyomozó hatóságokkal. Vélhetően vádalkuk is születtek. Az Egyesült Államokba menekült egykori orosz doppinglabor-vezető egymaga annyi titkot fedett fel, aminek a fele is elegendő lett volna az államilag pénzelt és lefedezett csalásgyár gaztetteinek a felfedéséhez. Persze, még mindig van hová fejlődni, de tagadhatatlan, hogy vannak már kézzelfogható eredmények. Ma még sokan általánosítanak, amikor azt mondják, hogy a sport, úgy ahogy van, a velejéig romlott, de azok is, akik ezt tagadni vagy elkendőzni próbálják. Erre mondják a sportban azt, hogy innen szép nyerni…”
Brazil fejetlenség
Miközben a NOB és a fennmaradásáért lobbizó WADA a sportvilág új frontvonalát megnyitva, illetve a felelősséget egymásra hárítva sárdobálásba kezdett, az is napvilágra került, a 2016-os nyári olimpiai játékok előtt, mondhatni a 24. órában rehabilitált riói doppinglabor az említett trehány ellenőrök és a fejetlenség miatt csúfos kudarcot vallott, ez pedig egy újabb hatalmas lavinát indított el.
„Kiderült, hogy a brazil olimpikonokat a nyári játékok előtt a kutya sem ellenőrizte. Másszóval azt csináltak, amit csak akartak. Ezt azok a nemzetek, élükön az amerikaiakkal és az angolokkal, akik az előírásokat betartani igyekeztek, enyhén szólva zokon vették, és egészen biztos, hogy támadásba fognak lendülni. Tetőzi a bajt, hogy ismét csak a kontárok miatt a minták beazonosítása és az archiválás egyszerűen pocsék volt. Az a hír járja, hogy a levett anyagok körülbelül felével, vagy annál is többel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Vihar a láthatáron, és kemény perek cunamija. Joggal mondhatja most az egyszerű ember, még inkább egy érintett sportoló vagy egy sportvezető, hogy akkor ki is volt tiszta, aki meg fennakadt a rostán, az valóban doppingvétséget követett-e el? Azon se csodálkoznék, ha előbb vagy utóbb azzal kellemetlenkednének a WADA vezetőinek, hogy erről az egészről vajon mikor és hogyan értesültek, és miként igyekezték elejét venni a sporttörténet egyik legnagyobb botrányának?”
Felületi kezelés vagy alapos műtét?
Dr. Tiszeker Ágnes gyakran hozza fel, hogy az általános megtisztulás folyamata akkor kezdődött el, amikor az Armstong-ügy kirobbanása után a nemzetközi kerékpárossport teljes vezérkara kényszerült távozásra, a doppingvétségeket ipari mennyiségben elkövető amerikainak pedig mutatós éremgyűjteménye javarészéről kellett lemondania.
„Most éppen az atlétika, a „sportok királynője” került a célkeresztbe, ahogy – nem először – a súlyemelés is. Hullanak a fejek, folynak a nyomozások, az IAAF egykori szenegáli elnöke továbbra is házi őrizetben, miközben a WADA-nak is keményen meg kell küzdenie a jövőéért. Egyszóval nagy a baj, és még nagyobb is lehet, ha csak felületi kezelés következik, és nem egy alapos műtét.” – hangsúlyozta a magyar szakember.
(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés